Σημαντικές

10η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ :Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Φωτίζοντας τις «Μαύρες Σκέψεις», δίνοντας νόημα στη Ζωή!

 

Φωτίζοντας τις «Μαύρες Σκέψεις», δίνοντας νόημα στη Ζωή!

ΕΝΑ  ΑΡΘΡΟ  ΑΠΟ ΤΗΝ : Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και  Ψυχικής Υγείας Π. Σακελλαρόπουλος

Πρεμέτη Βασιλική-MSc Κλινική Ψυχολόγος

και  Τζανέτου Βάσια

Δομή Φθιώτιδας

Η 10Η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1994. Στόχος της ημέρας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ψυχικά νοσήματα και τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Για φέτος η ημέρα έχει αφιερωθεί στην προαγωγή της ψυχικής υγείας και την πρόληψη της αυτοκτονικότητας, ένα μείζον θέμα δημόσιας υγείας που έχει λάβει διαστάσεις.

Η επιλογή να βλάψει κάποιος τον εαυτό του ή  να θέσει τέρμα στη ζωή του είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, που στις ημέρες μας συναντάται όλο και πιο συχνά. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αυτοκαταστροφικότητα και η αυτοκτονία  είναι στρεσογόνες καταστάσεις,  που όμως  δεν θα επηρεάσουν ποτέ τους ίδιους ή το ευρύτερο περιβάλλον τους, με συνέπεια να αποφεύγουν τη συζήτηση τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό  Υγείας εκτιμάται ότι περίπου  800.000 άνθρωποι κάθε χρόνο αυτοκτονούν ή συμβαίνει μία αυτοκτονία ανά 40 δευτερόλεπτα  (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2019). Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τα ποσοστά αυτά συγκριτικά με προηγούμενα έτη αυξάνονται , γεγονός που καταδεικνύει ότι η αυτοκτονία δεν είναι πρόβλημα «κάποιου άλλου»  αλλά μας αφορά όλους.

Ένας  από  τους  πιο κοινούς  μύθους που επικρατούν είναι ότι η αυτοκτονία είναι μια πράξη αδυναμίας, μια πράξη που δηλώνει παραίτηση  από τη ζωή. Ωστόσο, η αυτοκτονία δεν  έχει να κάνει με το χαρακτήρα του ατόμου, αλλά με τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει σε εκείνη την περίοδο της ζωής του, όπως για παράδειγμα  απελπισία , οργή, θυμό και απόγνωση, τα οποία τον εγκλωβίζουν  από το να βρει άλλες λύσεις και διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Παρά τη θέληση του να σταματήσει τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει, το άτομο με αυτοκτονικό ιδεασμό τις περισσότερες φορές βρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικής σύγκρουσης σχετικά με το αν θέλει να θέσει τέρμα στη ζωή του. Ενδόμυχα θα επιθυμούσε να υπήρχε μία εναλλακτική λύση, απλά δεν είναι σε θέση  να την δεI

 

Οι σκέψεις για τις οποίες νιώθει κάποιος ότι θέλει να αυτοκτονήσει  δεν είναι απαραίτητα καλές ή κακές, αλλά ενδεικτικές πως η συγκεκριμένη περίοδος στη ζωή του ατόμου χαρακτηρίζεται από έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στα επίπεδα του πόνου που βιώνει και τη διαχείριση του πόνου αυτού. Άλλωστε, για κάθε άτομο διαφοροποιείται το τι είναι σοβαρό ή «βαρύ» να αντιμετωπίσει ψυχικά, ακόμα και αν σε εμάς μπορεί να φαίνεται κάτι πολύ απλό. Η αυτοκτονία είναι ένα περίπλοκο θέμα και δεν προκαλείται από έναν παράγοντα, αλλά από έναν συνδυασμό παραγόντων και συγκυριών, όπως για παράδειγμα προβλήματα στις σχέσεις, χρήση ουσιών, σωματικά και ψυχικά προβλήματα, οικονομικά προβλήματα κτλ. Συνεπώς, καλό είναι να μην υποτιμούμε τους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να νιώθει έτσι, αλλά να προσπαθήσουμε να τους κατανοήσουμε και να τον υποστηρίξουμε.

Τα περισσότερα άτομα που σκέφτονται να κάνουν κακό στον εαυτό τους ή να θέσουν τέρμα στη ζωή τους δείχνουν συνήθως, χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα, κάποια προειδοποιητικά σημάδια. Ο καλύτερος τρόπος για να προληφθεί μία αυτοκτονία είναι να εντοπίσουμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα σημάδια αυτά.

