Σημαντικές

Λαμία: Σε λαϊκό προσκύνημα το σκήνωμα του Μακαριστού Νικόλαου.

Η ΛΑΜΙΑ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΤΗΣ

Με δάκρυα στα μάτια και θλίψη ανείπωτη, υπό τους πένθιμους ήχους των καμπαναριών ολοκλήρου της πόλεως Λαμίας, το απόγευμα της Κυριακής 28 Ιουλίου, ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, συμπραστατούμενοι από τους Κληρικούς, τους Άρχοντες και τον πενθηφόρο Λαό της Φθιώτιδος, υποδέχθηκαν το σκήνωμα του μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου, στο ύψος του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας.

Εν πομπή έφθασαν στον Καθεδρικό Ναό , όπου ετέθη το σκήνωμα σε λαϊκό προσκύνημα και ευθύς αμέσως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος ετέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Πλήθος πιστών κάθε ηλικίας με αμείωτο ρυθμό περνούν συνεχώς από το Ναό προκειμένου να ασπασθούν για τελευταία φορά την χείρα του Ποιμενάρχου μας και να λάβουν την Αρχιερατική ευχή του πνευματικού μας Πατέρα, δίδοντάς του τον ασπασμό της αγάπης και του σεβασμού. Ανελλιπώς οι Ιερείς διαβάζουν το Ιερό Ευαγγέλιο, ως είθισται κατά την τάξη της Εκκλησίας μας.

Στις 9:00 το βράδυ της Κυριακής ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων των Κληρικών των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως μας, πνευματικών τέκνων και συνεργατών του μακαριστού Ποιμενάρχου μας.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε με λόγια συγκινητικά για τον Ποιμενάρχη μας, αναφερόμενος στην αδελφική τους σχέση και σκιαγραφώντας δι’ολίγον την αγιασμένη και αγιοπνευματική προσωπικότητά του, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είναι μια μοναδική και ιδιαίτερη στιγμή για τον καθέναν από εμάς. Ένα συλλείτουργο ξεχωριστό για όσους λάβαμε μέρος τούτη τη βραδιά σε αυτή την αγρυπνία.

Είναι έτσι το σχέδιο του Θεού, που πολλές φορές μας εκπλήττει και μας πονά ο χωρισμός ο σωματικός με τον αγαπημένο αδελφό με τον πεφιλημένο πατέρα σας με τον συλλειτουργό και Επίσκοπο και κανείς δεν μπορεί να πει το γιατί, όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι συλλειτουργήσαμε μαζί και τούτη τη φορά, γιατί έτσι είναι η πίστη μας, η εμπειρία της ζωής μας, το μυστήριο της Ευχαριστίας.

Μπορεί μεν σωματικά να μην έχουμε την ίδια αίσθηση που είχαμε μέχρι τώρα, αλλά πρέπει ψυχικά να έχουμε τη απόλυτη βεβαιότητα, ότι είμαστε μαζί και είναι μαζί μας. Και θέλω δυο λόγια να πω γιατί τον γνώρισα από τα νεανικά μας χρόνια και υπήρξε εκκλησιαστικός ανήρ με όλη την σημασία της λέξεως και αναδείχθηκε άξια επίσκοπος της εκκλησίας και έτσι ανέδειξε αυτό που είναι η ίδια η Εκκλησία. Πρώτα -πρώτα σφυρηλάτησε την ενότητα στην τοπική του Εκκλησία. Άκουσα πολλούς να ομιλούν και να σχολιάζουν, ότι δεν ήταν γεγονός δεδομένο και το έκανε πραγματικότητα, γιατί αυτό είναι ο Επίσκοπος. Το κύριο έργο του είναι να ενώνει, να κοινωνεί τους ανθρώπους και με το σώμα του Χριστού , να τους καλεί και το κατάφερε, γιατί είχε λόγο είχε έργο και είχε αγία βιοτή, γιατί η εκκλησία μας οδηγεί στην αγιότητα και ανέδειξε αγίους στην εποχή του και ο ίδιος στα βήματά τους βάδιζε πάντοτε και το ξέρουμε εμείς οι αδελφοί του και εσείς τα παιδιά του και οι οικείοι του το ξέρουν καλά, γιατί από τα νεανικά του χρόνια βάδισε βηματισμό αγιότητος. Αυτός ήταν ο αδελφός μας Νικόλαος και ταυτόχρονα ήταν για όλους τους ανθρώπους, γιατί ο Χριστός ήρθε για όλους τους ανθρώπους. Αυτό δεν τον εμπόδιζε να μιλά για την Πατρίδα με τόση αγάπη και λαχτάρα για τα ιερά και τα όσια με λόγο ουσιαστικό και επιχειρήματα βλέποντας πόσο διακυβεύεται πολλές φορές αυτό που είμαστε σαν Έλληνες μέσα σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που έχουμε και ταυτόχρονα πάντα παραδοσιακός, υπόδειγμα στην μορφή, στον τρόπους του, στη βιοτή του, στους λόγους και τα έργα του.

