Σε περίπτωση που αποφάσισες να νηστέψεις και για 40 ημέρες να κόψεις τα γαλακτοκομικά προϊόντα είτε για θρησκευτικούς λόγους είτε για λόγους αποτοξίνωσης, σου έχουμε καλά νέα! Κι όμως μπορείς να τρως γλυκά! Και όχι όποια και όποια, αλλά μερικά από τα πιο λαχταριστά και μάλιστα χωρίς τύψεις ούτε για τη νηστεία, ούτε για τη γραμμή σου!
Σιροπιαστά ταχινοπιτάκια με αγάυη
Υλικά
-
- 500γρ. ταχίνι
- 300ml νερό
- 500γρ. ζάχαρη άχνη
- 700γρ. αλεύρι μαλακό
- 25γρ. μπέικιν πάουντερ
- 250γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 50ml Σιρόπι Αγαύης
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανακατεύετε το ταχίνι με το νερό και την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα ρευστό μίγμα.
Προσθέτετε το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και ομογενοποιείτε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Προσθέτετε και τις σταφίδες αν χρησιμοποιήσετε.
Παίρνετε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και πλάθετε μπαλάκια. Τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αφήνοτας απόσταση 2εκ. μεταξύ τους και τα ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε όλα τα υλικά για 5 λεπτά και αφήνετε να κρυώσει λίγο.
Βγάζετε τα ταχινοπιτάκια από τον φούρνο και τα βουτάτε για μερικά δευτερόλεπτα στο χλιαρό σιρόπι. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Σιροπιαστά από τα χεράκια σου χωρίς βούτυρο, τάρτες, λουκουμάδες, χαλβάδες σιμιγδαλένιοι και του μπακάλη, γλυκά κουταλιού, παστέλια και αμυγδαλωτά… Δεν θέλει ψάξιμο για να βρεις νηστίσιμο γλυκό στην Ελλάδα.
Πάστα φλόρα με μαρμελάδα βερίκοκο light και αγαύη
Υλικά
- 100γρ. ταχίνι
- 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
- ¼ φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
- 7 κουτ. σούπας κονιάκ
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ¾ φλιτζανιού Μαρμελάδα Βερίκοκο light ανακατεμένη με ¼ φλιτζανιού Σιρόπι Αγαύης
- 1/3 φλιτζανιού αμύγδαλα ασπρισμένα
Διαδικασία
Χτυπάτε το ταχίνι με τη ζάχαρη προσθέτοντας σταδιακά τον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτετε το κονιάκ και το ξύσμα και ομογενοποιείτε.
Σε μπολάκι ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε στο μίγμα του ταχινιού. Ζυμώνετε για να γίνει μια μέτρια προς μαλακή ζύμη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο. Ανοίγετε το ένα κομμάτι στο μέγεθος της ταρτιέρας (ή ταψιού) και στρώνετε τη βάση και τα πλαϊνά του σκεύους. Παίρνετε δυο τρία κομμάτια από το άλλο ζυμάρι και πλάθετε κορδόνια πάχους ενός δαχτύλου. Τα τοποθετείτε γύρω γύρω στην άκρη του ζυμαριού που έχετε στρώσει στην ταρτιέρα.
Από πάνω απλώνετε ομοιόμορφα τη Μαρμελάδα Βερίκοκο που έχετε ανακατέψει με το Σιρόπι Αγαύης. Πλάθετε την υπόλοιπη ζύμη σε κορδόνια και τα τοποθετείτε πάνω από τη μαρμελάδα έτσι ώστε να σχηματίζονται ρόμβοι.
Τοποθετείτε μέσα σε κάθε ρόμβο ένα ασπρισμένο αμύγδαλο και ψήνετε την πάστα φλόρα στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει ή ζύμη.
Για να γλυκαθούμε κατά τη διάρκεια της νηστείας και χωρίς να αγχωνόμαστε για τη σιλουέτα μας όμως, χρησιμοποιούμε στις γλυκές μας παρασκευές Σιρόπι Αγαύης, το οποίο όχι μόνο τα κάνει πιο απολαυστικά, αλλά φροντίζει και για την υγεία μας. Είναι ιδανικό για όσους πάσχουν από διαβήτη, αλλά και για όσους προσέχουν τη γραμμή τους, καθώς μια και είναι πιο γλυκό από την κοινή κρυσταλλική ζάχαρη, καταλήγεις να χρησιμοποιείς μικρότερη ποσότητα στα επιδόρπια σου. Περιέχει επίσης ίχνη από σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, διαλύεται εύκολα και έχει απαλή γεύση, παρόμοια περίπου με μέλι, όμως είναι λιγότερο πηχτό.
Νηστίσιμο καρυδωτό με σιρόπι αγαύης
Υλικά
- 300ml Σιρόπι Αγαύης
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
- 1 κουτ. γλυκού σόδα
- 5 κουτ. σούπας κονιάκ
- 3½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 300γρ. ζάχαρη
- 400γρ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
- λίγη φρυγανιά τριμμένη
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ανακατεύετε το Σιρόπι Αγαύης μέσα στον χυμό πορτοκαλιού να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετε και το νερό και ανακατεύετε.
Διαλύετε τη σόδα στο κονιάκ. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, το κανελογαρίφαλο και το αλάτι.
Χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα όλα τα υγρά μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτετε τα καρύδια. Προσθέτετε λίγο λίγο το μίγμα του αλευριού και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένας μέτριος αραιός χυλός.
