Συνταγές & Άλλα

Δίχρωμο μπράουνι με ινδοκάρυδο και Μωσαϊκό με ινδοκάρυδο και μπανάνες

Εύκολο / Μερίδες: 12 / Προετοιμασία: 15′ / Χρόνος: 50΄

Υλικά

Ασπρο μείγμα

  • 3½ κούπες ινδοκάρυδο
  • 2/3 κουτιού (260-270 γρ.) ζαχαρούχο γάλα
  • 1 κάψουλα βανίλιας

Μαύρο μείγμα

  • 1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (θέλουμε να έχει μαλακώσει)
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα κακάο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κάψουλα βανίλιας

Διαδικασία

Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 20×25 εκ.

Φτιάχνουμε το άσπρο μείγμα: Ανακατεύουμε τα τρία υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Φτιάχνουμε το μαύρο μείγμα: Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.

Προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά. Αδειάζουμε στο ταψί το μισό μαύρο μείγμα. Ρίχνουμε από πάνω το άσπρο μείγμα. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μαύρο μείγμα.

Ψήνουμε το μπράουνι για περίπου 50 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 2 ώρες πριν το κόψουμε.

Φωτογραφία: Πέτρος Ανδριανόπουλος

Μωσαϊκό με ινδοκάρυδο και μπανάνες

Από τους Αγγελο Κάρδαρη και Δημήτρη Λεμοντζόγλου

Φωτογραφία: ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

Προετοιμασία – παρασκευή: 20΄, Αναμονή: τουλάχιστον 1 ώρα

Ενα από τα πιο εύκολα γλυκά που μπορούμε να φτιάξουμε είναι ταυτόχρονα και από τα πιο δημοφιλή.

Υλικά (για 12 μερίδες)

  • 300 γρ. κουβερτούρα 50% – 55% κακάο
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 100 γρ. κακάο
  • 3 αυγά
  • 20 γρ. κονιάκ
  • 150 γρ. καρύδα αποξηραμένη (ινδοκάρυδο)
  • 300 γρ. μπισκότα πτι μπερ
  • 2 μπανάνες

Διαδικασία

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα σε ένα ανοξείδωτο μπολ και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί ως εξής: Ρίχνουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα (περίπου τρία δάχτυλα) και την τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει, στερεώνουμε το μπολ στο στόμιό της και ανακατεύουμε πού και πού την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Φροντίζουμε ώστε το μπολ να μην ακουμπάει καθόλου στο νερό, καθώς και να μην πέφτουν υδρατμοί και νερό μέσα στη σοκολάτα.

Μόλις λιώσει και γίνει μια λεία και γυαλιστερή σάλτσα, την αποσύρουμε από το μπεν μαρί. Εναλλακτικά, λιώνουμε την κουβερτούρα σε φούρνο μικροκυμάτων ως εξής: Ψιλοκομμένη, σε ειδικό σκεύος για τα μικροκύματα στα 600 W για περίπου 1 λεπτό.

Στα μισά του χρόνου (30΄΄) διακόπτουμε τη λειτουργία του φούρνου μικροκυμάτων, ανακατεύουμε τη σοκολάτα με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) για να μην καεί και, αν χρειαστεί, συνεχίζουμε το λιώσιμο.

Αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει ελαφρώς και λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι που έχουμε τοποθετήσει σε μέτρια φωτιά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, ακόμη κι αν υπάρχουν άλιωτα κομμάτια μέσα, για να μην κάψει.

Θα λιώσουν στη συνέχεια από τη θερμότητα του υγρού. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ).

Στη συνέχεια προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε και πάλι. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Οταν το μείγμα γίνει μια λεία μάζα, ενσωματώνουμε το κονιάκ και το ινδοκάρυδο.

Σπάμε με τα χέρια τα πτι μπερ σε χοντρά κομμάτια μέσα στο μείγμα. Ξεφλουδίζουμε τις μπανάνες, τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε και αυτές. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Ντύνουμε το εσωτερικό μιας μακρόστενης φόρμας με μεμβράνη, αφήνοντας αρκετή να εξέχει από τα τοιχώματα, και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Διπλώνουμε από πάνω τη μεμβράνη.

Εναλλακτικά, το απλώνουμε πάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλας και του δίνουμε σχήμα σαλαμιού με τα χέρια. Το τυλίγουμε με τη λαδόκολλα σαν καραμέλα και το βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα. Βγάζουμε το μωσαϊκό από την κατάψυξη και το ξεφορμάρουμε τραβώντας τη μεμβράνη προς τα πάνω. Το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

ΠΗΓΗ:.kathimerini.gr

 

 

 

 

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close