Συνταγές & Άλλα

7 νηστίσιμες συνταγές με ρεβίθια, που θα σε κάνουν να τα λατρέψεις

 

7 νηστίσιμες συνταγές με ρεβίθια, που θα σε κάνουν να τα λατρέψεις

Τα αγαπημένα μας ρεβίθια στα καλύτερά τους!

Αχ αυτά τα ρεβίθια. Ή μήπως ρεβύθια; Λίγη σημασία έχει. Τ’ αγαπώ σε όλες τις μορφές τους. Χυλωμένα σε σούπες και μαγειρευτά, σε κρύες σαλάτες, πολτοποιημένα σε βελούδινα χούμους, τηγανισμένα σε κεφτέδες ή και ως σνακ, αντί για ξηρούς καρπούς. Μάζεψα 7 αγαπημένες συνταγές με ρεβίθια, που τυχαίνει να είναι και νηστίσιμες και σου τις καταγράφω. Το ταπεινό όσπριο γίνεται πρωταγωνιστής των παρακάτω πιάτων, τόσο, που σε κάνει να ξεχνάς τα σουτζουκάκια.

Ρεβίθια στον φούρνο (συνταγή του πατέρα Επιφάνιου)

Ρεβίθια στον φούρνο (συνταγή του πατέρα Επιφάνιου)
Yλικά (για 6 μερίδες)
1 κιλό ρεβίθια
5 με 6 ξερά κρεμμύδια
200 γραμμάρια λάδι
αλάτι

Εκτέλεση

Mουσκεύουμε τα ρεβίθια μας αποβραδίς, σε πολύ ζεστό νερό και αλάτι, σκεπασμένα. Tο πρωί της άλλης μέρας έχουν φουσκώσει. Τότε τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε. Bάζουμε σε μια κατσαρόλα δύο λίτρα νερό και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε σ’ αυτό τα ρεβίθια μας. Tα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα σε δυνατή φωτιά. Aνάβουμε τον φούρνο μας στους 200° και παράλληλα καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ψιλές φέτες (ροδέλες). Bάζουμε σε ένα βαθύ ταψί (ή πυρέξ) τα ρεβίθια μαζί με όλο το ζουμί τους και επάνω τους τοποθετούμε όλα τα κομμένα κρεμμύδια, ενώ προσθέτουμε το λάδι και κατόπιν βάζουμε το ταψί μας στον φούρνο. Έπειτα από μισή ώρα χαμηλώνουμε τον φούρνο μας στους 100°. Tα αφήνουμε εκεί επί δυόμισι ώρες και τα ρεβίθια μας θα είναι πεντανόστιμα, ενώ θα έχουν λιώσει και τα κρεμμύδια. Ίσως χρειασθεί να προσθέσουμε νερό.

 

Δεν ξέρεις τι άλλο να μαγειρέψεις και έχεις στερέψει από ιδέες; Αξίζει να δοκιμάσεις τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για ρεβίθια στον φούρνο και θα εκπλαγείς από την ωραία γεύση τους.

Είναι όχι μόνο νόστιμα, αλλά και θρεπτικά. Τα ρεβίθια φούρνου είναι μια ιδανική επιλογή για το μεσημεριανό σου φαγητό.

Είναι πλούσια σε φολικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και τα καθιστούν ιδανικά για την υγεία της καρδιάς.

Τα ρεβίθια περιέχουν σημαντικές ποσότητες ινών, που βοηθούν στη μείωση του συνολικού ποσού της χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

«Εγώ το λατρεύω γιατί μεγάλωσα μ’αυτό! Ακόμα κι αυτοί που δεν αγαπούν τα ρεβύθια ορκίζονται σ΄αυτή τη γεύση! Υγιεινό, νηστίσιμο, vegan, ό,τι καλύτερο για τη σαρακοστή αλλά και για όλο το χρόνο!» σημειωνει χαρακτηριστικά η γνωστή τηλεοπτική μαγείρισσα Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά Συνταγής:

500 γραμμ. ρεβίθια

4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρο

2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες

2 ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες

2 δαφνόφυλλα

1 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. αλάτι

1 /2 κ.σ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

νερό όσο πάρει

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τα ρεβύθια στο φούρνο, από την προηγούμενη μέρα, βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα ρεβύθια με λίγη σόδα μαγειρικής. Αν γνωρίζετε την ποιότητα των ρεβιθιών ότι είναι δηλαδή βραστερά, μπορείτε να παραλείψετε τη σόδα.

Τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό (να εξέχει αρκετά από την επιφάνεια των ρεβυθιών). Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν όλη τη νύχτα. Θα φουσκώσουν και θα γινουν διπλάσια σε όγκο.

Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε καλά σε σουρωτήρι τα ρεβίθια. Τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε στη γάστρα. Μπήγουμε εδώ κι εκεί τα σκόρδα και τα δαφνόφυλλα. Κάνουμε μία στρώση τα κρεμμύδια. Από πάνω κάνουμε μία στρώση τις ντομάτες.

Πασπαλίζουμε με το αλάτι και το πιπέρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Συμπληρώνουμε νερό κρύο, ίσα που να σκεπαστούν τα όσπρια. Βάζουμε το καπάκι.

Προαιρετικά, φτιάχνουμε ψεύτικη ζύμη με λίγο νερό και αλεύρι και κολλάμε γύρω γύρω το καπάκι με τη γάστρα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 3 ½-4 ώρες. Θέλει πολύωρο ψήσιμο,αλλά σε αυτό οφείλεται η τέλεια γεύση, το χρώμα, η υφή και το χείλωμα των ρεβιθιών.

Τη συνταγή πήραμε από το σάιτ της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου www.argiro.gr

 

 

Ρεβυθάδα της γιαγιάς

Όλες οι γευστικές μνήμες της παιδικής ηλικίας, σε ένα αχνιστό πιάτο με χυλωμένη ρεβυθάδα. Ίσως η πιο βασική συνταγή που αναδεικνύει τα ρεβίθια, όπως καμία άλλη. Μπόλικο ζυμωτό ψωμί, λίγο έξτρα λεμονάκι και καλή απόλαυση!

image

Ρεβυθοσαλάτα με αβοκάντο και πράσινη σος ταχινιού

Αυτή η ρεβυθοσαλάτα, έχει απ’όλα τα καλά. Ρεβύθια βρασμένα τόσο ώστε να κρατάνε, βουτυράτο αβοκάντο -το νόστιμο φρούτο που περνιέται για λαχανικό- και μία σος με ταχίνι και παρθένο σησαμέλαιο. Το χρώμα της προδίδει την φρεσκάδα και τα αρώματά της.

image

Χούμους: η βασική συνταγή

Ένα χούμους αέρινο, νόστιμο, σκορδάτο και αρωματικό που τρώγεται “αλά ελληνικά” σαν ορεκτικό αλλά και όπως το απολαμβάνουν στο Ισραήλ ως κυρίως πιάτο. Με μπόλικο ταχίνι, λεμόνι και ένα μυστικό του Ισραηλινού chef Yotam Ottolenghi, που θα δώσει στο χούμους σου μιά υφή καταπληκτική.

image

Χούμους με αβοκάντο & σπιτικά νάτσος

Ένα χούμους διαφορετικό, με μεξικάνικο αέρα από γουακαμόλε: με αβοκάντο, χυμό λάιμ και κόλιανδρο, έγινε πρασινωπό, εξωτικό και πεντανόστιμο. Συνοδεύεται τέλεια από πανεύκολα σπιτικά νάτσος!

image

Φαλάφελ

Τα λόγια είναι περιττά. Καυτά φαλάφελ, τραγανά απέξω, καταπράσινα μέσα, με μεθυστικά αρώματα από κύμινο, σκόρδο, κόλιανδρο και μαϊντανό, θα σε ταξιδέψουν μέχρι το Ισραήλ και πίσω. Με ζεστές πίτες και σος ταχινιού, μπορεί να μην ξαναφάς φαλάφελ απέξω.

image

Πικάντικη σαλάτα με ρεβίθια

Η πιο πολύχρωμη χορταστική σαλάτα, θα φέρει την άνοιξη κοντά σου, μια ώρα αρχύτερα. Με μπόλικα μυρωδικά και πικάντικα μπαχαρικά, θα σε κάνει να μην ξαναπείς ποτέ βαρετή τη σαλάτα. Τα ρεβίθια την κάνουν πλήρες γεύμα.

image

Τραγανά & πικάντικα ρεβίθια

Το πιο υγιεινό, πρωτότυπο σνακ για όλες τις ώρες! Πανεύκολα, εθιστικά και αρωματικά. Συνοδεύουν τέλεια τη μπυρίτσα και το κρασί αλλά και μόνα τους, προσφέρονται για ατελείωτο τσιμπολόγημα!

image
#LoveOnly,
Madame Ginger
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close