ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑΝέες Κυκλοφορίες

Το συλλεκτικό cd της Ορχήστρας των Κυκλάδων με ξεχωριστές συμμετοχές

Τραγουδούν: Αρβανιτάκη, Γιαννάτου, Δημοσθένους, Ιωαννίδης, Καλημέρη, Κεχαγιόγλου, Μητσιάς, Σαββόπουλος, Φαραντούρη, Χριστογιαννόπουλος και άλλοι νεότεροι ερμηνευτές

Κάποτε στη Σύρα…

Στις 26 Ιουλίου 2012 είχα τη χαρά να παραβρεθώ σε μια ξεχωριστή συναυλία με την Ορχήστρα των Κυκλάδων, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού, σε ένα αφιέρωμα σε μουσικές και τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο, που πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου» (πρώην Λατομείο Καραβέλα) στη Σύρο. Η εκδήλωση αυτή δεν ήταν άλλη μια συναυλία της καλοκαιρινής περιοδείας ενός μουσικού σχήματος, αλλά πραγματοποιήθηκε στο συγκεκριμένο χώρο για μία μόνο βραδιά και επαναλήφθηκε ένα χρόνο μετά στο Ηρώδειο. Θυμάμαι μάλιστα πως ο δυνατός αέρας που φυσούσε στην περιοχή, δεν εμπόδισε τους μουσικούς και την ερμηνεύτρια να καταθέσουν ιδιαίτερες ερμηνείες και να μεταφέρουν το κέφι τους στο κοινό, που ανταποκρίθηκε αναλόγως. Θυμάμαι επίσης την εντύπωση που μου έκανε ο ήχος και οι επιδόσεις των καλοκουρδισμένων μουσικών της Ορχήστρας.

10 χρόνια Ορχήστρα των Κυκλάδων

Η Ορχήστρα των Κυκλάδων συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια. Εμπνευστής, δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής της είναι ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός, που εδώ και μια δεκαετία περίπου, μένει μόνιμα στη μαγευτική Σύρο. Αποτελείται από ντόπιους, ταλαντούχους μουσικούς και τραγουδιστές, διαθέτει μεγάλη ποικιλία οργάνων και στις μέχρι τώρα συναυλίες της έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς συνθέτες, στιχουργούς και ερμηνευτές. Εκλεκτοί καλεσμένοι της Ορχήστρας ήταν οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Βασιλικός, Εριφίλη Γιαννακοπούλου, Σαβίνα Γιαννάτου, Δώρος Δημοσθένους, Βάσια Ζαχαροπούλου, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λιζέτα Καλημέρη, Ανδρέας Καρακότας, Ζαχαρίας Καρούνης, Λένα Κιτσοπούλου, Ελίνα Κουνάδη, Νένα Μεντή, Μανώλης Μητσιάς, Ντόρα Μπακοπούλου, Μυρτώ Παπαθανασίου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Διονύσης Σαββόπουλος, Μαρίνα Σάττι, Αλέξανδρος Σταυρακάκης, Μαρία Φαραντούρη και Τάσης Χριστογιαννόπουλος.
1.Orchestrakikladon
Η τελευταία της συναυλία, με τίτλο «Αξέχαστη εκδρομή», ήταν αφιερωμένη στο έργο του Μάνου Ελευθερίου και πραγματοποιήθηκε στις 27 του περασμένου Ιούλη στην πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης, με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, του Απόστολου Ρίζου, της Νένας Μεντή, της Σχολής Λαϊκής Μουσικής «Εν χορδαίς και οργάνοις» και της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων.
2.Orchestrakikladon
Στο video ο Νίκος Κυπουργός μιλά σχετικά με τη δημιουργία και τη λειτουργία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, λίγο πριν τη συμμετοχή της στη συναυλία με μουσική και τραγούδια από τον κινηματογράφο στο Ηρώδειο τον Σεπτέμβρη του 2013, με την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων λειτουργίας της, η Ορχήστρα των Κυκλάδων εξέδωσε ένα καλαίσθητο και συλλεκτικό βιβλίο – cd, με δεκαπέντε ηχογραφήσεις από συναυλίες της περιόδου 2011 – 2017. Το cd δεν διανεμήθηκε στα δισκοπωλεία, αλλά διατίθεται αποκλειστικά στις συναυλίες της Ορχήστρας.
3.Orchestrakikladon cover
Με κίνδυνο να καταντήσω μονότονος και όπως έγραφα πριν από λίγες ημέρες στην παρουσίαση του καινούργιου δίσκου του Χρήστου Λεοντή, θα ξαναγράψω πως είμαι ευτυχής, βλέποντας αρχειακό μουσικό υλικό αξιώσεων να παίρνει το δρόμο της δισκογραφίας, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι επίσημη (με την έννοια της κυκλοφορίας του δίσκου εντός εμπορίου). Οι εκδόσεις αυτές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία, όταν κάποιες από τις συγκεκριμένες εκτελέσεις καταγράφονται για πρώτη φορά δισκογραφικά με τη φωνή των συγκεκριμένων ερμηνευτών.
04orchistres

