Συνταγές & Άλλα

Προτάσεις για το τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου

Οι προτάσεις μας για γιορτινά πιάτα εποχής (για όσους μαγειρέψουν…)

1-15

Με πολλούς ανέμους το Πάσχα του Καλοκαιριού φέτος κι έτσι αντί για ψησταριές σε εξωτερικούς χώρους (απαγορεύεται  αυστηρά  λόγω πρόκλησης πυρκαγιών)  μάλλον θα προτιμήσουμε μαγειρευτά και ψητά του φούρνου όσοι θα μείνουμε στα σπίτια μας. Επιλογές – προτάσεις για το σημερινό  τραπέζι, πάντα με γνώμονα την εποχή , τη ραστώνη των ημερών και τις θερμοκρασίες που –αν και φυσάει –  στα μέρη μας τουλάχιστον είναι καλοκαιρινές. Ανάλογα με τις πρώτες ύλες που έχετε προμηθευτεί, μπορεί κάποια από τις παρακάτω συνταγές να σας εξυπηρετεί…

Κλικ στους τίτλους των συνταγών

Για τα πρώτα…

Κολοκυθόπιτα

DSCN2076

χορτόπιτα με βλίτα

DSCN01671

κολοκυθομπούρεκο

DSCN6361

κρεμμυδόπιτα

DSC_0400

μακαρόνια σύζουμα

DSCN4168

 ή σκιουφικτά

DSCN3210

 

Για τα κύρια…

Ζακυνθινό κουνέλι με κρητικά τυριά

DSC_0048

 

στιφάδο του καλοκαιριού

DSC_0351

κουνέλι με γιαούρτι

DSCN9525

κρέας με μελιτζάνες

DSCN8732

γιουβέτσι

DSCN8815

τσιγαριαστό

DSCN7612

ψητό στο φούρνο με πατάτες

DSCN6680

κοκκινιστή αίγα

DSCN5952-1

 

κρητικό στιφάδο κλασικό 

DSCN2762

λεμονάτο μοσχάρι ή βοδινό

DSCN1798

Μοσχάρι με κολοκυθάκια

DSCN0566

Με τα κρεμμυδάκια – Συνταγή για λαχταριστό μοσχαράκι στιφάδο

Αν και το έχεις συνηθίσει να γίνεται με κουνέλι, το μοσχαράκι στιφάδο είναι κάτι παραπάνω από νόστιμο! Λιώνει στο στόμα, σαν ώριμο φρούτο, ενώ η γεύση του σε διαπερνά, διεγείροντας όλες σου τις αισθήσεις…

Υλικά

  • 1.200 γραμμ. ελιά από μοσχάρι
  • 2 κιλά κρεμμύδια ξερά
  • 1/3 φλιτ. ελαιόλαδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 ώριμη ντομάτα
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού κόκκινο ξίδι
  • 1 φλιτζ. κόκκινο κρασί
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Ψωμί

Διαδικασία

Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και λίγο λίγο ροδίζουμε το κρέας. Κάθε κομμάτι που ροδίζει το βγάζουμε σε πιατέλα και συνεχίζουμε με τα επόμενα. Αφού τελειώσουμε με όλο το κρέας, το διατηρούμε σκεπασμένο στην πιατέλα.

Χαράζουμε σταυρωτά τα κρεμμύδια και τα βάζουμε στο ίδιο λάδι που ροδίσαμε το κρέας. Σε μέτρια φωτιά τα αφήνουμε να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα, για 15΄, έως ότου μελώσουν. Τότε τα σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι. Προσθέτουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, καθώς και όλα τα ζουμιά που έχουν μείνει στην πιατέλα. Βάζουμε την ντομάτα ολόκληρη, χαραγμένη στα τέσσερα, σταυρωτά, και τα μπαχαρικά.

Σιγοβράζουμε για τουλάχιστον 1 ώρα και 30΄, έως ότου μαλακώσει καλά το μοσχάρι και πυκνώσει καλά η σάλτσα του. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε, ιδανικά με ψωμί!

Τα μυστικά του στιφάδου

Ο λαγός ή το κουνέλι στιφάδο είναι η παραδοσιακή εκδοχή του, όμως από το ένα άκρο της χώρας μέχρι το άλλο μαγειρεύονται άπειρες παραλλαγές, ακόμη και χορτοφαγικές. Το στιφάδο είναι ένα φαγητό με σάλτσα ντομάτα, μικρά ξερά κρεμμύδια που πρέπει να μείνουν ολόκληρα, μπόλικα μπαχαρικά, ξίδι, δάφνη και προαιρετικά δενδρολίβανο. Το μυστικό της νοστιμιάς του, αν το κάνετε με κυνήγι (λαγός, αγριογούρουνο κ.λπ.), είναι το καλό μαρινάρισμα, όμως στιφάδο μαγειρεύεται οποιοδήποτε κρέας, ακόμη και το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα, οπότε το φαγητό γίνεται πιο ελαφρύ. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το κρέας με ροφό, χταπόδι ή σουπιές, ακόμη και με σαλιγκάρια, ενώ εξίσου νόστιμες είναι οι χορτοφαγικές εκδοχές του με μανιτάρια, κάστανα, φασόλια γίγαντες ή κουνουπίδι που μπορεί να γίνει και αλάδωτο.1 ½ κιλό μοσχάρι, 1 ½ – 2 κιλά μικρά κρεμμύδια (κοκκάρι),