Αυτός ήταν και θα είναι ο αδελφός μας ο Νικόλαος. Γιατί είναι και παραμένει η σφραγίδα του στην τοπική Εκκλησία. Μια σφραγίδα που θα παραμείνει στην αιωνιότητα. Όποιος έχει εμπειρία Επισκοπικής διακονίας ξέρει πως σφραγίζει ένας επίσκοπος την εποχή του και όχι μόνο αν σκεφτεί πόσους ιερείς, διακόνους, μοναχούς, μοναχές όλοι αυτοί θα αποτελέσουν μια στρατιά παράδοσης που θα έχουν την δική του σφραγίδα, τη δική του πνοή και έτσι μεταλαμπαδεύεται αυτό που παραλάβαμε από τους πατέρες μας και υπήρξε πάντα πατερικός για αυτό τον τιμούμε και τον μνημονεύουμε .

Γρήγορα μας έφυγε. Θέλαμε και άλλο να είμαστε μαζί αλλά θα παραμείνει πάντοτε κοντά μας και σε ότι μας αφορά σε ότι η Εκκλησία μας ανέθεσε θα συνεχίσουμε το δικό του έργο μέχρι τη διαδοχή του. Θα το κάνουμε με πλήρη συνείδηση, ότι θα βαδίσουμε στα δικά του χνάρια.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους πατέρες και αδελφούς, εσάς τα πνευματικά του παιδιά, ότι η δική μας παρουσία εδώ, όπως θέλει η Εκκλησία να μην αφήνει ακέφαλη ποτέ μια τοπική Εκκλησία, θα είναι μια παρουσία προστασίας, συνέχειας, οικοδομής και κυρίως κρατώντας ζωντανή τη δική του μνήμη και στηρίζοντας το δικό του έργο με τους άξιους συνεργάτες του. Είμαστε με την καρδιά μας απόψε και όχι από καθήκον ή από υποχρέωση, αλλά του το οφείλαμε και του το οφείλουμε, γιατί τον αγαπήσαμε και τον αγαπάμε και θα κρατήσουμε τη μνήμη του και είμεθα βέβαιοι ότι και αυτός με τον πλέον ξεχωριστό τρόπο θα επιδαψιλεύει τη Χάρη του Θεού σε όλο το ποίμνιό του με ένα ξεχωριστό τρόπο πλέον, προγευόμενος τον παράδεισο. Μαζί με τους Αγίους προστάτες θα έχουμε όλοι και τη δική του ευχή. Και εύχομαι έτσι να κρατήσετε μέσα σας την όμορφη μορφή του, την ιερή παρουσία του, τη ζωή του που ήταν αγιοπνευματική και να έχουμε πάντοτε όλοι την ευχή του. »

Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος: « Ο Πνευματικός μας Πατέρας μας με την αγία ζωή του μας άφησε παράδειγμα συνέσεως, συνέπειας και αγάπης».

Ως κεραυνός εν αιθρία ακούστηκε στην Φθιώτιδα και σε ολόκληρο τον κόσμο η θλιβερή είδηση της αιφνίδιας Εκδημίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιουλίου. Η Φθιώτιδα έχασε τον Πνευματικό της Πατέρα και Ηγέτη. Τον οδηγό και καθοδηγητή της και η Εκκλησία της Ελλάδος έχασε ένα φωτισμένο Ιεράρχη, ο οποίος έργοις και λόγοις εργάσθηκε άοκνα για το καλό της Εκκλησίας και της Πατρίδος.

Οι Κληρικοί, οι Άρχοντες και ο πιστός λαός με αισθήματα βαθυτάτης θλίψεως εκφράζουν την λύπη τους και το μεγάλο κενό , το οποίο αφήνει ο Πατέρας μας.

