Συνταγές & Άλλα

Φανουρόπιτα της Σπεράντζας Βρανά

Αυτή η συνταγή είναι της γνωστής παλιάς καλής ηθοποιού Σπεράντζας Βρανά.
Το έθιμο της φανουρόπιτας γίνεται την παραμονή της εορτής του Αγ. Φανουρίου, δηλαδή την 26η Αυγούστου.

Η φανουρόπιτα δεν είναι ένα τυχαίο γλύκισμα. Η παράδοση λέει πως τα υλικά της πρέπει να είναι πάντα μονός αριθμός 7 ή 9 ή 11.

Η πίτα αυτή είναι συνήθως μικρή και στρογγυλή σαν μικρός άρτος, μοιράζεται στους πιστούς και γίνεται για να φανερώσει ο Άγιος σε κάποιον ένα χαμένο αντικείμενο, δουλειά αν κάποιος είναι άνεργος, κάποια χαμένη υπόθεση, την υγεία σε κάποιον άρρωστο ή γενικότερα την υγεία σε όσους αγαπάμε και άλλα παρόμοια.

Αν πρόκειται για υγεία γράφουμε τα ονόματα όσων ενδιαφερόμαστε σε χαρτάκι και το δίνουμε στον παπά μαζί με την πίτα να διαβαστούν.

Η συνταγή υπήρχε και παλιά στο site. Είναι η πιο νόστιμη Φανουρόπιτα απ’ όσες έχω δοκιμάσει και η μόνη που δεν τρίβεται.

Υλικά

1 ταψί 28 εκ.

  1. 1 φαρίνα κόκκινη
  2. 1 κούπα νερό
  3. 1 κούπα ζάχαρη
  4. 1/2 κούπα λάδι (κατά προτίμηση καλαμποκέλαιο)
  5. 2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
  6. 1 πορτοκάλι το χυμό και το ξύσμα του
  7. 1/2 πιάτο βαθύ καρυδόψυχα και σταφίδες (100γρ.)
  8. Κανέλλα από πάνω στο χυλό πριν μπει στο φούρνο ή 1 κ.γ. μέσα στο χυλό
  9. ΚΟΥΠΑ=240ml

    Εκτέλεση

    15 λεπτά εκτέλεση

    1. Ανάβουμε πρώτα το καντηλάκι και καθώς τη φτιάχνουμε “μελετάμε” αυτό που ζητάμε από τον Άγιο Φανούριο να μας φανερώσει:
      “Άγιε Φανούρη, δοξασμένο το όνομά σου. Φανέρωσέ μου ————– κι εγώ θα προσφέρω αυτή την πίτα για τη συγχώρεση της μανούλας σου και της αδελφής σου”.

    2. Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Τα καρύδια και τις σταφίδες τις προσθέτουμε στο τέλος.Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μικρό ταψάκι (διαμέτρου 28 cm)
      Ψήνουμε στους 150 βαθμούς, αντιστάσεις για 45 λεπτά με 1 ωρα περίπου περίπου. Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα. Δεν ψήνουμε πολύ γιατί θα στεγνώσει και θα τρίβεται.

      Φανουρόπιτα της Σπεράντζας Βρανά φωτογραφία βήματος 2

       

      Τη φανουρόπιτα δεν τη χτυπάμε με το μίξερ,αλλά με το χέρι. *Την ώρα που τη φτιάχνουμε,πρέπει να επικρατεί απόλυτη ησυχία,να είμαστε ήρεμοι και τίποτα να μη μας αποσπά απ αυτό που κάνουμε. *Ανακατεύοντας την,προσευχόμαστε στον Άγιο για υγεία,και για ο,τι άλλο θέλουμε. *Και εννοείται ότι πρέπει να είμαστε καθαροί,όπως και όταν φτιάχνουμε άρτο.

      cookpad.com/gr

    alsi
    Δημοσιεύθηκε από

    alsi

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close