Τοπικές

Λαμία: Αποφασίστηκε η επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας – Διαφώνησε η Λαϊκή Συσπείρωση…

Στην απόφαση για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας προέβη  το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων.

Κατά την τοποθέτηση του ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραϊσκος σημείωσε: “…ο Δήμος της Λαμίας έχει τις οικονομικές δυνατότητες να συντηρήσει τη δημοτική αστυνομία με την επανασύσταση της, ακόμη και με αύξηση του προσωπικού της για να μπορέσει να καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες”. Τις διαφωνίες και την αντίθεση της εξέφρασε η “Λαϊκή Συσπείρωση” τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει τα χαρακτηριστικά της δημιουργίας ενός φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Εκτιμούμε ότι σύντομα θα ακολουθήσει η επαναφορά της ελεγχόμενης στάθμευσης με στόχο τα λίγα “ψιλά” που έχουν απομείνει στη λαϊκή τσέπη”.

Το αν η δημοτική αστυνομία καταργήθηκε το 2013 με μία απόφαση μέσα σε μία νύχτα δεν σημαίνει ότι είχε τη συναίνεση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η τοπική αυτοδιοίκηση μιλούσε για χρόνια για την επέκταση της δημοτικής αστυνομίας γιατί το ένοιωθε ως ανάγκη. Ακόμη και όταν ιδρύθηκε με τις «κουτσουρεμένες» αρμοδιότητες η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν αυτή που έλεγε ότι πρέπει να μεταβιβαστεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων για να μπορεί να καθορίζει «τα του οίκου της». Να δούμε και τα ιστορικά δεδομένα της Λαμίας να θυμίσω ότι όταν προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός ήταν για 17 θέσεις που και πάλι είχαν θεωρηθεί ελάχιστες. Τελικά πληρώθηκαν οι 11 θέσεις και να θυμίσω ότι ο Δήμος από το παρελθόν ζητούσε επανάληψη του διαγωνισμού και συμπλήρωση των θέσεων καθώς και αύξηση
τους. Αυτό δεν το έκανε τυχαία. Το έκανε γιατί πραγματικά βλέπει τις ανάγκες και γιατί πραγματικά θα πρέπει η Δημοτική αρχή, η κάθε δημοτική αρχή να έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί τις αποφάσεις των οργάνων της με δικές της υπηρεσίες. Να θυμίσω ότι πριν τη λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας στη Λαμία είχαμε την εταιρεία ελεγχόμενης στάθμευσης που είχε καλύψει μία ανάγκη υπαρκτή και δεδομένη. Κοντολογίς ο Δήμος της Λαμίας έχει τις οικονομικές δυνατότητες να συντηρήσει τη δημοτική αστυνομία με την επανασύσταση της, ακόμη και με αύξηση του προσωπικού της για να μπορέσει να καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες. Ο Δήμος της Λαμίας έχει διακηρύξει από το παρελθόν ότι πρόκειται για αρμοδιότητες, τις οποίες, όπως και το σύνολο της αυτοδιοίκησης, τις θέλει τις επιθυμεί και θα τις ασκήσει. Ο Δήμος της Λαμίας ποτέ μέχρι τώρα δε συμφώνησε δια των οργάνων του πάντα στην κατάργηση της καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στις διαχρονικές διακηρύξεις των θεσμικών οργάνων του Δήμου Σήμερα ο Δήμος της Λαμίας έχοντας να αντιμετωπίσει ένα ευρύτατο πλέγμα πρωτοβουλιών είναι υποχρεωμένος να προστατεύσει τα αποτελέσματα και επομένως η σύσταση ελεγκτικών μηχανισμών, όπως η δημοτική αστυνομία, όχι μόνο είναι επιβεβλημένη αλλά είναι από τις κυρίαρχες πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τη διεύρυνση της τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και στο θεσμικό επίπεδο. Η επανασύσταση της είναι μόνο η αρχή.

Δεν συναινεί στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας

Την αντίθεσή της στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λαμιέων, επισημαίνοντας στην ανακοίνωσή της:

«Η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας έχει τα χαρακτηριστικά της δημιουργίας ενός φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Εκτιμούμε ότι σύντομα θα ακολουθήσει η επαναφορά της ελεγχόμενης στάθμευσης με στόχο τα λίγα “ψιλά” που έχουν απομείνει στη λαϊκή τσέπη.

Βέβαια, η δραστηριότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, ως φοροεισπρακτικού μηχανισμού, δεν περιορίζεται μόνο στη στάθμευση, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων του Δήμου, της διαδικασίας προστίμων, βεβαίωσης και είσπραξης οφειλών. Τα προβλήματα στάθμευσης και κυκλοφορίας στην πόλη της Λαμίας, τα κρούσματα παραβατικότητας, τα ναρκωτικά, δεν είναι φαινόμενα που οφείλονται στην έλλειψη της Δημοτικής Αστυνομίας, ούτε θα λυθούν με την επανασύστασή της.

Απαιτούν έργα και συγκεκριμένες παρεμβάσεις προς όφελος των πολλών. Απαιτούνται δημοτικοί χώροι στάθμευσης, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην κίνηση μεγάλων οχημάτων και λεωφορείων στο κέντρο της πόλης, μέτρα και πράξεις για την ένταξη κοινωνικών ομάδων όπως οι ΡΟΜΑ και κυρίως των μικρών παιδιών στην εκπαίδευση.Απαιτούνται αποφάσεις και δράση ενάντια στις πολιτικές που γεννούν φτώχεια και εξαθλίωση. Στο Δήμο Λαμιέων υπάρχει εμπειρία από την προηγούμενη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τη θέληση των εργαζομένων, η βασική δραστηριότητά της ήταν η βεβαίωση παραβάσεων για παράνομη στάθμευση.

Θύματα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των πολιτικών για τη στήριξη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου ήταν και οι ίδιοι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία που με απόφαση της τότε κυβέρνησης καταργήθηκε και οι ίδιοι εντάχθηκαν στο απαράδεκτο καθεστώς της “κινητικότητας”.Και ο εμπαιγμός συνεχίζεται με την απόφαση που δίνει τη δυνατότητα επανασύστασης υπηρεσιών Δημοτικής Αστυνομίας χωρίς πρόσληψη νέου προσωπικού. Δηλαδή με το προσωπικό που υπηρετούσε στο παρελθόν, ενώ έχει μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες πολύ καιρό πριν.Εκφράζουμε ακόμα σημαντικές επιφυλάξεις για την επιχειρησιακή επάρκεια της υπηρεσίας, καθώς θα στελεχωθεί από 11 μόνο άτομα. Όπως επίσης και για το ετήσιο κόστος της.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” Λαμιέων διαφωνεί πολιτικά και δεν συναινεί στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας».

ΠΗΓΗ:lamianow.gr
Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close