Ιατρικά Νέα

Ένας στους τέσσερις Έλληνες ταλαιπωρείται από αλλεργίες

ΤΗΣ ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ-ΝΑΝΟΥ

ΜΗ ΡΙΧΝΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Με εαρινές ή μόνιμες αλλεργίες ζει το 25% των Ελλήνων, καθώς ταλαιπωρείται από αλλεργιογόνα στην ατμόσφαιρα, όπως οι γύρεις, από τα ακάρεα της σκόνης και της υγρασίας, από διατροφικές αλλεργίες, αλλά και από αλλεργιογόνα στα καλλυντικά, όπως το νικέλιο στα προϊόντα μεϊκάπ με γκλίτερ και τα παραμπένια, ένα είδος συντηρητικών που απαντάται σε πολλά κοσμετολογικά προϊόντα. Δυστυχώς μόνο το 20% των νέων ουσιών που εισάγονται κάθε χρόνο στην κυκλοφορία μέσα από προϊόντα ευρείας χρήσης ελέγχεται αν είναι αλλεργιογόνο ή όχι.

Στην Ελλάδα, όπου πολλά σπίτια δεν έχουν πια κεντρική θέρμανση, κάνουν «πάρτι» τα ακάρεα της υγρασίας, τα οποία ευθύνονται για μια νέα ταξική επιδημία αναπνευστικών αλλεργιών σε παιδιά τα οποία ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές και σε υγρούς χώρους. Και τα καλλυντικά καθημερινής χρήσης δεν είναι αθώα, με τις μεταλιζέ σκιές ματιών και όποιο προϊόν περιέχει γκλίτερ να έχουν στη σύνθεσή τους νικέλιο, που είναι αλλεργιογόνο, ενώ επίσης αλλεργιογόνα είναι το κοβάλτιο, που χρησιμοποιείται στο μακιγιάζ για το κόκκινο χρώμα του, και τα παραμπένια, που προστίθενται σε κρέμες, αφροντούς, γαλακτώματα και σαμπουάν. Την άνοιξη και το καλοκαίρι είμαστε αντιμέτωποι και με τις φωτοδερματίτιδες (αλλεργίες που προκαλούν κάποια καλλυντικά σε συνδυασμό με τον ήλιο) .

Παρ’ ότι, όμως, καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από αλλεργιογόνα, η συμβίωση με τα κατοικίδια ζώα –σκύλους και γάτες– δεν επιδεινώνει τα αναπνευστικά προβλήματα, όπως πιστεύει εσφαλμένα ο κόσμος, αντίθετα προστατεύει τα παιδιά από τις αναπνευστικές αλλεργίες, θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Οι έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα πιο προστατευμένα είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν με πολλά διαφορετικά ζώα του αγρού, σε φάρμα. Επίσης, ένα στα δέκα παιδιά πάσχει από διατροφική αλλεργία, που είναι πιο επικίνδυνη από την αλλεργία εξ επαφής, καθώς μπορεί να προκαλέσει οίδημα και απόφραξη των αεραγωγών, με συνέπεια την ασφυξία, μετά από αναφυλακτικό σοκ.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΡΘΡΟΥ

ΠΗΓΗ: freesunday.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close