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό ώριμες ντομάτες,
1 κουτί χυμό ντομάτας (250 ml), 4 σκελίδες σκόρδο, 3 – 4 φύλλα δάφνης, 1 ξυλάκι κανέλα,
1 κλαδάκι δενδρολίβανο,
3 – 4 κόκκους μπαχάρι,
μια πρέζα μοσχοκάρυδο,
½ φλ. ξίδι μπαλσάμικο,
1 φλ. κρασί, 1 φλ. ελαιόλαδο,
½ κ.τ.σ. ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε το κρέας. Βγάζουμε τα κομμάτια σε πιατέλα. Στραγγίζουμε τα κρεμμύδια, τα στεγνώνουμε και τα χαράζουμε σταυρωτά από τη μία πλευρά. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι να ροδίζουν για περίπου ένα τέταρτο. Προσθέτουμε τις σκελίδες του σκόρδου κομμένες στη μέση. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί. Τα σπρώχνουμε στην άκρη και ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το κρέας, τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στα τέσσερα, τον χυμό, τα αρωματικά χόρτα και τα μπαχαρικά. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον 1 ½ ώρα και να δέσει η σάλτσα του.

ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ και αλλα
Κρεμμύδια. Για να αποφύγετε τα δάκρυα, καθαρίστε τα κρεμμύδια μέσα σε νερό (ή κάτω από τη βρύση) και ρίξτε τα σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό. Κατόπιν ζεματίστε τα για ένα λεπτό τα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Με τον τρόπο αυτό θα φύγει η πολλή αψάδα τους, ενώ θα σφίξουν και δεν θα διαλυθούν στο βράσιμο. Μπορείτε ακόμη να τα καθαρίσετε από την προηγουμένη και να τα φυλάξετε σε μια λεκάνη με νερό μέχρι την ώρα του μαγειρέματος.
Βράσιμο. Από τη στιγμή που θα ρίξετε τα κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα μην ανακατέψετε το φαγητό με κουτάλα για να μη διαλυθούν. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και αφήστε το να σιγοβράσει κουνώντας αν χρειάζεται κάπου κάπου ελαφρά.
Συνοδεία. Σερβίρετε το στιφάδο με πατάτες τηγανητές, ένα απλό πιλάφι ή απλώς με φρέσκο χωριάτικο ψωμί.
Ελαφρύ. Αν δεν τσιγαρίσετε το κρέας
και τα κρεμμυδάκια, το φαγητό θα γίνει εξίσου νόστιμο αλλά πιο ελαφρύ. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε
½ ποτηράκι κονιάκ για μεγαλύτερη ένταση στη γεύση του.
Χορτοφαγικό. Aν δεν σας αρέσει το κρέας, μπορείτε να το αντικαταστήστε με κάποιο λαχανικό όπως μπουκετάκια από κουνουπίδι, μανιτάρια, κολοκυθάκια ή μελιτζάνες που θα σοτάρετε ελαφρά και στη συνέχεια θα σβήσετε με κρασί. Είναι ένα φαγητό χωρίς ζωικά λιπαρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά εξίσου νόστιμο με το μοσχάρι στιφάδο.
Με κοτόπουλο. Το κρέας του είναι πιο ελαφρύ αν και άνοστο σε σύγκριση με το μοσχάρι. Θα γίνει λοιπόν πιο γευστικό αν το μαρινάρετε από την προηγούμενη ημέρα με μουστάρδα, μέλι, μπαλσάμικο ξίδι, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
Ταιριάζει. Με μαυροδάφνη.

 

Για σαλάτες:

Εκτός από την κλασική χωριάτικη έχουμε και λέμε:

πιπεριές ξιδάτες

DSCN02351

πατατοσαλάτα με γιαούρτι

DSCN8442

αμυγδαλοσαλάτα

DSCN7598

σαλάτα με ψητά λαχανικά

DSCN5300-2

γλυστρίδα με γιαούρτι 

1-DSC_1141

βλίτα και στίφνος 

DSCN0376

 

Για το τέλος…

Γλυκό ψυγείου με φρυγανιές

DSC_1353

το πιο εύκολο και πιο ελαφρύ  γλυκό ψυγείου 

γιαουρτογλυκό

παγωτό γιαούρτι

DSCN2690

γλυκό με κρημ κράκερς

DSC_0716

τάρτα με φρέσκα σύκα (συνοδεία παγωτού):

DSCN5993

 

Και βέβαια πολλά φρούτα εποχής!

Εμείς θα επιλέξουμε από τα παραπάνω,τα σκιουφικτά μακαρόνια, το ψητό στο φούρνο με πατάτες, την κοκκινιστή αίγα, χωριάτικη σαλάτα  και σαλάτα γλυστρίδα με γιαούρτι. Για γλυκό, μάλλον θα φτιάξω το διάσημο ιταλικό..

Εύχομαι να  έχετε στο τραπέζι σας όσους αγαπάτε, με υγεία, αγάπη και χαρά. Κι όσοι μας  λείπουν να είναι για καλό και να περνούν κι αυτοί καλά…

Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο και κυρίως στους εορτάζοντες της ημέρας!

 

ΠΗΓΗ:www.cretangastronomy.gr

Print Friendly, PDF & Email
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close