Αν κάποιο άτομο που γνωρίζουμε μας αναφέρει ή παρατηρήσουμε να έχει κάποια σημάδια όπως:

  • Αλλαγές στη συμπεριφορά και τις συνήθειες του, όπως για παράδειγμα αλλαγές στις συνήθειες ύπνου και διατροφής,  ασυνήθιστη παραμέληση της προσωπικής εμφάνισης, κοινωνική απόσυρση και μείωση του ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που του  δημιουργούν ευχαρίστηση.
  • Έμμονες ιδέες για το θάνατο και αναζήτηση μέσων  για την επίτευξη της σκέψης του.
  • Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, όπως αυξημένη χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών, απρόσεκτη οδήγηση κτλ.
  • Αξιοπρόσεκτες αλλαγές της προσωπικότητας του.
  • Αίσθηση απελπισίας για το μέλλον και πεποιθήσεις ότι δεν θα αλλάξει τίποτα.
  • Μία ξαφνική αίσθηση ηρεμίας ή ευτυχίας μετά από έντονες περιόδους κατάθλιψης.
  • Αποχαιρετισμός, ρύθμιση των υποθέσεων του και απρόσμενες επισκέψεις  ή τηλεφωνήματα σε συγγενείς και φίλους, σαν να μην πρόκειται να τους ξαναδεί ποτέ.

Στην περίπτωση λοιπόν που παρατηρήσουμε ότι ένα μέλος της οικογένειας μας ή ένας γνωστός μας παρουσιάζει κάποιες ενδείξεις που συνάδουν με τα παραπάνω, ας μην φοβόμαστε να θίξουμε το θέμα . Μιλώντας ανοιχτά  για τα συναισθήματα και τις αυτοκτονικές σκέψεις, παραμένοντας δίπλα στο άτομο, προτείνοντας  εναλλακτικές, δείχνοντας ενδιαφέρον και αναζητώντας βοήθεια από έναν ειδικό μπορεί να σωθεί μία ζωή.

Πολλές φορές στη σκέψη και μόνο ότι ένα οικείο μας άτομο θέλει να βλάψει τον εαυτό του, μπορεί να αγχωθούμε, να αισθανθούμε ντροπή και να θέλουμε να το κρατήσουμε κρυφό από τον κοινωνικό μας περίγυρο. Έτσι, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας, χωρίς όμως να γνωρίζουμε το πώς. Είναι σημαντικό να μην ρισκάρουμε  να διαχειριστούμε  την κατάσταση μόνοι μας, χωρίς βοήθεια από έναν ειδικό.

Το μοίρασμα των δυσκολιών, είναι η διέξοδος για τη ζωή , το να εκφράζουμε τις δυσκολίες μας μπορεί να ενθαρρύνει και τους άλλους να το κάνουν. Είναι σημαντικό να είμαστε θετικοί απέναντι στον εαυτό μας, να τον αγαπάμε και να αναζητούμε βοήθεια όποτε την χρειαζόμαστε.

Οι αυτοκτονικές σκέψεις μπορεί να αποτελέσουν και ένα σημάδι για αλλαγές στη ζωή ενός ατόμου και όχι το τέλος της διαδρομής του.

«Το μαύρο απ’ τ’ άλλο του μέρος άσπρο είναι. Δική σου δουλειά να τ’ αντιστρέψεις!»

Γ.Ρίτσος

 

Αν αισθάνεσαι ότι  ανησυχείς για κάποιον ή ότι θέλεις να μιλήσεις σε κάποιον, υπάρχει η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία της  Κλίμακα  1018 (με αστική χρέωση ) όπου εξειδικευμένοι επαγγελματίες μπορύν να σου προσφέρουν βοήθεια.Επίσης σε κέντρα ψυχικής υγείας και κινητές μονάδες ψυχικής υγείας μπορείς να λάβεις υποστήριξη.

 

 

 

 

Πρεμέτη Βασιλική

MSc Κλινική Ψυχολόγος

Τζανέτου Βάσια

MSc Psychological and Psychiatric Anthropology

Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και

Ψυχικής Υγείας Π. Σακελλαρόπουλος

Δομή Φθιώτιδας

Βιβλιογραφία

World Health Organization,(2019)  Ανακτήθηκε στις 27/09/2019  από  https://www.who.int/news-room/events/detail/2019/10/10/default-calendar/world-mental-health-day-2019-focus-on-suicide-prevention

ΑΡΧΙΚΗ

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close