Σημαντικές

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τρεις νομοί της περιφέρειας Στερεάς στις τρεις τελευταίες θέσεις στον πίνακα με τα ποσοστά γονιμότητας. Πρόκειται για τη Φωκίδα, την Φθιώτιδα και την Ευρυτανία. Στην «κορυφή» οι νησιώτικες περιοχές της χώρας!

Στην τέταρτη θέση επίσης η Φωκίδα ως προς τη γήρανση του πληθυσμού (49 ετών ο μέσος κάτοικός του), ενώ στην κορυφή της λίστας αυτής «φιγουράρει» ένας άλλος νομός της Στερεάς, η Ευρυτανία.

Στοιχεία που όχι απλά ανησυχούν αλλά που τρομάζουν όσον αφορά στη Φωκίδα είναι τα στοιχεία για το δημογραφικό ζήτημα που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Eurostat για το έτος 2017.

Σε ετήσια βάση η Eurostat συγκεντρώνει δημογραφικά στοιχεία σε επίπεδο περιφερειών και νομών από 37 χώρες όντας μέλος του σχεδίου Unified Demography (Unidemo). Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο project μεταξύ άλλων συλλέγονται και γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας και παρουσίασης δεδομένα που αφορούν μεταξύ άλλων σε γεννήσεις, θανάτους, γάμους, διαζύγια και μεταναστευτικές ροές.

Τις αμέσως προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκαν τα δεδομένα που αφορούν στο έτος 2017. Από αυτά προκύπτει ότι η εμπεδωμένη ανησυχία για τη δημογραφική κατάσταση στη Φωκίδα μάλλον ωχριά μπροστά στην αμείλικτη πραγματικότητα, όπως αυτή αποκαλύπτεται σε πλήρη έκταση από τα εν λόγω στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, η Φωκίδα είναι μακράν πρώτη στα ποσοστά γονιμότητας στη χώρα, καταλαμβάνοντας την 52η και τελευταία θέση με δείκτη γονιμότητας 0,81, όταν η προτελευταία Φθιώτιδα παρουσιάζει δείκτη 1,08! Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης αυτός συνιστά το αποτέλεσμα του Λόγου των γεννήσεων ενός έτους προς το μέσο πληθυσμό του ίδιου έτους και γενικότερα, λόγος των γεννήσεων μιας περιόδου στο μέσο πληθυσμό της ίδιας περιόδου. Εκτός της Φθιωτιδοφωκίδας τον πίνακα με τουςς πέντε χειρότερες στις επιδόσεις νομούς κλείνουν η Ευρυτανία – 1.10, η Ροδόπη – 1.15 και ο νομός Ιωαννίνων με 1.17.

Αντίθετα, στην καλύτερη μοίρα, μιας Ελλάδας που γενικότερα αποψιλώνεται πληθυσμιακά, βρίσκονται οι εξής νομοί με τους εξής δείκτες:     Δυτική Αττική – 1.77, Ζάκυνθος – 1.76, Λέσβος – Λήμνος – 1.65, Χανιά – 1.5ι και Ξάνθη – 1.58.

Ανάλογη είναι και η εικόνα ως προς τη γήρανση του πληθυσμού. Η Φωκίδα βρίσκεται στην 4η θέση με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό στη χώρα με μέσο όρο τα 49,4 έτη. Πρώτος νομός στη σχετική κατάταξη είναι η Ευρυτανία, της οποίας ο μέσος κάτοικος είναι 55 χρόνων (!) κι ακολουθεί σε κάποια απόσταση ο νομός Σερρών με μ.ο. 50,1.

 

 

 

 

 

Πηγη : fokidanews.gr-lamiakos-typos.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close