ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εργασιακές σχέσεις: Όταν παραβιάζεται το «ψυχολογικό συμβόλαιο»

ΑΙΤΙΕΣ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΗ

Το ψυχολογικό συμβόλαιο στη εργασία, δεν αποτελεί γραπτό συμβόλαιο αλλά μια άτυπη συμφωνία ή υπόσχεση ,μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη για αμοιβαία οφέλη και αμοιβαίες υποχρεώσεις.
Το ψυχολογικό συμβόλαιο , βασίζεται στη καλή πίστη μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη και συνήθως αφορά μια επιπρόσθετη παροχή προς τον εργαζόμενο για κάποια επιπρόσθετη εργασία που ανέλαβε ή για την άριστη εκτέλεση των καθηκόντων του.
Την πρωτοβουλία έχει τις περισσότερες φορές ο εργοδότης , που δίνει την υπόσχεση προκειμένου να παρακινήσει τον εργαζόμενο χωρίς να αποκλείεται και το αντίθετο όταν ο εργαζόμενος ζητήσει πρόσθετη αμοιβή για να αναλάβει επιπλέον εργασία και καθήκοντα.
Δυστυχώς πολλές φορές , οι υποσχέσεις δεν τηρούνται συνηθέστερα από τη πλευρά της εργοδοσίας (οικονομικοί λόγοι), αλλά  σε αρκετές περιπτώσεις και από τη πλευρά των εργαζομένων (λόγω υπερεκτίμησης των δυνατοτήτων τους ή  λόγω καθαρά επαγγελματικής ανεπάρκειας) .
Το γεγονός είναι ότι σε περιόδους κρίσης ,χωρίς ξεκάθαρη αίσθηση πορείας προς το μέλλον και με δυσκολία χάραξης στρατηγικών και έμπνευσης οράματος, οι εργαζόμενοι μπορούν ευκολότερα να βιώσουν το αίσθημα της παραβίασης του «ψυχολογικού τους συμβολαίου» από τον εργοδότη τους.
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η βίωση από την πλευρά του εργαζομένου παραβίασης του «ψυχολογικού του συμβολαίου» , ειδικά αν έχει ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις του ,οδηγεί σε μείωση της εργασιακής δέσμευσης και ταύτισης με την  ευημερία της επιχείρησης και κατ’ επέκταση σε πτώση της απόδοσης.
Η λύση στο πρόβλημα είναι η σαφήνεια και η αλήθεια.
Ο εργαζόμενος πρέπει να αναλαμβάνει εργασίες στις οποίες είναι σίγουρος ότι μπορεί να ανταπεξέλθει ποιοτικά και στον συμφωνημένο χρόνο,ενώ ο εργοδότης θα πρέπει να είναι σαφής στο τι ακριβώς ζητάει και στο τι ακριβώς προσφέρει και να είναι σίγουρος ότι μπορεί να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή του .
Ακόμα και αν το ψυχολογικό συμβόλαιο παραβιαστεί πάντα υπάρχει τρόπος να μην έχει άσχημα αποτελέσματα.
Το κλειδί είναι ο χρόνος: Όσο πιο έγκαιρα τόσο πιο ανώδυνα.
Ο εργαζόμενος μπορεί να εξηγήσει στον εργοδότη τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόσθετη εργασία που ανέλαβε , να ζητήσει αντικαταστάτη ή κάποιον βοηθό.
Ο εργοδότης που αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί για οποιονδήποτε λόγο  να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή του καλό είναι να  ενημερώσει άμεσα τον εργαζόμενο στον οποίο επαφίεται αν θα συνεχίσει την πρόσθετη εργασία ή όχι. Καλό είναι να μη προσπαθήσει να κάνει συμψηφισμό με οποιαδήποτε άλλη παροχή ή διευκόλυνση προς τον εργαζόμενο γιατί αυτό θα έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη γιατί η αρμονία είναι θεμέλιος λίθος στις σχέσεις των  συντελεστών μιας επιχείρησης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close