Τεχνολογία

Ρομποτικό μπαστούνι για άτομα με κινητικά προβλήματα

Ένα ρομποτικό μπαστούνι που παρέχει βοήθεια σε ηλικιωμένους και άτομα με κινητικά προβλήματα δημιούργησαν ερευνητές του Columbia University της Νέας Υόρκης.

Τι κάνει αυτό το μπαστούνι; Σύμφωνα με τον Σουνίλ Αγκραβάλ που ηγήθηκε της ομάδας το ρομπότ να περπατά δίπλα από το άτομο που το χρησιμοποιεί με σκοπό να του παρέχει υποστήριξη μέσω απαλών αγγιγμάτων- έτσι όπως θα άγγιζε κάποιος το χέρι ενός συνοδού για να διατηρεί την ισορροπία του ενώ περπατά.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο IEEE Robotics and Automation Letters.

«Συχνά, οι ηλικιωμένοι επωφελούνται μέσω ελαφρού κρατήματος χεριού για να υποστηρίζονται» εξήγησε ο Αγκραβάλ, που είναι επίσης μέλος του Data Science Institute του Columbia University.

«Αναπτύξαμε ένα ρομποτικό μπαστούνι, συνδεδεμένο σε ένα αυτοκινούμενο ρομπότ, το οποίο αυτόματα παρακολουθεί έναν άνθρωπο που περπατάει και κινείται δίπλα του…περπατούν σε ένα πάτωμα με αισθητήρες το οποίο καταγράφει το μήκος των βημάτων και τον ρυθμό του βηματισμού, πρακτικά τις χρονικές και χωρικές παραμέτρους του περπατήματος, έτσι ώστε να μπορούμε να αναλύσουμε τον βηματισμό ενός ατόμου και την επίδραση του ελαφρού αγγίγματος σε αυτόν».

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το ρομποτικό μπαστούνι, ονόματι CANINE, είναι ουσιαστικά ένα «μπαστουνοειδές» ρομπότ- βοηθός που βοηθά τον χρήστη αντιλαμβάνεται καλύτερη την θέση του στον χώρο ενώ περπατά.

«Πρόκειται για μια πρωτοποριακή προσέγγιση ως προς την παροχή βοήθειας και feedback σε άτομα, καθώς πλοηγούνται στο περιβάλλον τους» είπε ο Τζόελ Στάιν, καθηγητής Ιατρικής και Αποκατάστασης και πρόεδρος του τμήματος Αποκατάστασης και Αναγεννητικής Ιατρικής στο Columbia University Irving Medical Center, που συμμετείχε στην έρευνα. «Η στρατηγική αυτή έχει πιθανές εφαρμογές για ένα εύρος καταστάσεων- ειδικά σε άτομα με διαταραχές βηματισμού».

Οι δοκιμές και το τι μέλλει γενέσθαι

Οσον αφορά τις δοκιμές που έγινε πριν αποδειχθεί πως το ρομπότ  μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, στις αρχές το ρομπότ-μπαστούνι δόθηκε σε 12 υγιή άτομα νεαρής ηλικίας ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας που δημιουργούσαν ένα οπτικό περιβάλλον το οποίο «τρέμει» γύρω από τον χρήστη, έτσι ώστε να προκαλείται αποσταθεροποίηση στον βηματισμό τους.

Τα άτομα αυτά περπάτησαν τόσο με όσο και χωρίς το ρομποτικό μπαστούνι.

Όπως διαπιστώθηκε, η παρουσία του τους έκανε να κάνουν μικρότερα βήματα, με αποτέλεσμα να αυξήσουν την σταθερότητά τους.

Πλέον αυτό που μέλει να γίνει είναι το νέο εύρημα του πανεπιστημίου να το δοκιμάσουν  ηλικιωμένοι και άτομα με διαταραχές ισορροπίας και βηματισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

in.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close