Το πρωινό και το μεσημεριανό, με τους ρυθμούς ζωής μας, συνήθως καταναλώνονται στον δρόμο ή στη δουλειά. Το γεύμα που τείνει να γίνει αυτό που μαζεύει όλη την οικογένεια γύρω από το τραπέζι, είναι πια το βραδινό. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι μπορεί, επειδή ο χαρακτήρας του είναι και κοινωνικός, να ξεφύγουμε ευκολότερα και να κάνουμε διατροφικά λάθη τα οποία, στη συνέχεια θα βρούμε στη ζυγαριά μας.
Για να τα αποφύγουμε, ο δραστικότερος τρόπος είναι να τα αναγνωρίσουμε.
1) Το κάνουμε το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας
Είναι γνωστό ότι χρειαζόμαστε τις περισσότερες θερμίδες τις πρώτες ώρες της ημέρας. Το δείπνο καλό είναι να είναι ένα ελαφρύ γεύμα που να μην ξεπερνάει τις 600 θερμίδες.
2) Τοποθετούμε τις πιατέλες με το φαγητό στο τραπέζι
Πιατέλες γεμάτες φαγητό ενθαρρύνουν την υπερφαγία. Για να μην φάμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε, σερβίρουμε το φαγητό που θα καταναλώσουμε στο πιάτο μας και, αν νιώσουμε ότι χρειαζόμαστε επιπλέον φαγητό, καλό είναι να περιμένουμε 10 λεπτά. Πολλές φορές, η συζήτηση πάνω από το τραπέζι μας κάνει να αγνοήσουμε την πείνα μας.
3) Τρώμε μπροστά από την τηλεόραση
Πολλοί από εμάς τρώμε το δείπνο μας όχι στο τραπέζι, αλλά στον καναπέ μας. Όταν τρώμε μπροστά από την τηλεόρασή μας έχουμε την τάση να μην ελέγχουμε την ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε.
4) Τρώμε συχνά έξω
Καλό είναι να μην τρώμε συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα σε εστιατόρια, αφού η αγαπημένη αυτή συνήθεια μας κάνει να λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες, με το κρυμμένο αλάτι, τα λίπη και την ζάχαρη να βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στις μερίδες.
Τι να φάτε για βραδινό: 10 προτάσεις για ελαφριά κι υγιεινά γεύματα
Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι, τo βραδινό πρέπει να αποτελεί το πιο ελαφρύ γεύμα της ημέρας.
Ένα ισορροπημένο βραδινό πρέπει να αποτελείται από τρόφιμα που περιέχουν άμυλο ολικής αλέσεως, τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνη και φρέσκα φρούτα ή λαχανικά, που την καλοκαιρινή περίοδο μπορούμε να τα βρούμε σε πληθώρα. Ο σχηματισμός της παραπάνω τριάδας συντελεί στην παραγωγή σεροτονίνης.
Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που επηρεάζει τη διάθεση, τον έλεγχο του πόνου, τον ύπνο και, το σημαντικότερο, ελέγχει την όρεξη.
Η σεροτονίνη, όπως γράφει κι η διαιτολόγος-διατροφολόγος, Γεωργία Μαυρογιάννη, στο diatrofi.gr, δίνει το μήνυμα στον εγκέφαλο όταν έχουμε καταναλώσει επαρκείς ποσότητες φαγητού, σταματώντας με αυτόν τον τρόπο την επιπλέον κατανάλωση τροφής.
Παρακάτω ακολουθούν κάποιες προτάσεις γευμάτων για τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού που θα μας βοηθήσουν να έχουμε καλύτερη διάθεση, καλύτερη διαχείριση της όρεξης μας και καλύτερη ποιότητα ύπνου.
- Ντάκος με 1 ντομάτα τριμμένη, 1 αγγουράκι , 60 γρ. ανθότυρο ή κατίκι Δομοκού, 5 ελιές, κάπαρη και ρίγανη.
- Ομελέτα με 3 ασπράδια και 1 κρόκο με 1 ντομάτα, 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά,1 φλυτζ. σπανάκι,1 μικρή πατάτα και 1 κουταλιά ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
- 2 σουβλάκια κοτόπουλου ή 2 σουβλάκια ψαριού (από λαβράκι ή ξιφία), 1 πίτα ολικής αλέσεως ψητή και 2 φλιτζάνια βραστά βλίτα ή βραστά κολοκύθια.
- Σαλάτα με 120 γρ. σολομό ή τόνο , 1/2 αβοκάντο μικρού μεγέθους, 4 λιαστές ντομάτες, 2-3 φύλλα σπανάκι, 2 κουταλάκια κουκουνάρι και 2-3 παξιμαδάκια κριθαρένια και 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 2 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι.
- Σαλάτα με 1 φλυτζ. πένες ολικής αλέσεως βρασμένες, 90 γρ. μοσχάρι φιλέτο, 1 φλυτζ. σπανάκι, 1 ντομάτα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο και 2 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι .
- 90 γρ. μπιφτέκι ή 90 γρ. κοτόπουλο φιλέτο σε πίτα ολικής αλέσεως ψητή με 4 φέτες ντομάτα, 2 κουταλιές άπαχο γιαούρτι και 1 κουταλιά ψιλοκομμένο αγγουράκι.
- 1 κεσεδάκι κατσικίσιο γιαούρτι, 2 κουταλιές βρώμη, 1 βερίκοκο, 1 νεκταρίνι, 10 αμύγδαλα
- Πατατοσαλάτα με 2 πατάτες βραστές μικρού μεγέθους, 1 καρότο, 1 πράσινη πιπεριά, 1/2 κρεμμύδι ξερό, 60 γρ. τυρί κότατζ, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 2 κουταλιές χυμό λεμονιού, ρίγανη και κάπαρη.
- Ψητά λαχανικά ( 1 μελιτζάνα μικρή, 1 πιπεριά, 1 μικρό κολοκύθι, 2-3 μανιτάρια πλευρώτους ) με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 2 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι , 60 γρ. ανθότυρο, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
- Σαλάτα με 1 μέτρια φέτα καρπούζι, 1 ματσάκι γλιστρίδα, 60 γρ. τυρί λευκό με μειωμένα λιπαρά, 2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια μέντα ή δυόσμο, 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, 2 κουταλιές μπαλσάμικο ξύδι, 2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού.
πηγη:.eirinika.gr