Τα τραγούδια του cd

1)Παράκληση (Μουσική & στίχοι: Αλκίνοος Ιωαννίδης) Αλκίνοος Ιωαννίδης και η Παιδική Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων
(Από τη συναυλία: «Αλκίνοος Ιωαννίδης και Ορχήστρα των Κυκλάδων» στο Θέατρο «Απόλλων» της Σύρου στις 17/5/2017)

2) Τα λουστράκια (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος) Ρένα Βέργου, Γιάννης Γαρατζιώτης, Μαργαρίτα Δρίκου, Μαρία Κουσουλάκου, Παναγιώτης Μιχαλίτσης, Έλσα Χαραλάμπους
(Από τη συναυλία: «Μουσική και τραγούδια για τον κινηματογράφο», στο Θέατρο «Απόλλων» της Σύρου στις 22/1/2012)

3) Πρωινό (Διονύσης Σαββόπουλος) Διονύσης Σαββόπουλος, Έλσα Χαραλάμπους
(Από τη συναυλία: «Ορχήστρα των Κυκλάδων και Σαββόπουλος Αυτοπροσώπως», στο Θέατρο «Απόλλων» της Σύρου στις 10/2/2014)

4) Το κομοδίνο (Δήμος Μούτσης – Μάνος Ελευθερίου) Χρυσούλα Κεχαγιόγλου
(Από τη συναυλία: «Αφιέρωμα στο έργο του Μάνου Ελευθερίου», στο Θέατρο «Απόλλων» της Σύρου στις 15/5/2011)

5) Μια νυχτερίδα (Μίκης Θεοδωράκης – Μάνος Ελευθερίου) Μανώλης Μητσιάς
(Από τη συναυλία: «Αφιέρωμα στο έργο του Μάνου Ελευθερίου», στο Θέατρο «Απόλλων» της Σύρου στις 15/5/2011)

6) Το χασαπάκι (Μάρκος Βαμβακάρης) Ελευθερία Αρβανιτάκη
(Από τη συναυλία: «Μουσική και τραγούδια για τον κινηματογράφο» στον Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου» στη Σύρο στις 26 Ιουλίου 2012)

7) Τ’Άη Γιωρκού (Παραδοσιακό Κύπρου, διασκευή: Αλκίνοος Ιωαννίδης) Αλκίνοος Ιωαννίδης
(Από τη συναυλία: «Αλκίνοος Ιωαννίδης και Ορχήστρα των Κυκλάδων» στο Θέατρο «Απόλλων» της Σύρου στις 17/5/2017)

8) Θαλασσάκι (Παραδοσιακό, διασκευή: Νίκος Κυπουργός) Ρένα Βέργου, Ελπίδα Γαδ, Γιάννης Γαρατζιώτης, Αντρέας Γιαλόγλου, Μαργαρίτα Δρίκου, Κλέαρχος Καραγιαννίδης, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Κική Κουκουλή, Μαρία Κουσουλάκου, Αντώνης Πρέκας, Νίκος Στόκας, Έλσα Χαραλάμπους)
(Ερασιτεχνική ηχογράφηση από πρόβα για τη συναυλία: «Διονύσης Σαββόπουλος, 50 χρόνια μαζί» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 8/8/2014)

9) Πουπουλένια σύννεφα (Νίκος Κυπουργός – Θωμάς Μοσχόπουλος, Ξένια Καλογεροπούλου) Μαρία Φαραντούρη
(Από τη συναυλία: «Νίκος Κυπουργός, Στον μυστικό κήπο» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 2 Ιουνίου 2016)

10) Βλέφαρό μου (Νίκος Κυπουργός – Λίνα Νικολακοπούλου) Λιζέτα Καλημέρη

(Από τη συναυλία: «Στον μυστικό κήπο του Νίκου Κυπουργού», στο Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη στις 21 Μαΐου 2016)

