Πολιτισμός

Το Κουτί της Πανδώρας και… ο μύθος της «απρόθυμης γυναίκας»

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΜΠΙΘΑ

Σύμφωνα με θεωρίες πάνω στον μύθο, το κουτί της Πανδώρας δεν ήταν κάποιο αντικείμενο αλλά ήταν η ίδια, ήταν το γεννητικό της όργανο, αυτό που θα έφερνε την καταστροφή στους ανθρώπους αλλά παράλληλα έκρυβε μέσα του και την ελπίδα. Η ίδια η Πανδώρα, το σώμα της και η σεξουαλικότητά της ήταν το όπλο του Δία, αυτά έπρεπε να μείνουν κλεισμένα σε ένα σπίτι και να ανήκουν σε έναν άνδρα. H σεξουαλικότητά της ήταν που έπρεπε να παραμείνει μυστική, κλειστή, απομονωμένη. Αυτές τις εντολές είχε πάρει και η ίδια από τον Δία, να χρησιμοποιήσει το σώμα της για να ξεγελάσει τους ανθρώπους αλλά να μην το χρησιμοποιήσει ποτέ για δική της ευχαρίστηση ή για οποιονδήποτε δικό της σκοπό.

Όταν η Πανδώρα πήρε τον έλεγχο του σώματός της, τότε ήρθε η καταστροφή του ανθρώπου. Η ελπίδα που έμεινε μέσα στο κουτί, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναπαραγωγή, η πατριαρχική αντίληψη που θέλει την γυναίκα φορέα όλων των συμφορών (βλέπε την Εύα που παραπλάνησε τον Αδάμ και εξαιτίας της οι άνθρωποι χάσανε για πάντα τον παράδεισο) αλλά που χωρίς αυτή δεν υπάρχει συνέχιση του ανθρώπινου είδους.

Aντιλήψεις γνώριμες για μας και στο σήμερα, με εξουσίες που προσπαθούν να ελέγξουν τα γυναικεία σώματα ( εκ γυναικός τα χείρω ….σου λέει και ο κάθε Θεόφιλος ) σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Άντρες σε θέσεις εξουσίας να αποφασίζουν για τα γυναικεία σώματα, να γκρεμίζουν κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών, δείχνοντας μας πως τελικά τίποτα δεν είναι δεδομένο, πως η μάχη γα την ισότητα και την αξιοπρέπεια δεν τελειώνει ποτέ. Και είναι μάχη που πρέπει να δώσουν και άντρες και γυναίκες μαζί.

Κόντρα λοιπόν σε κάθε άντρα πολιτικό , που δεν μπορεί να βρει γυναίκες πρόθυμες να συμμετέχουν στα κοινά, πρόθυμες να αναλάβουν θέσεις εξουσίας, κόντρα στη νοοτροπία που θέλει τις γυναίκες στολισμένες, φτιαγμένες στην πένα και καλοντυμένες να κάθονται στη σειρούλα βλέποντας τους άντρες τους να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης για να σώσουν τη χώρα, γυναίκες που κόντρα σε όλα, κόντρα σε μια κοινωνία που τις θεωρεί λίγες, που ακόμα χωρίζει τις δουλειές σε αντρικές (σοβαρές και ζόρικες) και γυναικείες, που τις κρίνει στο δίπολο όμορφες-άσχημες, παντρεμένες-αστεφάνωτες, παίρνουν τον έλεγχο της ζωής τους, παλεύουν για να μπορούν να στέκονται μόνες τους, ελεύθερες, έτσι όπως γουστάρει η κάθε μια.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ : koutipandoras.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close