Συνταγές & Άλλα

Σουβλάκι: Χρόνοι ψησίματος και Γαλακτομπακλαβάς

Γαλακτομπακλαβάς

Για σιρόπι:
3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη,
3 ½ φλιτζάνια νερό,
½ ένα λεμόνι ημι πρεσκέζ,
1 κ. σούπας χυμό λεμονιού,
2 ξυλάκια κανέλλας,
18 γαρίφαλα

Για γέμιση κρέμας
750 ml γάλα,
½ φλιτζάνι ζάχαρη,
750 γραμμάρια λεπτό σιμιγδάλι,
3 ή 4 αυγά αν είναι μικρά,
3 κ. σούπας κρύο βούτυρο,
2 φακελάκια σκόνη βανίλιας

Για το μείγμα γέμισης
400 γραμμάρια θρυμματισμένα καρύδια,
1 / ½ κσ σκόνη κανέλα,
1 κσ σκόνη γαρύφαλλου,
1 φακελάκι σκόνη βανίλιας,
3 κ.σ. σούπας ζάχαρη

Για τα φύλλα:
1 ½ πακέτο φύλλο κρουστας (θα χρειαστείτε περίπου. 20 φύλλα-7 για πάνω, 7 για κάτω και ενδιάμεσα για τον μπακλαβά.
200 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
Βράστε νερό, ζάχαρη, ξυλάκια κανέλας και γαρύφαλλο και λεμόνι για 5 λεπτά. Κλείστε και μην το στραγγίσετε το σιρόπι μέχρι να το ρίξετε στο τέλος.

Για το μείγμα κρέμας

Βράζουμε γάλα σε κατσαρόλα με ¼ φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να ζεσταθεί πολύ. Βάλτε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, τις σκόνες βανίλιας, τις υπόλοιπες 1/4 κούπες ζάχαρη και αυγά και χτυπήστε τα όλα μαζί μέχρι το μείγμα να πήξει σε μια κρέμα. Στη συνέχεια με μια κουτάλα προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα κρέμας στο ζεστό γάλα που το χτυπάτε. Ρίξτε περίπου 4 με 5 κουτάλες γεμάτες έτσι, χτυπώντας με το γάλα και μετά προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα κρέμας συνεχόμενα χτυπώντας το σε χαμηλή φωτιά. Σβήστε όταν δείτε ότι πήζει σε μια υφή κρέμας. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρύο βούτυρο μέσα και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Αφήνουμε να κρυώσει
για περίπου 10 λεπτά.

Στρώστε την βάση ενός πυρέξ με 7 φύλλα και βουτυρώστε κάθε φύλλο ελαφριά καθώς το βάζετε στο πυρεξ. Απλά ραντίζω βούτυρο με το πινέλο στα φύλλα ελαφρά αντί να βουρτσίζω. Ρίξτε την κρέμα και ισιώστε την. Πάνω από την κρέμα προσθέτουμε 2 στρώσεις φύλλο και βουρτζιζουμε με λιωμένο βούτυρο μεταξύ
τους και μετά πασπαλίζουμε ξηρούς καρπούς. Επαναλάβετε όλη τη διαδικασία άλλες 2 φορές και προσθέτετε τέλος τα 7 φύλλα βουτυρώνοντας ανάμεσα στα φύλλα.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε την πίτα σε τετράγωνα σχήματα ή ρομβους αλλά μην κόβετε πολύ βαθιά. Βουρτσίστε την επιφάνεια με επιπλέον λιωμένο βούτυρο. Ψήνουμε σε
φούρνο 180 c για 45 λεπτά. Ελέγξτε αν είστε έτοιμοι με την εισαγωγή μαχαιριού – αν βγει καθαρό – το μείγμα έχει ψηθεί. Απλώστε το κρύο μίγμα σιροπιού με μια
κουτάλα πάνω από όλη την πίτα ομοιόμορφα μόλις βγει από το φούρνο και δεν το σκεπάζετε μέχρι να κρυώσει. Το καλύτερο είναι να το αφήσεις να κάτσει για ώρες πριν να σερβίρεις ή ακόμα καλύτερα μια νύχτα

 

 

Σουβλάκι: Χρόνοι ψησίματος

Ψήσαμε σουβλάκια από χοιρινό, μοσχάρι, αρνάκι και κοτόπουλο με τις 3 πιο συνηθισμένες μεθόδους ψησίματος: στα κάρβουνα, σε ψησταριά αερίου (επάνω σε μαντεμένια πλάκα και στη σχάρα της) και στο γκριλ του φούρνου. Σας δίνουμε τους χρόνους που καταγράψαμε, όμως είναι ενδεικτικοί, καθώς μπορεί να διαφέρουν από ψησταριά σε ψησταριά και να διαφοροποιούνται ανάλογα με την εμπειρία μας στο ψήσιμο, τη διαφορετική ποιότητα κρέατος, τις καιρικές συνθήκες ή τη θράκα που θα ετοιμάσουμε.

