Συνταγές & Άλλα

Τα μυστικά για ένα θεϊκό τζατζίκι

Είναι ίσως το πιο κλασικό ελληνικό ντιπ. Τα βασικά του υλικά είναι τρία: γιαούρτι, αγγούρι και σκόρδο.

Από εκεί και πέρα ανοίγεται ένα ευρύ πεδίο πειραματισμού. Μπορούμε να προσθέσουμε μυρωδικά, χυμούς φρούτων ή λαχανικών, μπαχαρικά, ακόμη και λαχανικά ή -γιατί όχι;- τουρσιά, για να φτιάξουμε πιο χειμωνιάτικες εκδοχές τζατζικιού

Τι γιαούρτι χρησιμοποιούμε;

Συνηθέστερα χρησιμοποιούμε στραγγιστό γιαούρτι (συσκευασμένο ή χύμα – αυτό που λέμε «σακούλας») και όχι τα «παραδοσιακά» (αυτά με την πέτσα) που είναι πιο υδαρή και αφήνουν υγρά όση ώρα παραμένει το τζατζίκι στο ψυγείο. Επίσης, προτιμώνται τα αγελαδινά, που έχουν πιο ήπιο άρωμα και γεύση. Δεν υπάρχει όμως αυστηρός κανόνας. Μπορούμε κάλλιστα να πειραματιστούμε με άλλους τύπους γιαουρτιού, ιδίως εφόσον τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ποικιλία και βρίσκουμε πλέον στο εμπόριο γιαούρτια με διάφορα λιπαρά και από διάφορα είδη γάλακτος (π.χ. πρόβειο και κατσικίσιο στραγγιστό). Ακόμη και μείξεις μπορούμε να δοκιμάσουμε, ενώ, για πιο σπέσιαλ, πληθωρικές εκδοχές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γαλοτύρι, κατίκι ή φρέσκο τυρί.

Πόσο σκόρδο;

Για ένα «δυνατό» τζατζίκι χρησιμοποιείται 1 σκελίδα ανά 100 γρ. γιαουρτιού. Εξαρτάται βέβαια και από το πόσο σκορδάτο θέλουμε να βγει το τζατζίκι μας. Αν θέλουμε να μετριάσουμε την έντασή του, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα σκόρδου.

Στο ψυγείο αποβραδίς

Αφού ανακατέψουμε τα υλικά, πρέπει το ντιπ να μπει στο ψυγείο. Οχι μόνο για να είναι δροσερό όταν το σερβίρουμε, αλλά και για να δέσουν καλύτερα τα αρώματα και οι γεύσεις των επιμέρους υλικών. Το ελάχιστο που θα πρέπει να μείνει στο ψυγείο είναι 1 ώρα, αλλά καλύτερα είναι να το φτιάξουμε από την προηγούμενη ημέρα, ώστε να παραμείνει όλο το βράδυ.

Τζατζίκι διαφορετικό με ένα μυστικό συστατικό

0914_avocado-tzatziki_006-683×1024Σας έχω μια ξεχωριστή συνταγή για τζατζίκι που ενθουσιάσει ευχάριστα τον ουρανίσκο σας.

Θα χρειαστούμε

250ml γιαούρτι (πλήρες)
1 ώριμο αβοκάντο λιωμένο με ένα πιρούνι
3 μέτρια αγγούρια περασμένα από τον τρίφτη
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3-4 κ.σ φρεσκοτριμμένο κόλιανδρο (εάν θέλετε,εάν σας  αρέσει)
1 κ.σ. φρεσκοτριμμένη μέντα
χυμό από μισό lime
2 πρέζες θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση

Ανακατέψτε όλα τα παραπάνω υλικά μαζί σε ένα μπολ, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα.

Για ακόμα πιο απολαυστικό αποτέλεσμα βάλε το στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν το σερβίρισμα. Αν δεν κρατιέστε, μπορείτε να το φάτε  και κατευθείαν.

 

 

Πηγή:koitamagazine.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close