Σημαντικές

Κοροναϊός: Κρίσιμη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό αύριο Δευτέρα – Τι εισηγούνται οι ειδικοί

Επί τάπητος θα τεθούν γάμοι, εκκλησιαστικές εκδηλώσεις και ωράριο χώρων εστίασης και νυχτερινών κέντρων

Σε οριακό σημείο παραμένει η χώρα με την αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, που έχουν φθάσει τα 1.148 από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα σε σύνολο 5.623 μολύνσεων από τότε που εμφανίσθηκε η επιδημία στη χώρα, να διατηρείται καθημερινά σε υψηλά επίπεδα και να δημιουργεί έντονο «πονοκέφαλο» σε κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα.

Αύριο Δευτέρα πραγματοποιείται κρίσιμη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τους συναρμόδιους υπουργούς και την επιστημονική επιτροπή για τον κοροναϊό του υπουργείου Υγείας, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις των ειδικών για τη λήψη νέων μέτρων. Σύμφωνα πάντως με τις μέχρι τώρα δηλώσεις των επιστημόνων στο επίκεντρο θα βρεθεί η επιδημιολογική κατάσταση όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου εμφανίζεται ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού,όπως γάμοι, εκκλησιαστικές εκδηλώσεις και μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και κυρίως σε χώρους όπου συγκεντρώνεται οι νεολαία.

Μια ιδέα για τα νέα περιοριστικά μέτρα που εισηγείται η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας στην κυβέρνηση, έδωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ το μέλος της επιτροπής, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Όπως είπε: «Έχουμε εισηγηθεί στην κυβέρνηση να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των καλεσμένων σε γάμους (σ.σ. από 100 που είναι σήμερα), γιατί η κατάσταση δεν είναι καλή. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και άλλων μέτρων. Θα δούμε και το θέμα του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης και των μπαρ, κατά πόσον θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι το πρωί και θα δούμε όλα τα μέτρα, γιατί δεν μας ενθουσιάζει καθόλου η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και οι τάσεις που υπάρχουν στην επιδημία».

Ερωτηθείς για γενικευμένη εφαρμογή του «μοντέλου» του Πόρου για κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης στις 11:00 το βράδυ, απάντησε ότι «αυτή η θέση βρίσκεται στο τραπέζι για σκέψη, αλλά θα πρέπει να συζητηθεί στην επιτροπή». Όσον αφορά στη νέα σχολική χρονιά και το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, είπε ότι «το καλό σενάριο είναι να ξεκινήσουν κανονικά, με μαθητές και εκπαιδευτικούς να φοράνε μάσκες και το κακό, να λειτουργήσουν εκ περιτροπής και εξ αποστάσεως. Οι αποφάσεις ωστόσο θα ληφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου».

Λινού: Μέτρα άμεσα, χθες, όχι την Δευτέρα ή την Τετάρτη

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Ant1 εμφανίσθηκε ακόμη πιο απαισιόδοξη, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, αν είναι δυνατόν… χθες, όπω είπε χαρακτηριστικά. Όπως είπε «είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση, γιατί έχουμε διάσπαρτα κρούσματα σε όλη τη χώρα και γιατί σιγά-σιγά αυξάνονται οι αριθμοί των διασωληνωμένων συνανθρώπων μας».

Υπογράμισε ακόμα ότι «πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα άμεσα, όχι την Δευτέρα, όχι την Τετάρτη. Άμεσα. Να αποκλειστεί κάθε δυνατότητα συνωστισμού, γιατί διαφορετικά θα έχουμε μεγαλύτερη έξαρση, θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και μεταξύ των πολλών κρουσμάτων θα έχουμε και κάποια σοβαρά κρούσματα». Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας χαρακτήρισε λογικά τα μέτρα που επιβλήθηκαν στον Πόρο για τον περιορισμό του συνωστισμού, στόσο επεσήμανε: «Όμως παράλληλα βλέπουμε, ότι στα κέντρα διασκέδασης συνεχίζεται ο συνωστισμός, στα λεωφορεία συνεχίζεται ο συνωστισμός, σε ένα λεωφορείο μπορεί να έχουμε 30-40 ανθρώπους. Πρέπει να υπάρχει πλαφόν στον αριθμό ατόμων που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε ένα κατάστημα, ένα λεωφορείο…».

