ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑΠαλιά & Αγαπημένα

Area – Crac! (1975)

Σχηματίστηκαν στις αρχές του '70 από δεξιοτέχνες μουσικούς με θητεία σε ποπ, αβάν γκαρντ και τζαζ σχήματα.

Χάρη στις ριζοσπαστικές, κοινωνικοπολιτικές τους προτάσεις οι Area έγραψαν ιστορία στην Ιταλία, αλλά και τη διεθνή σκηνή την ταραγμένη εκείνη δεκαετία.

Φυσικός ηγέτης τους ο ελληνικής καταγωγής -γεννημένος στην Αλεξάνδρεια- Demetrio Stratos, που οι φωνητικές του ικανότητες και οι μετέπειτα πειραματισμοί του στον τομέα αυτό -στα όρια της φυσιολογικής ανθρώπινης λειτουργίας και έκφρασης- παραμένουν ανεπανάληπτες. Πέρα από τον ανατρεπτικό τους στίχο οι Area διαμορφώνουν μεθόδους επικοινωνίας που βασίζονται σε ένα ιδιότυπο και πολυσύνθετο χαρμάνι που συγκερνά με προσωπικό ύφος φολκ και έθνικ ακούσματα, που εξελίσσονται σε φρι τζαζ, αρτ και χαρντ rock άξονες.

Τρίτο και πιο γνωστό άλμπουμ των Area, το Crac!, κυκλοφόρησε το 1975 και απέσπασε το βραβείο της κριτικής στον τομέα της «προοδευτικής» ιταλικής μουσικής.

Η πρωτοπορία του παραμένει αλώβητη και ακόμη να κρύβει αθέατες πηγές έμπνευσης και δράσης. Τα La mela di Odessa και Gioia e rivoluzione θεωρούνται σφραγίδες στην εργογραφία του γκρουπ. Όμως, το στοιχείο που δεσπόζει και προκαλεί δέος είναι η φωνή του Demetrio Stratos. Περιττεύει ότι και να πούμε για την τεχνική, την έκταση και τις ακροβασίες της. Μόνο αν την ακούσετε θα καταλάβατε το μέγεθος της. Μοιραία, μετά τον θάνατό του από λευχαιμία, τον Ιούνιο του ‘79, οι Area έσβησαν.

Πηγή: ogdoo.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close