1. Πλιγουροκεφτέδες αλάδωτοι
Υλικά:
1 κούπα πλιγούρι βρασμένο και στραγγισμένο
2 φέτες ψωμί άσπρο μπαγιάτικο μουσκεμένο
2 κ.σ. φρυγανιά
1 κρεμμύδι ξερό στον τρίφτη στραγγισμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. αλάτι
1κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα καρύδια τριμμένα
2 κ.σ. αλεύρι
Φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε το πλιγούρι και το βάζουμε να βράσει. Όταν μαλακώσει, το στραγγίζουμε καλά. Το βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Φροντίζουμε τα υλικά όλα να είναι καλά στραγγισμένα. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν. Αν δούμε ότι η ζύμη μας είναι αρκετά υδαρής μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι και να ξανά ζυμώσουμε.
Στη συνέχεια βρέχουμε τα χέρια μας, τα πλάθουμε σε σουτζουκάκια, βουτάμε τα σουτζουκάκια σε φρυγανιά, τα βάζουμε στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 μέχρι να ροδίσουν.
2.Μακαρόνια με λαχανικά και ταχίνι
Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια
200 γρ. μπρόκολο σε πολύ μικρές τούφες
200 γρ. κουνουπίδι σε πολύ μικρές τούφες
2 καρότα λεπτοκομμένα
1 πράσο σε λεπτές φέτες (το άσπρο μόνο)
1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
100 γρ. ταχίνι
Καβουρδισμένο σησάμι
Αλάτι, πιπέρι, κύμινο
Εκτέλεση
Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια. Σε μία φαρδιά κατσαρόλα μαραίνουμε το πράσο και το καρότο, σε λίγο νερό. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά ανακατεύοντας μέχρι να ζεσταθούν καλά και να ιδρώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι , πιπέρι και κύμινο και προσθέτουμε το σπαγγέτι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε, προσθέτοντας καρβουνιασμένο σησάμι, μαϊντανό και μία κουταλιά ταχίνι πάνω από τα μακαρόνια σε κάθε πιάτο.
3. Σπανακόρυζο αλάδωτο
Υλικά
2 κρεμμύδια ξερά
1/2 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
400 γρ. σπανάκι
1/2 ματσάκι άνηθο
ελάχιστο μάραθο
Ρύζι (3-4 γεμάτες κουταλιές της σούπας)
αλάτι-πιπέρι
χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (καλύτερα στο μπλέντερ για να λιώσουν). Αν θέλουμε ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι στο χέρι και το προσθέτουμε στα τελευταία 10 λεπτά, για να είναι πιο έντονη η γεύση του. Aχνίζουμε τα κρεμμύδια σε ελάχιστο νερό για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε το καθαρισμένο σπανάκι και στη συνέχεια 700 ml νερό και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Όταν βράσουν καλά προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού (αν θέλουμε να εισχωρήσει το λεμόνι στο ρύζι μας). Βράζουμε περίπου 20-25 λεπτά ώσπου να σκάσει το ρύζι. Αν έχουμε κρατήσει το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, το προσθέτουμε 10 λεπτά μετά το ρύζι.
4. Σούπα με λαχανικά χωρίς λάδι
Συστατικά:
1 μεγάλη πατάτα
2 κολοκυθάκια
2 καρότα
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 πράσο
1 μεγάλο κρεμμύδι
5 φρέσκα μανιτάρια της επιλογής σας
1 χούφτα μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
λίγο μπούκοβο
1 φλ. καφέ μανέστρα
4 – 5 ποτήρια βραστό νερό
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά σε μέγεθος της αρεσκείας μας. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι με το πράσο και τα αχνίζουμε. Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά μαζί και αχνίζουμε, μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και συμπληρώνουμε με το βραστό νερό. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και προσθέτουμε τη μανέστρα. Βράζουμε για άλλα δέκα λεπτά και το αφαιρούμε από την φωτιά. Η μανέστρα θα συνεχίσει να «τραβάει» υγρά μέχρι την ώρα που θα το σερβίρουμε. Μπορείτε, αν θέλετε, να βράσετε τη σούπα σας για 5 επιπλέον λεπτά, να σουρώσετε τα λαχανικά σας και να τα περάσετε από μπλέντερ για να γίνει βελουτέ.
