ΕΚΛΟΓΕΣΣημαντικές

Μητσοτάκης: Γενναία ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ – Τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες οι 120 δόσεις

Βουλή: «Πέρασε» το νομοσχέδιο για ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις – Ο… πρωτότυπος τρόπος ψήφισης

Ψηφίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές στις 120 δόσεις. Το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις πέρασε με έναν… πρωτότυπο τρόπο, αφού δεν ψήφισε ένας – ένας βουλευτής, αλλά όλοι μαζί!

Συγκεκριμένα, ο εκτελών χρέη προέδρου στην Βουλή Θανάσης Μπούρας, άρχισε να αναφέρει ένα ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου. Εκεί λοιπόν άρχισε να ρωτά… τα κόμματα αν το ψηφίζουν!

Για κάθε άρθρο δηλαδή ρωτούσε «Νέα Δημοκρατία; Ναι, ΚΚΕ; Παρών» κτλ κτλ. Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία τελείωσε σε χρόνο ρεκόρ και δεν υπήρξε… το παραμικρό περιθώριο απόκλισης βουλευτή από το κόμμα του.

Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Με το «παρών» τοποθετήθηκε το ΚΚΕ. Το ΜεΡΑ25 ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «ναι» στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

 

Παρέμβαση του πρωθυπουργού στη συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο, με έμφαση στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στις ευνοϊκότερες προβλέψεις για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων – «Χαλαρώνει επιτέλους η θηλιά που έπνιγε εκατομμύρια συμπολίτες μας στα χρόνια της κρίσης» – «Όταν μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστεύονται οι εταίροι μας; »

Παρέμβαση στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στις πρώτες μειώσεις φόρων, που εφαρμόζει άμεσα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στη νέα, βελτιωμένη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, που θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως, όπως είχε δεσμευτεί η ΝΔ, η ελάχιστη δόση στις 120 δόσεις πέφτει από τα 30 στα 20 ευρώ και «ανακουφίζει» έτσι ακόμα περισσότερους οφειλέτες.

Μάλιστα, η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις συνδέεται με το «ξεπάγωμα» λογαριασμών που ήταν υπό κατάσχεση, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης τους μπει στη ρύθμιση και είναι συνεπής. Ο πρωθυπουργός κάλεσε όλους τους οφειλέτες να την εκμεταλλευτούν, καθώς είναι η τελευταία ρύθμιση και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε, έχει στόχο να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, και αυτό δημιουργεί «αμηχανία» στην αντιπολίτευση.

«Το νομοσχέδιο είναι η δική με πρώτη απάντηση στα προβλήματα των πολιτών που δεν μπορούν να περιμένουν. Απόδειξη ότι είχαμε και έχουμε σχέδιο. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η ταυτότητά μας, καθώς για ό,τι δεσμευτήκαμε, το κάνουμε πράξη -και μάλιστα νωρίτερα» τόνισε. «Το σχέδιο νόμου έχει σαφές και ξεκάθαρο πρόσημο, με ελαφρύνσεις που αφορούν όλους και κυρίως τους πιο αδύναμους: αναγέννηση παραγωγικής μεσαίας ταξης, αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων, ανάπτυξη και καλές δουλειές, μεγέθυνση του ΑΕΠ, ώστε να μεταφραστεί σε μεγαλύτερο εισόδημα για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα».

«Οι δύο αυτές παρεμβάσεις αναλύθηκαν εκτενώς. Η πρώτη παρέμβαση:

– 500.000 ιδιοκτήτες που εξαιρούνταν τελείως από τους προεκλογικούς αντιπερισπασμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

– 1,3 εκατ. συμπολίτες μας θα δουν σημαντικά μεγαλύτερη ωφέλεια. Σημαντική ανακούφιση για τους πολίτες, τόνωση της αγοράς ακινήτων, βελτίωση.

Πολύ σύντομα θα φέρουμε μόνιμο μηχανισμό ρυθμίσεων, ο οποίος όμως δεν θα έχει όλα αυτά τα θετικά χαρακτηριστικά» υπογράμμισε.

«Η πρώτη παρέμβαση» είπε, «μειώνει 22% τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά με κόστος δημοσιονομικά 205 εκατ. ευρώ. Κανείς δεν εξαιρείται από τη γενναία ελάφρυνση που κλιμακώνεται δίκαια, ανάλογα με την αξία του ακινήτου. 4.000.000 συμπολίτες μας θα δουν αμέσως ελαφρύνσεις στη φορολογία. Ανάμεσά τους, 500.000 ιδιοκτήτες που εξαιρούνταν τελείως από τους προεκλογικούς αντιπερισπασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και περίπου 1,3 εκατ. που θα δουν μεγαλύτερη ωφέλεια. Σημαντική ανακούφιση για πολίτες, τόνωση αγοράς ακινήτων, αλλά και βελτίωση χαρτοφυλακίου τραπεζών».

 

Μητσοτάκης: Γενναία ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ – Τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες οι 120 δόσεις

Για τις 120 δόσεις, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το επιτόκιο «που σήμερα επιβαρύνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά πέφτει στο 3% για λόγους ισότητας, όσο είναι και το επιτόκιο που καταβάλλει το Δημόσιο στις οφειλές σε ιδιώτες. Στα 20 ευρώ η ελάχιστη μηνιαία καταβολή. Δίνονται κίνητρα, ώστε οι συνεπείς οφειλέτες να έχουν πρόσβαση σε απαλλαγές και εκπτώσεις.].

«Χαλαρώνει επιτέλους η θηλιά που έπνιγε εκατομμύρια συμπολίτες μας στα χρόνια της κρίσης» συνέχισε, ενώ μίλησε για «ξεπάγωμα λογαριασμών που έμεναν σε καθεστώς κατάσχεσης. Δίνουμε ανάσα σε επιχειρηματίες, που τώρα έχουν δεύτερη ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν και πάλι».

Προειδοποίησε ωστόσο: «Η εϋνοϊκή αυτή ρύθμιση θα είναι και η τελευταία, πρέπει λοπόν να αξιοποιηθεί απ’ όλους, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη. Πολύ σύντομα θα φέρουμε μόνιμο μηχανισμό ρυθμίσεων, που δεν θα έχει τα ίδια θετικά χαρακτηριστικά. Καλώ όλους τους οφειλέτες να εκμεταλευτούν αυτή τη τελευταία ευκαιρία, γιατί δεν θα υπάρξει άλλη, τόσο γενναιόδωρη ρύθμιση».

«Η ανάπτυξη μπορεί να πετύχει τον στόχο 3%-4% που έχουμε υπολογίσει. Η πολιτική μας κερδίζει και την εμπιστοσύνη του λαού, καθώς υλοποιούμε νωρίτερα όσα έρχουμε υποσχεθεί. Ερχεται το νέο φορολογικό, που θα καθιερώνει ηλεκτρονικό χρήμα στις συναλλαγές μας -μια σημαντική τομή. Δύο λέξεις-κλειδιά της πολιτικής μας: αποτελέσματα – εμπιστοσύνη. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά στους πολίτες και η εμπιστοσύνη ανακτάται. Όταν μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μην μας εμπιστεύονται οι εταίροι μας; Κυρίως, ζητώ να μας εμπιστευτούν οι συμπολίτες μας. Αυτούς υπηρετούν τα νομοσχέδιά μας. Αξίζουμε μια καλύτερη Ελλάδα. Δεν θα σταματήσω να το λέω, γιατί δεν θα σταματήσουμε να πηγαίνουμε μπροστά» υπογράμμισε.

Xρήστος Μπόκας

protothema.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close