Ολα τα κρεατικά (εκτός από το κοτόπουλο) τα μαρινάραμε σε ξεχωριστά σκεύη, ανά είδος, σε μια απλή μαρινάδα με λάδι, λεμονοχυμό και ψιλοκομμένη ρίγανη, για περίπου 30 λεπτά.

Χοιρινό σουβλάκι

Τι κομμάτι; Μπούτι εναλλάξ με κομμάτια λαιμού.

Στα κάρβουνα

  • Θράκα: Δυνατή αρχικά, χαμηλότερη στη συνέχεια.
  • Χρόνος ψησίματος: Περίπου 18΄ – 20΄.
  • Τι είδαμε: Σουβλάκια ρόδινα εξωτερικά, με τραγανό και πεντανόστιμο λίπος, συμπαγές αλλά καλοψημένο ψαχνό.

Στη ψησταριά γκαζιού – μαντεμένια πλάκα

  • Θερμοκρασία: Αρχικά στους 300° C και στη συνέχεια στους 250° C.
  • Χρόνος ψησίματος: Περίπου 25΄ – 30΄.
  • Τι είδαμε: Ευκολία στο γύρισμα, ομοιόμορφο ψήσιμο και ζουμερό αποτέλεσμα.

Στη ψησταριά γκαζιού – σχάρα

  • Θερμοκρασία: Αρχικά στους 300° C και στη συνέχεια στους 250° C, αλλά με κλειστό καπάκι στο περισσότερο διάστημα, για να μην έχουμε απώλειες στη θερμοκρασία.
  • Χρόνος ψησίματος: Περίπου 25΄.
  • Τι είδαμε: Νόστιμα και ρόδινα σουβλάκια, ευκολία στα γυρίσματα.

Στο γκριλ

  • Θερμοκρασία: 200° C.
  • Χρόνος ψησίματος: Περίπου 25΄ – 28΄.
  • Τι είδαμε: Δεν είχαν το ρόδινο χρώμα της ψησταριάς αερίου και κάρβουνου, αλλά έγιναν πολύ αφράτα και ζουμερά.

Μοσχάρι

Τι κομμάτι; «Στρογγυλό», από μοσχαράκι γάλακτος .

Στα κάρβουνα

  • Θράκα: Δυνατή αρχικά, χαμηλότερη στη συνέχεια.
  • Χρόνος ψησίματος: 12΄ (ελαφρώς ψημένα), 15΄ (μέτρια ψημένα), 18΄ (καλοψημένα μέσα κι έξω).
  • Τι είδαμε: Χρειάζονται τακτικό γύρισμα, γίνονται πολύ νόστιμα, αλλά χρειάζεται προσοχή, για να μην στεγνώσουν.

Στη ψησταριά γκαζιού – μαντεμένια πλάκα

  • Θερμοκρασία: Αρχικά στους 300° C και στη συνέχεια στους 250° C.
  • Χρόνος ψησίματος: 12΄ – 14΄ (ελαφρώς ψημένα), 15΄ (μέτρια ψημένα), περίπου 18΄- 20΄ (καλοψημένα).
  • Τι είδαμε: Ιδιαίτερα νόστιμο αποτέλεσμα, αφού ακόμη και τα καλοψημένα σουβλάκια παρέμειναν ζουμερά και τρυφερά, με ευχάριστη ελαστικότητα.

Στη ψησταριά γκαζιού – σχάρα

  • Θερμοκρασία: Αρχικά στους 300° C και στη συνέχεια στους 250° C, αλλά με κλειστό καπάκι στο περισσότερο διάστημα.
  • Χρόνος ψησίματος: 14΄ – 15΄ (ελαφρώς ψημένα), 17΄ – 18΄ (μέτρια ψημένα), 20΄ (καλοψημένα).
  • Τι είδαμε: Ευκολία στα γυρίσματα, νόστιμο αποτέλεσμα, όχι ιδιαίτερα ρόδινο.