11) Ρόζα Ροζαλία ή Το Ροζ χρώμα (Λένα Πλάτωνος – Μαριανίνα Κριεζή) Σαβίνα Γιαννάτου
(Από τη συναυλία: «Εδώ Λιλιπούπολη» στο Θέατρο «Απόλλων» στη Σύρο στις 10/2/2013)

12) Κίτρινο (Νίκος Κυπουργός – Δημήτρης Μαυρίκιος) Σαβίνα Γιαννάτου
(Από τη συναυλία: «Στον μυστικό κήπο του Νίκου Κυπουργού» στην Έπαυλη Τσιροπινά στη Σύρο στις 9/8/2015)

13) Η μπαλάντα των σκουπιδιών (Νίκος Κυπουργός – Σταμάτης Δαγδελένης) Μυρτώ Παπαθανασίου, Τάσης Χριστογιαννόπουλος
(Από τη συναυλία: «Νίκος Κυπουργός, Στον μυστικό κήπο» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 2 Ιουνίου 2016)

14) Τα χέρια (Νίκος Κυπουργός – Ανέκδοτο τραγούδι από την παράσταση «Η υπόθεση της Οδού Λουρσίν» του Eugene Labiche, Θέατρο Εμπρός, το 1996) Δώρος Δημοσθένους
(Από τη συναυλία: «Στον μυστικό κήπο του Νίκου Κυπουργού» στην Έπαυλη Τσιροπινά στη Σύρο στις 9/8/2015)

15) Πρωτοχρονιές του ραδιοφώνου (Διονύσης Σαββόπουλος) Διονύσης Σαββόπουλος

(Από τη συναυλία: «Ορχήστρα των Κυκλάδων και Σαββόπουλος Αυτοπροσώπως», στο Θέατρο «Απόλλων» της Σύρου στις 10/2/2014)

Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από τον Νίκο Κυπουργό σε συνεργασία με τα μέλη της ορχήστρας, εκτός των τραγουδιών 1 και 7 που ενορχηστρώθηκαν από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και του 9 που επιμελήθηκε η Λένα Πλάτωνος.

Η ηχητική επεξεργασία έγινε από τον Δημήτρη Κοντιζά και το mastering από τον Γιάννη Ιωαννίδη. Την έκδοση επιμελήθηκαν ο Νίκος Κυπουργός και η Λένα Χατζηγρηγορίου, τα κείμενα η Ελίνα Κουνάδη ενώ το έντυπο σχεδίασε ο Μάριος Γαμπιεράκης.

Το περίφημο «Χασαπάκι» του Μάρκου

Όπως έγραψα και στην αρχή, στις 26 Ιουλίου 2012 παραβρέθηκα στη συναυλία της Ορχήστρας με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, η οποία ήταν αφιερωμένη σε μουσικές και τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο και πραγματοποιήθηκε στον Πολιτιστικό Χώρο «Μάνος Ελευθερίου» στην Ερμούπολη.

Προς το τέλος της συναυλίας κάποιοι θεατές ζήτησαν το «Παράπονο» του Δημήτρη Παπαδημητρίου και του Οδυσσέα Ελύτη. Πολύ ευγενικά η Ελευθερία είπε πως: «Είναι αφιέρωμα στον κινηματογράφο σήμερα και το “Παράπονο” δεν είναι από τον κινηματογράφο. Θα μείνετε μ’ ένα μικρό παράπονο…»

Παρόλα αυτά, συνέχισε με ένα τραγούδι που επίσης δεν ήταν από τον κινηματογράφο, αλλά είχε θέση στο πρόγραμμα, λόγω της συριανής καταγωγής του Μάρκου Βαμβακάρη που το έγραψε. Ήταν το «Χασαπάκι» (ή «Μες στη χασάπικη αγορά») που πρωτοηχογραφήθηκε από την Στέλλα Χασκίλ το 1947 και επαναφέρθηκε στη δισκογραφία το 1984 με την επανεκτέλεση της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και της Οπισθοδρομικής Κομπανίας.

Μπορείτε να το απολαύσετε στο video μέσα από μια προσωπική, ερασιτεχνική μαγνητοσκόπηση, με την προσθήκη, μετά από τεχνική επεξεργασία, του ήχου από το cd της Ορχήστρας των Κυκλάδων…

Y.Γ: Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Νίκο Κυπουργό για την αποστολή του cd και το φίλο ραδιοφωνικό παραγωγό Σιδερή Πρίντεζη για την ενημέρωση…

https://www.ogdoo.gr
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close