Τρίβετε τη βάση και τα πλαϊνά μιας τερίνας (μακρόστενης φόρμας) με λίγα σπασμένα καρύδια να λαδωθεί με το λάδι που βγάζουν τα καρύδια. Πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείτε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Στρώνετε τον χυλό ομοιόμορφα στη φόρμα και ψήνετε το γλυκό στο φούρνο για 1 ώρα περίπου. Ελέγχετε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας στη μέση ένα μυτερό μαχαίρι. Θα είναι λίγο υγρό αλλά δεν πρέπει να μείνει η ζύμη πάνω στο μαχαίρι. Αφήνετε να κρυώσει πριν σερβίρετε.
Κανταΐφια με δαμάσκηνα και κρέμα χαλβά με αγαύη

Υλικά
-
- 50 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 νεροπότηρο κρασί κόκκινο
- 2 κουτ. σούπας Σιρόπι Αγαύης
- 1 πακέτο κανταΐφι
- 150γρ. μαργαρίνη φυτική, λιωμένη
- λίγη τριμμένη κανέλα για το σερβίρισμα
- 1 φλιτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα, για το σερβίρισμα
Για την κρέμα
- 300γρ. χαλβά ταχινένιο με άρωμα βανίλιας
- 250γρ. κρέμα καρύδας
- 50 ml Σιρόπι Αγαύης
Διαδικασία
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε τα δαμάσκηνα μαζί με το ξυλάκι κανέλας, το κόκκινο κρασί και το Σιρόπι Αγαύης σε μέτρια φωτιά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νεράκι μέχρι να σκεπαστούν τα δαμάσκηνα. Βράζετε για 15 λεπτά περίπου και μέχρι τα δαμάσκηνα να φουσκώσουν και να μαλακώσουν. Τα βγάζετε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα σουρώνετε και κρατάτε το υγρό από το βράσιμο.
Για την κρέμα: Σε ένα μπολ βάζετε τον ταχινένιο χαλβά και τον λιώνετε με ένα πιρούνι σε μικρά κομματάκια. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε καλά την κρέμα καρύδας. Την αδειάζετε μέσα στο μπολ με τα κομματάκια του χαλβά και ανακατεύετε μαζί με το Σιρόπι Αγαύης. Δουλεύετε το μίγμα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει μια πηχτή κρέμα. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ανοίγετε το πακέτο με το κανταΐφι και το ξαίνετε με το χέρι σας να αφρατέψει. Δημιουργείτε δεκάξι μικρές φωλίτσες τυλίγοντάς τες σαν σαλιγκάρια. Τις βάζετε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί χαρτί ψησίματος και με πινέλο τις αλείφετε με λιωμένη μαργαρίνη. Τις ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.
Τοποθετείτε τις φωλίτσες σε πιατέλα και σε κάθε μία βάζετε μία δύο κουταλιές της σούπας κρέμα χαλβά. Πασπαλίζετε με λίγη κανέλα. Γαρνίρετε από πάνω με τρία δαμάσκηνα και στο κέντρο με λίγο καβουρδισμένο αμύγδαλο.
Λουκουμάδες με σιρόπι αγαύης
Υλικά
-
- 375γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 500ml νερό χλιαρό
- αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
-
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι Σιρόπι Αγαύης
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Για το πασπάλισμα
- καρύδια αλεσμένα ή σουσάμι καβουρδισμένο
- κανέλα
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτετε σταδιακά το χλιαρό νερό ανακατεύοντας με σύρμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε έναν ωραίο χυλό. Τον σκεπάζετε με πετσέτα και τον αφήνετε στην άκρη να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες. Θα χρειαστεί 1 ώρα περίπου.
Ζεσταίνετε μπόλικο αραβοσιτέλαιο σε μια κατσαρόλα, παίρνετε με τη χούφτα σας μια ποσότητα χυλού και χρησιμοποιώντας το δείκτη και τον αντίχειρα σαν πώμα και στοπ, αφήνετε μικρές ποσότητες ζύμης που, με ένα κουταλάκι στο άλλο χέρι, κόβετε και ρίχνετε στο καυτό λάδι. Ρίχνετε τόσα κομμάτια ζύμης στο λάδι όσα χωράνε χωρίς να στριμώχνονται, γιατί θα φουσκώσουν και θα χρειαστεί να τους γυρίσετε να τηγανιστούν και από την άλλη πλευρά.
Βγάζετε τους λουκουμάδες με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε πάνω σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από τα λάδια. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Το κρατάτε στην άκρη.
Σερβίρετε τους λουκουμάδες ζεστούς περιχύνοντας με το σιρόπι που ετοιμάσατε και πασπαλίζοντας με τριμμένο καρύδι ή σουσάμι και κανέλα.
Το Σιρόπι Αγαύης στο σαρακοστιανό τραπέζι
Δεν ζηλεύουμε όσους δεν νηστεύουν, αφού δεν στερούμε σε εμάς και την οικογένειά μας τα γλυκά, που τόσο λατρεύουμε. Πάντα υπάρχει χώρος στα στομάχια μας μετά το γεύμα για ένα γλυκάκι πλάι στον καφέ, ειδικά όταν αυτό είναι υγιεινό και πεντανόστιμο. Ιδανική επιλογή για την παρασκευή κάθε γλυκιάς απόλαυσης, το Σιρόπι Αγαύης , το οποίο χάρη στη μοναδική του γεύση απογειώνει κάθε μας δημιουργία. Με δημιουργική διάθεση και μπόλικο μεράκι φτιάχνουμε γλυκά με γεύση όχι μόνο εφάμιλλη αλλά και πιο πλούσια συγκριτικά με εκείνα που αγαπάμε εκτός νηστείας.