Τοπικές

Λαμία: Εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναίκες της Αντίστασης-Φωτογραφίες

Ο σημαντικός ρόλος που έπαιξαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της Αντίστασης παρουσιάστηκε χθες Κυριακή 27/10 στην εκδήλωση «Η Γυναίκα στην Αντίσταση 1940-1944» που συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Λαμιέων, τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Φθιώτιδας, τον Εξωραϊστικό – Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Λαμίας, το Σωματείο «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» και τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.

Η φιλόλογος και ιστορικός Ευμορφία Ψιμογιάννου, μέσα από τη συγκλονιστική ομιλία της «Η γυναίκα στην Εθνική Αντίσταση», μας «γνώρισε» τις γυναίκες εκείνες που αγωνίστηκαν για την Αντίσταση, η κάθε μία από το δικό της μετερίζι, προσφέροντας στον αγώνα και στην πατρίδα τους πολλές φορές ακόμα και τις ίδιες τις ζωές τους.  Σπουδαίες φυσιογνωμίες από την περιοχή μας, γυναίκες που έδρασαν στην περιοχή αλλά και γυναίκες από άλλες περιοχές που η αντιστασιακή τους δράση έγινε γνωστή σε όλη τη χώρα και όλοι ξέρουμε τα ονόματά τους, όπως η Λέλα Καραγιάννη και η Ηρώ Κωνσταντοπούλου.  Η κα Ψιμογιάννου, μέσα από την άμεση και μεστή αφήγησή της κατάφερε να καταδείξει πόσο σημαντική ήταν η προσφορά των γυναικών στην εθνική μας Αντίσταση, να μας μεταφέρει τις συνθήκες και το κλίμα της περιόδου εκείνης και τελικά να μας συγκινήσει.

Είδαμε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο με αποσπάσματα μαρτυριών των μελών του Εξωραϊστικού –Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Λαμίας,  Φωτεινής Αδάμ, Γεωργίας Λάζου, Νίνης Οικονόμου και Μαρίας Πολυμεροπούλου σχετικά με τις Λαμιώτισες που συμμετείχαν στην αντίσταση, ενώ αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων διάβασαν η Ξανθή Κουτσογιάννη και ο Κώστας Τσιαλαφούτας, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.

Η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους – ΓΑΚ Φθιώτιδας, Σοφία Βακιρτζηδέλη, ξεκινώντας την ομιλία της, είπε  χαρακτηριστικά πως πρόκειται να μιλήσει για αυτό που – αδίκως τελικά – πολλοί αποκαλούν «το αδύναμο φύλο» και μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια που μας παρουσίασε έγινε φανερό πόσο δυνατό και ισχυρό είναι το γυναικείο φύλο όπου οι συνθήκες το απαιτούν.

Το σχήμα του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας ερμήνευσε γνωστά τραγούδια για τις ηρωικές στιγμές της Αντίστασης που μέσα σε κλίμα συγκίνησης όλη η αίθουσα σιγοψιθύριζε.

Συμμετείχαν οι μουσικοί Θεόδωρος Παπαδογιάννης (ακορντεόν), Γεώργιος Μελεμενής (κιθάρα), Κωνσταντίνος Αναστασίου (πιάνο) και στο τραγούδι οι: Ιωάννα Κωστοπούλου, Ηλίας Μαυρίκας, Απόστολος Ζωγράφος, Φώτης Παπανικολάου και Λεωνίδας Κωστόπουλος.

Την εκδήλωση συντόνισε η Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης», Βασιλική Λάζου.

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close