5. Ντοματόρυζο αλάδωτο
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. ρύζι κίτρινο
1 κρεμμύδι
2 πράσινες πιπεριές
1 κόκκινη πιπεριά
3 μεγάλες ντομάτες
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε σε καρεδάκια το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τις ντομάτες. Ζεσταίνουμε λίγο νερό σε μία κατσαρόλα και αχνίζουμε για λίγο το κρεμμύδι και αμέσως μετά και τις πιπεριές μέχρι να μαραθούν λίγο. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το ρύζι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό. Υπολογίζουμε γενικά τα υγρά να είναι 2,5 φλ. υγρό για κάθε 1 φλ. ρύζι. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συχνά για να μην μας κολλήσει. Όταν μείνει με λίγο ζουμί, το κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα την κατσαρόλα και το αφήνουμε να φουσκώσει. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Αφράτα μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι.
Διανύουμε ήδη την περίοδο της Σαρακοστής, η οποία προϋποθέτει νηστεία από διάφορες τροφές. Όλοι όσοι νηστεύουν αυτές τις ημέρες, ψάχνουν για να βρουν τις πιο νόστιμες νηστίσιμες συνταγές. Τα μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι, είναι μία από αυτές.
ΥΛΙΚΑ
- 4 πατάτες
- 2 καρότα
- 2 κρεμμύδια
- 1 κούπα αρακά
- 1 κούπα καλαμπόκι
- λίγο δυόσμο
- αλάτι, πιπέρι
- κύμινο
- τριμμένη φρυγανιά
- Πλύνε καλά τα καρότα και τις πατάτες και καθάρισε τα από την φλούδα. Σε μια κατσαρόλα με νερό ρίξε τα είτε ολόκληρα, είτε σε κομματάκια για να βράσουν. Βράσε τα μέχρι να μαλακώσουν και να μπορούν να λιώνουν με την πίεση από το πιρούνι. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις αλάτι στο νερό!
- Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βράσε τον αρακά και το καλαμπόκι. Επειδή θέλουμε να κρατάν λίγο το καλαμπόκι και ο αρακάς, αντί να λιώνουν, για αυτό δεν τα βράζουμε όλα μαζί. Στην περίπτωση που έχεις καλαμπόκι σε κονσέρβα, τότε απλά βράσε μόνο τον αρακά.
- Αφού έχουν βράσει όλα, με ένα μπλέντερ χειρός ή στο μούλτι, κάνε πουρέ τις πατάτες και τα καρότα.
- Πρόσθεσε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον αρακά, το καλαμπόκι και την τριμμένη φρυγανιά και ζύμωσε απαλά.
- Στο τέλος πρόσθεσε και λίγο δυόσμο, αλάτι, πιπέρι.
Για το ψήσιμο:
- Σε ένα ρηχό ταψί στρώσε μια λαδόκολλα στον πάτο του και ξεκίνα να πλάθεις τα μπιφτέκια. Αν δεις ότι είναι μαλακά πολύ, πρόσθεσε λίγη ακόμα φρυγανιά.
- Βάλε τα να ψηθούν στον φούρνο στους 200 και στο γκριλ για περίπου 30 λεπτά.
- Μόλις δεις ότι έχουν πάρει ένα ωραίο κοκκινωπό χρώμα, είναι έτοιμα!
Καλή σας όρεξη! Μπορείτε να απολαύσετε τα αφράτα μπιφτέκια λαχανικών, τηρώντας τη νηστεία σας από λάδι για Τετάρτη και Παρασκευή. Κατά τη γνώμη μας είναι η πιο νόστιμη νηστίσιμη συνταγή για μπιφτέκια και πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσετε.
.daddy-cool.gr-enimerotiko.gr