Το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης παγκοσμίως θα είναι ελλειμματικό νωρίτερα από το αναμενόμενο, λένε οι αναλυτές.
Άλμα στις τιμές του πετρελαίου ακολούθησε την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας και κάποιων άλλων χωρών της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ για μείωση της σχετικής παραγωγής, παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις τους για σταθερή προσφορά.
Οι νέες αυτές εθελοντικές περικοπές, κατά περισσότερο από 1 εκατ. πετρελαίου βαρέλια την ημέρα, αθροιστικά με τη μείωση της παραγωγής της Ρωσίας κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, περικόπτουν από την παγκόσμια ημερήσια διαθεσιμότητα πάνω από 1,16 εκατ. βαρέλια, καταφέρνοντας καίριο χτύπημα στη μάχη των κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν τον πληθωρισμό.
100 δολάρια το βαρέλι;
Κορυφαίοι αναλυτές πετρελαίου εξέδωσαν εκτιμήσεις για άνοδο του «μαύρου χρυσού» στα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την απόφαση, με ορισμένους να αναμένουν ότι το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης παγκοσμίως θα είναι ελλειμματικό νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Η αντίδραση της Ουάσιγκτον στα παραπάνω υπήρξε άμεση, με τον Λευκό Οίκο να δηλώνει ότι «δεν πιστεύουμε ότι οι περικοπές είναι σκόπιμες αυτήν τη στιγμή, δεδομένης της αβεβαιότητας της αγοράς – και το έχουμε καταστήσει σαφές».
Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει επικρίνει επανειλημμένα το καρτέλ πετρελαιοπαραγωγών χωρών για τις περικοπές παραγωγής, επικαλούμενος την επιβάρυνση των τιμών για τα νοικοκυριά και αφήνοντας αιχμές για ευθυγράμμιση με τη Ρωσία.
Ο Guardian σε μια προσπάθεια να λύσει τον νέο αυτό γρίφο, και να προβλέψει τις συνέπειες του, γράφει τα ακόλουθα:
Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου;
Το άλμα στις τιμές του πετρελαίου κατά 7% οφείλεται στην αναπάντεχη απόφαση του καρτέλ ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή του. Η κίνηση αυτή, με μπροστάρη τη Σαουδική Αραβία, θα εφαρμοστεί από τον επόμενο μήνα και θα μειώσει τις προμήθειες αργού για περισσότερα από 1εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Γιατί ο ΟΠΕΚ+ προχώρησε σε αυτή την κίνηση;
Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια προληπτική κίνηση εκ μέρους του καρτέλ, ενόψει της πιθανής οικονομικής επιβράδυνσης –και ενδεχόμενης ύφεσης στις ΗΠΑ– αργότερα μέσα στον χρόνο.
Ο ΟΠΕΚ+ ανέφερε ότι η απόφασή του αποσκοπούσε στη διασφάλιση της σταθερότητας στην αγορά πετρελαίου, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι τεθεί ένα κατώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου περίπου στα 80 δολαρία το βαρέλι.
in.gr