Συνταγές & Άλλα

Σουφλέ λαχανικών και Κριθαρότο με χταπόδι

ΜΕΡΙΔΕΣ    4-6
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ    15Λ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ     1Ω 20Λ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ   1/5

 

Υλικά για το σουφλέ:

250 γρ. πένες  βρασμένες

100 γρ. μπρόκολο

100 γρ. κουνουπίδι

100 γρ. καρότο κομμένο σε λεπτές ροδέλες

4 λευκά μανιτάρια κομμένα σε κάθετες φέτες

½ πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές κάθετες φέτες

½  κόκκινη πιπεριά , κομμένη σε λεπτές κάθετες φέτες

½ κίτρινη πιπεριά,κομμένη σε λεπτές κάθετες φέτες

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη

½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή σε σκόνη

¼ κ.γ. κάρυ

½ κ.γ. δυόσμο ξερό

2 κ.σ. τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο

Υλικά για τη μπεσαμέλ:

100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

100 ml. Ελαιόλαδο

500 ml. γάλα σόγιας

200 ml. νερό ή ζωμό λαχανικών

Αλάτι

Πιπέρι

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανα μερίδα
ΒΑΖΑΘερμίδες43222%
ΒΑΖΑΛίπος19.1g27%
ΒΑΖΑKορεσμένα2.5g13%
ΒΑΖΑΠρωτείνες13.7g27%
ΒΑΖΑYδατάνθ.54g21%
ΒΑΖΑΣάκχαρα8.2g9%
ΒΑΖΑΑλάτι0.1g1.67%
ΒΑΖΑΙνες6.1g25%

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και τη γεμίζουμε με νερό και το αφήνουμε να βράσει. Κόβουμε τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια σε μικρά μπουκετάκια και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα.

2
Στη συνέχει προσθέτουμε το καρότο και βράζουμε όλα τα λαχανικά για 7-8 λεπτά περίπου. (Να κρατάνε ελαφρώς) Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα βαθύ μπολ το οποίο το έχουμε γεμίσει με πάγο. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
3
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το αφήνουμε να κάψει, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
4
Στη συνέχεια ρίχνουμε τις πιπεριές, το τζίντερ, το σκόρδο, τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμη μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
5
Εκτέλεση για τη μπεσαμέλ: Βάζουμε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το ελαιόλαδο και με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να καβουρδιστεί το αλεύρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Τέλος ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Αλατοπιπερώνουμε , αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
6
Σύνθεση πιάτου: Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα λαχανικά, αφού τα σουρώσουμε πρώτα, τα λαχανικά που έχουμε σοτάρει, τις πένες, τη μπεσαμέλ και με μία κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να πάει η μπεσαμέλ παντού.
7
Διορθώνουμε το αλατοπίπερο και αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ σε ένα πυρίμαχο ορθογώνιο σκεύος 25×30 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 – 50 λεπτά.
8
Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε από το φούρνο, το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς, κόβουμε και σερβίρουμε.
#tsoulotip: Κόβουμε τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια στο ίδιο μέγεθος ώστε να βράσουν ομοιόμορφα και να μη παραβράσουν.
ΠΗΓΗ:.giorgostsoulis.com

Μοναστηριακή συνταγή: Κριθαρότο με χταπόδι

χταπόδι

Το κριθαρότο με χταπόδι, είναι μία εκπληκτική μοναστηριακή συνταγή, ιδανική για τη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Πρόκειται για έναν πολύ γευστικό συνδυασμό που μοσχομυρίζει θάλασσα.

Στα συν της μοναστηριακή συνταγής υπολογίστε ότι το χταπόδι, είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτική αξία, καθώς μια μερίδα μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνη B12, σελήνιο, σίδηρο,ενώ είναι και υψηλή πηγή χαλκού.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κιλό χταπόδι
1 πακέτο κριθαράκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 τομάτες τριμμένες
200 γρ. λάδι
1 φλιτζάνι του καφέ κρασί λευκό

Επί το έργον:
Βράζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα με ένα φλιτζάνι κρασί λευκό. Δεν προσθέτουμε νερό, γιατί θα βγάλει το χταπόδι. Όταν μαλακώσει το καθαρίζουμε από τις βεντούζες και το κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών. Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.

Μόλις ροδίσει ρίχνουμε την τομάτα και τα κομμάτια χταπόδι. Προσθέτουμε 1 κιλό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Έπειτα τα αδειάζουμε σε ένα πήλινο και ρίχνουμε το κριθαράκι και μια κουταλιά χταποδόζουμο. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μόλις τραβήξει τα υγρά του είναι έτοιμο.

Πηγή: monastiriakagr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close