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «τα μέτρα να ληφθούν άμεσα» και εξήγησε: «Όταν αιμοραγεί ένας ασθενής, δεν καθόμαστε να σκεφτούμε, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να σταματήσουμε την αιμοραγία. Παίρνουμε εκείνη την ώρα ένα μέτρο. Όταν έχουμε μια φυσική καταστροφή, μια φυσική απειλή, ένα σεισμό, μια πυρκαγιά, μια κατολίσθηση, ένα ατύχημα σοβαρό, διακόπτουμε την κυκλοφορία και παίρνουμε μέτρα. Τώρα που έχουμε μια βιολογική απειλή, επειδή δεν το βλέπουμε, δεν το αισθανόμαστε με τις πάντε αισθήσεις, τείνουμε να το αγνοήσουμε και δεν παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα. Νομίζω είναι επείγον πλέον, να πάρουμε μέτρα».

Βατόπουλος: Πρέπει να ληφθούν τώρα μέτρα, όπως έγινε τον Μάρτιο

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον Alpha στάθηκε κυρίως στη νεολαία, καλώντας την να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να πειθαρχήσει στα μέτα που έχουν αναγγελθεί, γιατί όπως είπε «είναι απολύτως βέβαιο, ότι τα κρούσματα θα αυξάνουν και θα φθάσουμε σε σημείο, που δεν θα μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση». Υποστήριξε δε, ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό, αυτό που έγινε τον Μάρτιο, να επαναληφθεί και τώρα, να συνειδητοποιήσει ο κόσμος το πρόβλημα και να προσπαθήσει να πειθαρχήσει σε αυτά τα απλά μέτρα, τα οποία έχουν αναγγελθεί».

Ερωτηθείς για τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά τα τελευταία 24ωρα, είπε ότι «αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου» για να συμπληρώσει: «Είναι βέβαιο, ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, οι οποίοι δεν έχουν μεν συμπτώματα, σπείρουν όμως τον ιό, υπάρχουν άνθρωποι με αμυδρά συμπτώματα, στα οποία δεν δίνουν σημασία και δεν πάνε να ελεγχθούν, συνεπώς τα κρούσματα είναι αρκετά περισσότερα, από αυτά που νομίζουμε και είναι πλέον σε όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει, ότι είμαστε ένα βήμα πριν την ανεξέλεγκτη διασπορά».

Ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ της λήψης μέτρων στα πρότυπα του Πόρου, είπε ότι «είναι απολύτως βέβαιο, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Αυτά τα νοσήματα είναι σαν την πυρκαγια. Πρέπει κανείς να παίρνει τα μέτρα στην αρχή, δεν πρέπει να φθάσουμε να έχουμε εκατοντάδες κρούσματα, για να κάνουμε κάτι, γιατί τότε το παιχνίδι έχει χαθεί. Συνεπώς τα μέτρα, όπως έγινε τον Μάρτιο, αν είναι να ληφθούν, πρέπει να ληφθούν πολύ, πολύ στην αρχή. Τώρα είμαστε πολύ στην αρχή. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό, να χρειαστεί να επιβληθούν μέτρα, τα οποία κανείς δεν θέλει να τα επιβάλει έτσι κι αλλιώς. Είναι πολύ σημαντικό, ο πληθυσμός και κυρίως η νεολαία να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και να προσπαθήσει να πειθαρχήσει».

Ο καθηγητής επεσήμανε, ότι τα στοιχεία αποδεικνύουν, ότι «το πρόβλημα δεν είναι τα εισαγώμενα κρούσματα, αλλά τα εγχώρια». Επανέλαβε δε ότι η καταννοεί «την ανάγκη της νεολαίας να διασκεδάσει, να κάνουν πάρτυ, αλλά πρέπει να καταλάβουν, ότι φέτος αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να γίνουν». Αν τα μέτρα θα αφορούν την νεολαία, ο καθηγητής είπε, ότι «είναι ένα θέμα, πρέπει να καταλάβουν οι νέοι, ότι μπορεί οι ίδιοι να είναι ασυμπτωματικοί, αλλά κινδυνεύουν οι γονείς τους, κινδυνεύουν οι παππούδες τους, κινδυνεύουν οι γείτονές τους, κινδυνεύουν και οι ίδιοι, γιατί αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα, θα αυξηθούν και τα βαρεια περιστατικά».

 

 

 

 

 

news.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close