Το πρωί της Κυριακής 28 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, κατέφθασε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και με εμφανή τη συγκίνηση ετέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τιμώντας τον Πνευματικό του πατέρα

Με δάκρυα στα μάτια και με λόγια βγαλμένα από την καρδιά του, ωμίλησε για τον μακαριστό Μητροπολίτη μας κυρό Νικόλαο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Σήμερα είναι ημέρα λύπης και πένθους για την Εκκλησία της Φθιώτιδος και την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος κυρός Νικόλαος, πήρε το πλοίο για να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι προς την πόλη που ποθούσε από μικρός, την Βασιλεία των Ουρανών. Μας άφησε ορφανούς και μας αιφνιδίασε προκειμένου να πάει στην ουράνια βασιλεία και να βρει πλούσια την ανταμοιβή των κόπων του. Γιατί απ’ όπου πέρασε κοπίασε. Εργάσθηκε πολύ και με τελειότητα. Ήθελε να αφήσει το καλλίτερο για την Φθιώτιδα, την οποία αγάπησε πολύ. Ένα μεγάλο Εκκλησιαστικό κεφάλαιο κλείνει για την Εκκλησία της Φθιώτιδος. Μία μεγάλη προσωπικότητα χάνεται για την Εκκλησία της Ελλάδος, την κερδίζει ο Ουρανός, όπου πλέον εκεί θα έχουμε ακόμη έναν παρατηρητή με τον Άγιο Θεό, ο οποίος θα πρεσβεύει και θα δέεται για μας, ακοίμητα, καθημερινά στην κάθε φάση της ζωής μας, έτσι ώστε να μας διακραττεί και να μας ενισχύει υπενθυμίζοντας μας να πορευόμαστε σύμφωνα με τα όσα αυτός μας εδίδαξε. Με την αγία ζωή του μας άφησε παράδειγμα συνεπείας , συνέσεως και αγάπης. Είχε σκοπό πρώτα απ’ όλα το συμφέρον της Εκκλησίας και μετά για την ανάπαυση των ανθρώπων και εργάσθηκε για το συμφέρον και της Τοπικής Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι τοποθετήσεις και οι εισηγήσεις του στην Ιεραρχία και η έκφραση της γνώμης του θα μείνουν μοναδικές. Αποδεικνύουν την σοβαρότητα, την σύνεση, την ωριμότητα και την σοφία του Μεγάλου Ιεράρχου. Ας έχουμε όλοι την ευχή του».

Μετά την ολοκλήρωση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος ετέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου πατρός και Ποιμενάρχου μας κυρού Νικολάου, ευχόμενος ο Πανάγαθος Θεός να τον κατατάξει στους κόλπους του παραδείσου και να του χαρίσει την χαρά της αιωνίοτητος και της Ουράνιας Βασιλείας Του.

Με τις δέουσες τιμές υποδέχθηκαν τον Ποιμενάρχη τους ο κλήρος και οι πιστοί της Φθιωτικής πρωτεύουσας.

Λίγο μετά τις 7:00’ το απόγευμα της Κυριακής (28/7) η Λαμία και η Φθιώτιδα υποδέχτηκαν το σκήνωμα του Μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Νικολάου.

Η αιφνίδια εκδημία του Ποιμενάρχη μας προκάλεσε τη βαθύτατη θλίψη ολόκληρης της Φθιωτικής εκκλησίας και των πιστών της. Οι αρχές του τόπου, μετά του κλήρου και των πιστών υποδέχτηκαν έξω από το Δημοτικό Θέατρο τον Μητροπολίτη τους και τον συνόδευσαν στον αγαπημένο του Μητροπολιτικό του Ναό όπου και θα παραμείνει μέχρι την Τρίτη το πρωί στις 11:00’ που θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία. Η ταφή του σκηνώματός του θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, όπως ήταν η επιθυμία του.

Από τις 21:00’ το βράδυ της Κυριακής αλλά και της Δευτέρας (29/7) θα πραγματοποιηθεί αγρυπνία.

Επίσης στις 10:00′ το πρωί της Δευτέρας θα γίνει ευρεία σύσκεψη στο Μητροπολιτικό Μέγαρο στη Λαμία, παρουσία του τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας, Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιου. Αναμένεται επίσης ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων για την κήρυξη τριήμερου πένθους για την εκδημία του Μακαριστού Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Φθιώτιδας.

lamiakos-typos.gr

 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου & Ιωάννης Σιμόπουλος

 

 

ΠΗΓΗ :ΒΙΝΤΕΟ tvstar.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close