Σπίτι

7 τρόποι να μεγαλώσεις πετυχημένα παιδιά

Κάθε μαμά, που σέβεται τον εαυτό της, θέλει το παιδί της να είναι πετυχημένο. Τώρα, αλλά και στο μέλλον. Είναι ένας από τους τρόπους που επιλέγει να εκφράσει την αγάπη που έχει για το μικρό που έφερε στον κόσμο αυτό. Και, μπορεί να πιστεύεις ότι η έννοια της επιτυχίας προορίζεται για λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μερικοί τρόποι να μεγαλώσεις πετυχημένα παιδιά από… κούνια. Γιατί, τελικά δεν θέλει τόσο κόπο, όσο τρόπο. Πώς θα τα καταφέρεις;

 

 

Το πρόγραμμα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να έχει γίνει ενήλικας, για να το καταλάβει. Από τη Δευτέρα που το σχολείο και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών ξεκινούν ξανά, η μέρα του θα γεμίσει με (εξω)σχολικές υποχρεώσεις, τις οποίες θα πρέπει να εκπληρώσει. Γιατί, τα πρώτα σημάδια επιτυχίας αρχίζουν να φαίνονται από το… Δημοτικό. Προσπάθησε, λοιπόν, να του μάθεις να καταγράφει σε ένα μικρό τετράδιο τι ακριβώς έχει να κάνει, καθώς και πόσο χρόνο χρειάζεται να αφιερώσει στον καθένα.

 

Καλλιέργησε την υπομονή του. Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, η επιτυχία θέλει αρκετό κόπο, μέχρι να έρθει. Μία αρετή, λοιπόν, που χρειάζεται να έχει το μικρό σου είναι αυτή της υπομονής, καθώς, ακόμα και στα σχολικά θρανία ο καλός βαθμός έρχεται μετά από αρκετό διάβασμα και μικρά τεστάκια. Πώς θα μπορούσες να το επιτύχεις; Δοκίμασε να καθυστερείς λίγο οτιδήποτε καινούργιο σου ζητά – και δεν έχει ανάγκη άμεσα -, ούτως ώστε να μάθει σταδιακά ότι και το να περιμένει δεν είναι τόσο κακό.

 

Άφησε το να παίρνει πρωτοβουλίες. Μπορεί να σε φοβίζει λίγο τι θα κάνει το μικρό σου, όμως, η μέθοδος του μαθαίνοντας στην πράξη έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχημένη. Και όχι τυχαία. Αφήνοντας το παιδί να σκεφτεί και να αποφασίσει, ανοίγεις τα φτερά του και βάζεις ένα σημαντικό λιθαράκι στην αυτοπεποίθηση του. Μην ξεχνάς ότι η τελευταία είναι, πολλές φορές, το “κλειδί” της επιτυχίας.

 

 

Και η αποτυχία φυσιολογική είναι… Μην σου πω, κιόλας, ότι έρχεται, πριν από κάθε μεγάλη επιτυχία. Αν, λοιπόν, μία μέρα δεν είναι και ιδιαίτερα πρόθυμο να κάνει τα μαθήματα του, μην απογοητευτείς και μην το πιέσεις, να καταβάλει υπερπροσπάθεια, χωρίς λόγο. Ακόμα και αν δεν πάρει το πρώτο του πτυχίο στα αγγλικά με άριστα, δεν χρειάζονται στεναχωρημένες φατσούλες, αφού στο επόμενο να είσαι (είναι) βέβαιη (βέβαιο) ότι στο επόμενο θα τα πάει Prima!

 

Άφησε το να ρισκάρει. Διαφορετικά, δεν θα μάθει ποτέ αν αυτό που κινείται στο μυαλό του, θα είχε επιτυχία ή όχι. Άλλωστε, είναι και ο πιο εύκολος τρόπος να διδαχτεί έμπρακτα ότι στη μελλοντική του ζωή υπάρχει η πιθανότητα ο Σεπτέμβριος να είναι λίγο αποτυχημένος, αλλά ο Οκτώβριος πιο ανατρεπτικός και επιτυχημένος.

 

Μήπως να περιορίσεις λίγο τις μπλε οθόνες; Ναι στο κινητό, μπορεί να βρει, ανά πάσα στιγμή, οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεται, μήπως, όμως, η τόσο συχνή χρήση του, τού αποσπά την προσοχή και δεν μελετάει τελικά τόσο πολύ; Για αυτό, ακολούθησε την τακτική με μέτρο, επιτρέποντας του να χαλαρώνει, αλλά όχι τόσο, ώστε να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις του.

 

Χρειάζεσαι ένα χεράκι; Όπως αναφέρεται σε αρκετά παιδικά βιβλία, αν τα παιδιά, μετά από το Δημοτικό, δεν έχουν μάθει να τακτοποιούν μόνα τους το δωμάτιο τους, τότε αυτό υποδηλώνει ότι κάποιος άλλος περιμένει να το κάνει για αυτά. Δεν αναλαμβάνουν, δηλαδή, μία σημαντική ευθύνη. Μήπως, λοιπόν, να το αφήσεις να σε βοηθήσει ή ακόμα καλύτερα να κάνει μερικές δουλίτσες του σπιτιού μόνο;

 

 

 

 

 

tlife.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Check Also

Close
Back to top button
Close