ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑΠαλιά & Αγαπημένα

Όταν ο Ορφέας Περίδης τραγούδησε με τα… Στρουμφάκια!

Μια από τις λιγότερο γνωστές πτυχές της διαδρομής του τραγουδοποιού στη δισκογραφία!

Στις 20 Φεβρουαρίου 1957 γεννήθηκε στην Αθήνα ο Ορφέας Περίδης, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γενιάς των τραγουδοποιών, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και μετά… 

Τα πρώτα του τραγούδια

Με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Ogdoo.gr στις 11 Ιανουαρίου 2012, παρουσιάσαμε τις πρώτες ηχογραφήσεις που πραγματοποίησε ο Ορφέας Περίδης για τη δισκογραφία, σαν μουσικός, σαν συνθέτης, αλλά και σαν ερμηνευτής. Η πορεία του ξεκίνησε το 1979, όταν συμμετείχε σαν μουσικός, παίζοντας μπουζούκι, κλασική και ακουστική κιθάρα, στο δίσκο του Πάνου Τσαπάρα «Σε ζητώ». Συνεργαζόμενος και πάλι με τον Τσαπάρα, το 1983 έγραψε μαζί του τη μουσική του τραγουδιού «Ορφέα φυλάξου», που συμπεριλήφθηκε στο δίσκο του Τσαπάρα «Πόθος διάφανος».

Επτά χρόνια μετά, το 1990, ο Ορφέας Περίδης συμμετείχε στα «Σύνεργα» του Νίκου Παπάζογλου γράφοντας τη μουσική στα τραγούδια «Μάτια μου», «Φεύγω» και «Θάνατο θέλω τραγικό», που τραγούδησε ο Παπάζογλου. 

Το 1991 απέσπασε την τέταρτη θέση στους «Πρώτους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Καλαμάτας» (που διοργανώθηκαν στην πόλη στις 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου), με το τραγούδι «Ο Ρομπέν των καμένων δασών». Τα τραγούδια των Αγώνων κυκλοφόρησαν και σε διπλό δίσκο.

Το 1993 ο Ορφέας Περίδης έγινε πλέον πανελλήνια γνωστός, τραγουδώντας την περίφημη «Φωτοβολίδα», αλλά και τα υπόλοιπα τραγούδια του πρώτου προσωπικού του δίσκου, με τίτλο «Αχ ψυχή μου φαντασμένη».

Αυτό που μέχρι πρόσφατα δεν γνώριζα και το έμαθα αναζητώντας στο διαδίκτυο κάποια στοιχεία για τον Ορφέα, είναι πως το 1984 συνεργάστηκε σαν τραγουδιστής στην ελληνική έκδοση του δίσκου με τα τραγούδια από την τηλεοπτική σειρά «Το πάρτυ των Στρουμφ»!!! Ενός δίσκου που κυκλοφόρησε από την CBS σε παραγωγή του Πάνου Τσαπάρα, ο οποίος έγραψε και τους ελληνικούς στίχους.

Δυστυχώς στο οπισθόφυλλο δεν αναγράφεται ποιοι είναι οι τραγουδιστές που υποδύονται τα Στρουμφάκια. Το γεγονός αυτό, μαζί με την «παραμόρφωση» και τα «φίλτρα» με τα οποία ηχογραφήθηκαν οι φωνές, δυσκολεύουν πολύ την αναγνώριση της φωνής του Ορφέα Περίδη.

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο και αν θέλετε να μας γράψετε, σε ποια τραγούδια πιστεύετε πως συμμετέχει ο Ορφέας Περίδης…

 

Πηγή: ogdoo.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close