Πολιτισμός

28η ΜΑΡΤΙΟΥ 2020 : 187 χρόνια από την απελευθέρωση

ΙΑΚΩΒΟΣ ΡΙΖΟΣ ΝΕΡΟΥΛΟΣ VS ΛΑΜΙΑ : ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ

Την 28η Μαρτίου του 1833  οι Τούρκοι έφυγαν από τη Λαμία και γενικότερα από τη Φθιώτιδα, η οποία προσαρτήθηκε στο Ελληνικό κράτος. Η κεντρική διοίκηση έστειλε ως διοικητή  τον Ιάκωβο Ρίζο Νερουλό, λόγιο και πολιτικό . Ο ίδιος θεώρησε το διορισμό αυτό ως απαξιωτικό και κατώτερο των προσόντων του και αντί να προσπαθήσει να ανασυγκροτήσει  την περιοχή και να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αναλώθηκε στη μεμψιμοιρία και τη γκρίνια .

ΙΑΚΩΒΟΣ ΡΙΖΟΣ ΝΕΡΟΥΛΟΣ VS ΛΑΜΙΑ : ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ

 

 Τα δημόσια πρόσωπα, που μιλούν ή γράφουν με όχι πρέποντα για τη θέση τους τρόπο  και μετά τρέχουν να δώσουν εξηγήσεις , να κάνουν διαψεύσεις ή και να υποστούν τις όποιες συνέπειες , καλό είναι να παραδειγματιστούν από τα παρακάτω.

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίου του Ν. Δαβανέλλου «Με την γραφίδα των περιηγητών», έπεσε η ματιά μου σε μια επιστολή του Ιάκωβου Ρίζου Νερουλού στην οποία  περιέγραψε τη Λαμία (1833) με τρόπο τουλάχιστον απαράδεκτο εκφράζοντας την εμπάθεια του .

Δυστυχώς για αυτόν τα γραπτά μένουν και ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο. Αν και ζούσε σε μια εποχή χωρίς social media (fb, twitter και άλλες σημερινές ευκολίες) η επιστολή του και διέρρευσε και διασώθηκε στιγματίζοντάς τον για πάντα πολύ περισσότερο από όσο αυτός στιγμάτισε την πόλη μας.  

Ο καημένος ο Νερουλός με φαναριώτικη καταγωγή και πλούσια παιδεία που είχε υπηρετήσει κοντά στους ηγεμόνες της Μολδαβίας όπου κατείχε το αξίωμα του Μεγάλου Ποστέλνικου (κάτι σαν υπουργός εξωτερικών)   ήρθε στην Ελλάδα με τον Καποδίστρια, θεώρησε ότι από ίντρικγες και συκοφαντίες «συναδέλφων» έπεσε σε δυσμένεια και βρέθηκε διορισμένος ως διοικητής στη Λαμία.

Απελπισμένος και οργισμένος γράφει και περιγράφει στην επιστολή του :

«Η πόλη της Λαμίας μοιάζει με μια μποέμ (μάλλον εννοεί  γύφτισσα), γεμάτη κουρέλια στραβή , κουτσή, καμπούρα, βρώμικη σαν ντιζέζ της κακιάς ώρας». Και παρακάτω: «Όσο για τις Ελληνίδες γυναίκες, θα νόμιζε κανείς βλέποντάς τες, ότι ουρακοτάγκοι άφησαν τις θηλυκές τους στο Ζητούνι για να διασταυρώσουν εκεί τη ράτσα τους». Τα πάντα του έφταιγαν: Το νερό, ο ορίζοντας, ο Σπερχειός, τα πουλιά, οι ανηφόρες  τα σκαλιά κλπ κλπ.  Για να τελειώσει την επιστολή : «Μείνετε δύο μέρες στη Λαμία και θα χάσετε την όρεξη να μιλάτε..»

«Κλάφτηκε» δεξιά και αριστερά και το 1834 είχε ήδη μετατεθεί ως διοικητής στο Ναύπλιο.

Εμείς επιφυλασσόμαστε να την δημοσιεύσουμε ολόκληρη εντός των ημερών.

 

Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι η επιστολή  δημοσιεύτηκε αρχικά στο Ζ τόμο σελ. 422-423 του «Δελτίου της ιστορικής και εθνολογικής εταιρείας» από τον Κ. Ράδο και ήταν γραμμένη στα Γαλλικά. Την μετάφραση έκανε η  τότε φιλόλογος του Α Λυκείου Λαμίας για λογαριασμό των «Φθιωτικών Χρονικών» κ.Αφροδίτη Θεοδώρου – Πατρικαράκου.

.

 

 

 

 

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close