Περίεργα

Ο αδιανόητα παράξενος οργανισμός με τα… 720 φύλα

Δεν είναι ζώο, φυτό, μύκητας ή βακτήριο, είναι κάτι εντελώς μοναδικό και εκτίθεται στον Ζωολογικό του Παρισιού

To νέο καμάρι του Ζωολογικού Κήπου της Πόλης του Φωτός είναι ένα από τα πιο περίεργα είδη ζωής στη Γη.

Από τις 19 Οκτωβρίου λοιπόν στον ζωολογικό εκτίθεται κάτι σαν μούχλα, σαν γλίτσα. «Le Blob» το λένε οι Γάλλοι και είναι μια κατακίτρινη συλλογή οργανισμών χωρίς εγκέφαλο που έχουν μια εξίσου παράξενη σεξουαλική ζωή. Και λύνουν ακόμα και δύσκολα μαθηματικά προβλήματα!

Το «πράγμα» ανήκει σε ένα είδος ζωής που αποκαλείται από τους βιολόγους πρώτιστα, ευκαρυωτικοί οργανισμοί δηλαδή με κύτταρα που φέρουν ευδιάκριτο πυρήνα και δεν ανήκουν ούτε στα φυτά, ούτε στα ζώα ούτε στους μύκητες.

Physarum polycephalum είναι το επιστημονικό όνομά του. Δεν πρόκειται για έναν οργανισμό, αλλά για μια πληθώρα πολυκύτταρων μορφών ζωής που προσκολλάται η μία στην άλλη δημιουργώντας ομάδες.

Και βέβαια στο είδος δεν υπάρχει η παραδοσιακή διάσταση αρσενικού και θηλυκού, καθώς η επιστήμη έχει αναγνωρίσει πάνω από 720 φύλα! «Είναι διπλοειδές: τα χρωμοσώματά του πηγαίνουν σε ζευγάρια. Τότε, όταν σχηματίζει σπόρους, ο κάθε ένας είναι απλοειδής: ένα κύτταρο περιέχει μόνο ένα αντίγραφο κάθε χρωμοσώματος», εξηγεί η Audrey Dussutour, ειδική στα πρώτιστα του French National Center for Scientific Research (CNRS).

«Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, αυτοί οι σπόροι φυτρώνουν και τότε σχηματίζεται μια μικρή αμοιβάδα … Δεν είναι ούτε αρσενικό ούτε θηλυκό,  υπάρχουν πάνω από 720 τύποι φύλου στο Βlob».

Το πράγμα κινείται, με ταχύτητες της τάξης των 5 χιλιοστών/ώρα, τρέφεται (μέσω φαγοκυττάρωσης) και δεν έχει ούτε κεντρικό εγκέφαλο ούτε νευρικό σύστημα. Ούτε νεύρα φυσικά.

Οι επιστήμονες μάς λένε ωστόσο πως επιδεικνύει ίχνη νοημοσύνης, καθώς μαθαίνει από την εμπειρία και μπορεί να προσαρμόζει αντιστοίχως τη συμπεριφορά του.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως μπορεί να μάθει να αποφεύγει πράγματα (εδώ την καφεΐνη), ενώ μια δεύτερη υπέδειξε πως μπορεί να λύσει έναν στριφνό μαθηματικό γρίφο που προορίζεται για… φοιτητές!

Zoo de Paris@zoodeparis

Plus que 10 jours à patienter avant de découvrir la nouvelle espèce du @zoodeparis : le ! ?
Faites connaissance avec cette créature extraordinaire à l’occasion du prochain , du 19 octobre au 3 novembre : http://bit.ly/RDVSauvageEurope2019 

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Zoo de Paris
ΠΗΓΗ:newsbeast.gr
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close