Στο γκριλ

  • Θερμοκρασία: Αρχικά 200° C και στη συνέχεια 180° C.
  • Χρόνος ψησίματος: 12΄ (μέτρια ψημένα), 16΄ – 18΄ (καλοψημένα).
  • Τι είδαμε: Συμπαγή, με σχετικά στεγνή όψη εξωτερικά, αλλά αφράτα στο στόμα.

Αρνάκι γάλακτος

Τι κομμάτι; Μπούτι από αρνάκι γάλακτος.

Στα κάρβουνα

  • Θράκα: Δυνατή αρχικά, χαμηλότερη στη συνέχεια.
  • Χρόνος ψησίματος: 20΄ – 22΄.
  • Τι είδαμε: Τρυφερό, αλλά ελαφρώς στεγνό.

Στη ψησταριά γκαζιού – μαντεμένια πλάκα

  • Θερμοκρασία: Αρχικά στους 300° C και στη συνέχεια στους 250° C.
  • Χρόνος ψησίματος: Περίπου 24΄ – 28΄.
  • Τι είδαμε: Καλοψημένα, ζουμερά και τρυφερά σουβλάκια.

Στη ψησταριά γκαζιού – σχάρα

  • Θερμοκρασία: Αρχικά στους 300° C και στη συνέχεια στους 250° C, αλλά με κλειστό το ειδικό καπάκι της ψησταριάς για να αποφύγουμε την απώλεια θερμότητας.
  • Χρόνος ψησίματος: Περίπου 25΄ – 30΄.
  • Τι είδαμε: Σουβλάκια απολαυστικά ζουμερά εσωτερικά και ιδιαίτερα τραγανά. Ευκολία στα γυρίσματα.

Στο γκριλ

  • Θερμοκρασία: Αρχικά 200° C και στη συνέχεια 180° C.
  • Χρόνος ψησίματος: 20΄ – 22΄.
  • Τι είδαμε: Μαλακά, καλοψημένα σουβλάκια, απλώς λίγο πιο στεγνά σε σχέση με το αποτέλεσμα μιας ψησταριάς.

Κοτόπουλο

Τι κομμάτι; Στήθος και μπούτι, σε ξεχωριστά σουβλάκια, μαριναρισμένα για 4 ώρες σε μείγμα που μας πρότεινε η Ντίνα Νικολάου: τριμμένες ντομάτες, τριμμένο ξερό κρεμμύδι, ελαιόλαδο, ξερή ρίγανη, ξύσμα λεμονιού και ελάχιστο χυμό.

Κάρβουνα

  • Θράκα: Δυνατή αρχικά, χαμηλότερη στη συνέχεια.
  • Χρόνος ψησίματος: 16΄- 18΄ (στήθος), περίπου 22΄ (μπούτι).
  • Τι είδαμε: Ιδιαίτερα νόστιμα σουβλάκια, τρυφερά και ζουμερά, με κατά τόπους τραγανή, θαυμάσια καπνιστή κρούστα.

Ψησταριά γκαζιού – μαντεμένια πλάκα

  • Θερμοκρασία: Αρχικά στους 300° C και στη συνέχεια στους 250° C, αλλά με κλειστό το ειδικό καπάκι της ψησταριάς, για να αποφύγουμε την απώλεια θερμότητας.
  • Χρόνος ψησίματος: 18΄ (στήθος), 20΄ – 22΄ (μπούτι).
  • Τι είδαμε: Ωραίο, τρυφερό και ζουμερό αποτέλεσμα.

Γκριλ

  • Θερμοκρασία: 200° C.
  • Χρόνος ψησίματος: 16΄- 18΄ (στήθος), 18΄ – 20΄ (μπούτι).
  • Τι είδαμε: Μπορεί να μας ξεγελάσουν με την έλλειψη ροδίσματος, αλλά αφρατεύουν εξαιρετικά, παραμένουν ζουμερά και μαλακά μέχρι το κέντρο τους και αντέχουν όλες τις μαρινάδες (ή και την πλήρη απουσία τους), χωρίς να κολλάνε, αρκεί να τα ψήσουμε σε λαδωμένη σχάρα ή σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

kathimerini.gr

 

 

 

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close