Σπίτι

4 βήματα για λαμπερό και πεντακάθαρο παρκέ

Το ξύλινο πάτωμα δίνει άλλη ομορφιά στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού.

Κάνει τον χώρο πιο ζεστό και προκαλεί μία αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης. Το παρκέ θεωρείται προτέρημα σε ένα σπίτι, αλλά φυσικά θέλει και την απαραίτητη φροντίδα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα τέσσερα βήματα που θα κάνουν το παρκέ σας να είναι πάντα λαμπερό και πεντακάθαρο.

1. Σκούπισμα

Προτιμήστε το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα. Σε ένα σπίτι όπου υπάρχουν παιδιά και κατοικίδια, ενδέχεται το σκούπισμα να είναι απαραίτητο κάθε δύο ημέρες. Εάν ωστόσο έχετε παρκέ σε χώρο του σπιτιού που δε χρησιμοποιείτε πολύ συχνά, μπορείτε να το σκουπίζετε και μία φορά την εβδομάδα. Χρησιμοποιήστε την ειδική ρύθμιση για τα ξύλινα πατώματα, που έτσι και αλλιώς έχουν οι περισσότερες ηλεκτρικές σκούπες. Κατά τη διάρκεια του σκουπίσματος φροντίστε να μετακινήσετε όσο περισσότερο μπορείτε τα έπιπλα του χώρου για να απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις τρίχες και τις άλλες ακαθαρσίες.

2. Σφουγγάρισμα

Επόμενο βήμα, το σφουγγάρισμα. Με το σφουγγάρισμα θα απομακρύνετε τυχόν λεκέδες και πατημασιές. Προσοχή όμως! Τα ξύλινα πατώματα δεν θέλουν πολύ νερό, για αυτό στραγγίξτε καλά την σφουγγαρίστρα πριν την χρησιμοποιήσετε.

3. Γυάλισμα

Το γυάλισμα του παρκέ γίνεται με ένα ειδικό κερί που μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο, όταν παρατηρήσετε ότι το ξύλινο πάτωμα έχει χάσει την αρχική γυαλάδα του. Η διαδικασία αυτή δεν χρειάζεται να γίνεται συχνά. Μία με δύο φορές το χρόνο αρκεί.

4. Βάψιμο

Τα τακούνια και κάποια ατυχήματα της καθημερινότητας μπορεί να προκαλέσουν φθορές στο παρκέ. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να τα διορθώσετε και μόνες σας με ειδικά κεριά με χρώμα που υπάρχουν στο εμπόριο. Εφαρμόζετε λίγο στην επιφάνεια που έχει τη φθορά και έπειτα σκουπίζετε με ένα βρεγμένο πανί για να απλωθεί με ομοιόμορφο τρόπο. Προσοχή όμως, θα πρέπει  το χρώμα του κεριού να είναι ίδιο με το χρώμα του ξύλου στο πάτωμα για να μην φαίνεται άσχημο το αποτέλεσμα.

Τρία tips για να δείχνει το παρκέ σας πάντα σαν καινούριο

Το παρκέ κάνει το περιβάλλον του σπιτιού πιο “ζεστό” και είναι πλεονέκτημα  σε ένα σπίτι

Ωστόσο, για να δείχνει γυαλιστερό και σαν καινούριο θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση.

Τι μπορείτε να κάνετε; Εφαρμόστε τα τρία παρακάτω tips και το παρκέ σας θα δείχνει πάντα σαν καινούριο!

1) Βγάζετε τα παπούτσια

Τα παπούτσια φέρνουν χώμα και ακαθαρσίες στο σπίτι και καταστρέφουν την λεία επιφάνεια του ξύλου. Ιδιαίτερα τον χειμώνα που πατάτε λάσπες και νερά, φροντίστε να βγάζετε τα παπούτσια σας με το που μπείτε στο σπίτι. Και το καλοκαίρι όμως, μετά το μπάνιο στη θάλασσα, βγάλτε τις σαγιονάρες σας στην είσοδο γιατί η άμμος μπορεί επίσης να καταστρέψει το παρκέ.

2) Πριν το σφουγγάρισμα και το σκούπισμα με την παρκετέζα, βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει το πάτωμα από σκόνες και βρομιές

Το να τρίβετε την σφουγγαρίστρα ή την παρκετέζα στο πάτωμα ενώ ακόμα υπάρχουν σκόνες και βρομιές, δεν είναι καλή ιδέα. Το ξύλο καταστρέφεται πιο εύκολα και επιπλέον το σπίτι δεν καθαρίζεται πραγματικά.

3) Για σούπερ γυαλάδα, χρησιμοποιήστε ξύδι και νερό

Ο καθαρισμός με φυσικά υλικά έχει πάντα και τα καλύτερα αποτελέσματα. Για ένα γυαλιστερό παρκέ που θα δείχνει σαν καινούριο, δοκιμάστε μία ή δύο φορές το μήνα να σφουγγαρίζετε με ένα φυσικό καθαριστικό που μπορείτε να φτιάξετε και μόνη σας στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να προσθέσετε στον κουβά της σφουγγαρίστρας ένα λίτρο νερό, ένα φλιτζάνι ξύδι και να ανακατέψετε.

Πηγή: stayathomemum.com.au
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close