Πολιτισμός

25 Μαρτίου 2020, 92 χρόνια ελληνικού ραδιοφώνου!!!

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

Όλα στηρίχθηκαν στη θεωρία του Μάξγουελ το 1873  σχετικά με τον ηλεκτρομαγνητισμό, σύμφωνα με την οποία ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα μπορεί να μεταδοθεί χωρίς να μεσολαβεί κάποιο φυσικό μέσο, που επαληθεύτηκε το 1883 από τον Χερτζ ,ο οποίος ανακάλυψε τα ραδιοκύματα. Ο Μαρκόνι με τη σειρά του στηριζόμενος στα πειράματα του Χερτζ  κατάφερε να στείλει ασύρματο σήμα σε απόσταση 3 χιλιομέτρων. Με τη συσκευή που είχε δημιουργήσει  πήγε στην Αγγλία  και ίδρυσε την εταιρεία ‘Marconi Wireless telegraph’, η οποία προσέφερε υπηρεσίες στη ναυσιπλοΐα. Τα ραδιοκύματά του δεν μετέδιδαν από την αρχή φωνή αλλά σήματα Μορς.

Αν και ο Μαρκόνι θεωρήθηκε ευρέως ως ο εφευρέτης του ραδιοφώνου,είναι γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των πατεντών που είχε χρησιμοποιήσει ήταν του Νίκολα Τέσλα. Ακολούθησαν έντονες διαμάχες , η υπόθεση κατέληξε το 1943 στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο και δικαίωσε τον Τέσλα.

Το 1906 είναι η χρονιά ορόσημο για τη ραδιοφωνία . Στην Νέα Υόρκη ήταν ο Φέσεντεν ,που  μετέδωσε για πρώτη φορά φωνή και μουσική, μέσω ραδιοκυμάτων. Ακολούθησε ο ντε Φόρεστ που εφηύρε την ηλεκτρονική λυχνία, η οποία λειτουργούσε αποκλειστικά για  50-60 χρόνια. Ωστόσο για αρκετά το ραδιόφωνο ήταν ένα μέσο χρησιμοποιούμενο σε ερασιτεχνική βάση και δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένο ούτε διαδεδομένο.

Όταν ο Αμερικανός μηχανικός Φρανκ Κόνραντ  που ασχολείτο ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο και τον αθλητισμό τυχαία «βγήκε στον αέρα» για να μεταδώσει τα αποτελέσματα των αγώνων. απέκτησε φανατικό κοινό.

Τότε  μεταδόθηκε και η πρώτη ραδιοφωνική διαφήμιση, ενός καταστήματος στη γειτονιά του . Η εταιρεία Westinghouse, υποστήριξε τεχνικά την εκπομπή Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός λειτούργησε στην Αμερική το Νοέμβριο του 1920 και λειτουργεί ακόμη και σήμερα.

Το 1926 εμφανίζεται στην αγορά ραδιοφωνικός δέκτης αρκετά εύχρηστος, ποιοτικός και φθηνός. Από τότε το ραδιόφωνο κατακτά πολύ ευρύ κοινό.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το 1923 ξεκίνησε και στην Ελλάδα η προσπάθεια εγκατάστασης ραδιοφωνικού πομπού,  με τους πειραματισμούς να κρατούν αρκετά χρόνια. Τελικά  ο πρώτος Ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε στη Θεσσαλονίκη από το ραδιο-ηλεκτρολόγο Χρήστο Τσιγγιρίδη την 25 Μαρτίου του 1928 και 20 ολόκληρα χρόνια λειτουργούσε στην πόλη, μεταδίδοντας τακτικά εκπομπές. Ο πρώτος εθνικός ραδιοφωνικός σταθμός ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Αθήνα,  δέκα ακριβώς χρόνια αργότερα στις 25 Μαρτίου του 1938 .

Το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) ιδρύθηκε το 1945 και  ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του σταθμού.

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close