Hobby

Κηπουρική: Έτσι θα ξεκινήσεις αν είσαι αρχάρια

Ξεκίνα το πιο αγχολυτικό χόμπι σήμερα. Μάθε τα πάντα για τα βασικά – πρώτα βήματά σου στην κηπουρική.

Θέλεις να αρχίσεις να ασχολείσαι με την κηπουρική; Και πολύ καλά θα κάνεις! Ρωτήσαμε τον expert για το πώς πρέπει να ξεκινήσεις αν είσαι αρχάρια και ιδού τι είπε.

Κρέμασέ το

Υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο στην αυλή ή έχεις έναν περίεργο γείτονα; Ένα κρεμαστό καλάθι με λουλούδια θα φωτίσει την περιοχή και θα σου παράσχει λίγη ησυχία από τα γύρω διαμερίσματα και σπίτια. Ένα κρεμαστό καλάθι με λουλούδια προσφέρει ομορφιά και … κάλυψη. Οι μπιγκόνιες, που αγαπούν τη σκιά, είναι εγγυημένη επιλογή. ‘Εχουν πολλά χρώματα και είναι εύκολη η φροντίδα τους. Όταν φυτεύεις, γέμισε τα 2/3 της γλάστρας με χώμα και άνοιξε τρύπες αρκετά βαθιές ώστε να καλύψουν το ριζικό σύστημα του φυτού. Μπορείς να βάλεις περίπου τρία φυτά σε ένα καλάθι διαμέτρου 20-25 εκ. Έπειτα σκέπασε με χώμα αφήνοντας 2,5-5 εκ. από το χείλος της γλάστρας.

Φύτεψε… μπαλίτσες

Οι σποροβόμβες (seed bombs) είναι ένας καθαρός τρόπος φύτευσης. Φτιαγμένες από ένα μείγμα από πηλό, κοπρόχωμα και σπόρους, μπορούν να φυτευτούν οπουδήποτε – χωρίς σκάψιμο. Διασπώνται σε μερικές ημέρες και οι σπόροι αρχίζουν να βλασταίνουν αμέσως μετά. Αν χρησιμοποιείς 4-6, θα έχεις ένα ωραίο μικρό παρτέρι μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Φτιάξε αρώματα

Αρωμάτισε το σπίτι σου με φρέσκια λεβάντα. Επίλεξε τη γαλλική ή την αγγλική ποικιλία, που ευδοκιμούν καλύτερα σε δοχεία και έχουν πιο δυνατό άρωμα. Χρησιμοποίησε μεσαία γλάστρα και τοποθέτησε τα λουλούδια πολύ κοντά μεταξύ τους. «Τα φυτά θα πρέπει να απέχουν μόλις 2,5-5 εκ. από το χείλος του δοχείου» λέει ο Κωνσταντίνος Μπάζας, ανθοκόμος- αρχιτέκτονας τοπίου. Τοποθέτησέ τες σε σημείο που το βλέπει ο ήλιος 6 με 8 ώρες την ημέρα. Η λεβάντα δε θέλει υπερβολικό πότισμα.

Απόκτησε νοστιμάδα

Για να φυτέψεις τα μυρωδικά σου χρειάζεσαι είναι ένα μεσαίο δοχείο (βάθους περίπου 20-25 εκ. και διαμέτρου 27 εκ.) με οπές εκροής, χώμα για φύτεμα και τα μυρωδικά της επιλογής σου. «Προτίμησε μαϊντανό, βασιλικό, δυόσμο, φασκόμηλο και θυμάρι, που αντέχουν καλύτερα στις μέτριες θερμοκρασίες» υπογραμμίζει ο ειδικος. Βάλε τα μυρωδικά περίπου 1-1,5 εκ. από την επιφάνεια. Χρειάζονται αρκετό νερό ώστε να διατηρείται υγρό το χώμα και τουλάχιστον 4-6 ώρες ήλιο την ημέρα.

Ντομάτα από τα χέρια σου

«Η καλλιέργεια αυτών των οπωρικών είναι εύκολη και δε χρειάζεται πολύ χώμα» τονίζει ο Κωνσταντίνος Μπάζας. Χρειάζεσαι μόνο φυτά για μεταφύτευση (θα τα βρεις σε φυτώριο), λίγο χώμα και ένα βαθύ δοχείο διαμέτρου 30-50 εκ. Όταν επιλέγεις ποικιλία, προτίμησε τις μικρές – οτιδήποτε μεγαλύτερο από ντοματάκι ή ντοματίνι δε θα ευδοκιμήσει σε δοχείο. Για τη μεταφύτευση, απλώς βάλε το μόσχευμα λίγα εκατοστά κάτω από το έδαφος, φροντίζοντας οι ρίζες και μερικά εκατοστά του βλαστού να σκεπάζονται πλήρως. Ρίξε λίγο λίπασμα που να περιέχει φώσφορο και άζωτο κατά τη μεταφύτευση και μετά μερικές ακόμη φορές στη διάρκεια της εποχής. Επίσης, «η ντομάτα λατρεύει τον ήλιο, που πρέπει να τη βλέπει 6 με 8 ώρες την ημέρα» επισημαίνει ο ειδικός. Κάτι τελευταίο: χρειάζεται καθημερινό πότισμα, δύο φορές, μάλιστα, αν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 27οC, για να διατηρείται υγρό το χώμα.

 

Για το άρθρο συνεργάστηκε ο Κωνσταντίνος Μπάζας, ανθοκόμος- αρχιτέκτονας τοπίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

shape.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close