Πολιτισμός

Το Σάββατο η “Γιορτή Μούρου” στο Καλεσμένο Ευρυτανίας

 

Λίγοι γνωρίζουν τι είναι το «Μούρο».
Μια «μυστική» απόσταξη από μαύρα μούρα παράγει το ποτό Μούρο αποκλειστικά στην Ευρυτανία. Η Τοπική Κοινότητα Καλεσμένου γνωρίζει καλά την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής αλλά… και τον τρόπο κατανάλωσης του. Εσείς μπορείτε να τα μάθετε στο τέλος του Ιουλίου…»

Για μια ακόμη χρονιά την 8η συνεχόμενη η Τοπική Κοινότητα Καλεσμένου Ευρυτανίας  διοργανώνει την «Γιορτή Μούρου» .Η Γιορτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Ιουλίου στις 8:30 μμ στην Πλατεία του Καλεσμένου .

Καλεσμένο: Ένα παραδοσιακό χωριό μέσα στις καταπράσινες κοιλάδες της Ευρυτανίας

Δύσκολα διακρίνει κανείς τα όμορφα σπίτια του χωριού Καλεσμένο Ευρυτανίας, μέσα στην τόσο πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα.

Το χωριό είναι από το πιο όμορφα της περιοχής, με πολλά πετρόχτιστα σπίτια, με αρχοντικά που έχουν αναπαλαιωθεί κυρίως από όσους χωριανούς έχουνε μεταναστεύσει στην Αμερική κι αγαπούν το χωριό τους και φυσικά όλα έχουν περιποιημένους κήπους και περιβόλια.

Καλεσμένο

Οι μόνιμοι κάτοικοί του αγαπούν τις παραδόσεις και τα έθιμα και σε κάθε πανηγύρι ή θρησκευτική γιορτή, φορούν τις παραδοσιακές στολές και διασκεδάζουν στα γλέντια που στήνονται στις πλατείες του χωριού.

 

Η πιο μεγάλη γιορτή είναι η γιορτή του μούρου που γίνεται κάθε χρόνο.

Καλεσμένο

Έχει ενδιαφέρον: Το φυσικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι το ανεπανάληπτο. Αν είστε λάτρεις των πεζοποριών, τότε θα δείτε τα τρεχούμενα νερά, τα ποτά μια και τους καταρράκτες που σχηματίζονται στην ευρύτερη περιοχή.

Καλεσμένο

Μέσα στο πράσινο θα δείτε και πολλούς ερειπωμένους νερόμυλους.

Καλεσμένο

Μέσα στο χωριό θα δείτε μικρές και μεγάλες πλατείες, πλακόστρωτα στενά δρομάκια και φυσικά πολλές πέτρινες βρύσες από τις οποίες τρέχει γάργαρο νερό χειμώνα – καλοκαίρι.

 

Τι να δοκιμάσουμε: Το πιο διάσημο προϊόν του χωριού είναι το αλκοολούχο μούρο. Για να μην φύγετε στεναχωρημένοι από το χωριό, φροντίστε να κάνετε αυτό που κάνουν και οι ντόπιοι: Παραγγείλετε από κάποιο φίλο ή γνωστό όσο θέλετε, γιατί οι ποσότητες που φτιάχνονται είναι μικρές και γίνονται ανάρπαστα!

 

Φωτογραφίες: http://wwwkalesmeno.blogspot.gr/

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close