Συνταγές & Άλλα

Συνταγή για μπουγάτσα με φύλλο αέρος

Η καλύτερη μπουγάτσα με χειροποίητο φύλλο αέρος που έχει φτιαχτεί ποτέ!  Αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσετε!

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
  • 50 γρ. βούτυρο, λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου + extra 300 γρ. λιωμένο για το άνοιγμα των φύλλων
  • 250 νερό, χλιαρό
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για την κρέμα προφιτερόλ:

  • 500 ml γάλα, πλήρες
  • 150 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 50 γρ. κορν φλάουρ
  • 4 κρόκους αυγού
  • 20 γρ. βούτυρο, παγωμένο

Για το σερβίρισμα:

  • Κανέλα, τριμμένη
  • Ζάχαρη άχνη

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το νερό, τα 50 γρ. βούτυρο και ζυμώνουμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει ένα λείο ζυμάρι. Κατόπιν αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, τον τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

2
Έπειτα, αφαιρούμε το ζυμάρι από τον κάδο, το κόβουμε σε 4 μπαλάκια και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί του φούρνου, το οποίο έχουμε αλείψει με λίγο από τα 300γρ. λιωμένου βουτύρου. Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια των ζυμαριών με λίγο λιωμένο βούτυρο ακόμα, καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και τα αφήνουμε εκεί για 30 λεπτά.
3
Παράλληλα, ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, το γάλα και τη μισή ζάχαρη και τη βάζουμε πάνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, τη βανίλια, το κορν φλάουρ, και χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι να αφρατέψει λίγο το μείγμα. Μόλις βράσει το γάλα, με μια κουτάλα ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια.
4
Κατόπιν, μόλις πάρουν θερμοκρασία τα αυγά, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύοντας συνεχώς, σιγοβράζουμε την κρέμα μέχρι να πήξει.
5
Μόλις πήξει, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα βαθύ μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, η οποία ακουμπάει πάνω στην κρέμα, και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
6
Αμέσως μετά, παίρνουμε ένα από τα τέσσερα ζυμαράκια, το τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας, τον οποίο έχουμε βουτυρώσει καλά με το λιωμένο βούτυρο και με τη βοήθεια ενός πλάστη το ανοίγουμε λίγο.
7
Ύστερα, σηκώνουμε ελαφρώς με τα χέρια μας τις άκρες της ζύμης και τις τραβάμε με προσοχή προσέχοντας να μην τη σκίσουμε (φροντίζουμε να βουτυρώνουμε συχνά τη ζύμη με το λιωμένο βούτυρο). Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι η ζύμη να είναι αρκετά λεπτή και να αποκτήσει ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 50Χ30 εκ.
8
Στη συνέχεια, κόβουμε το φύλλο που έχει προκύψει κάθετα στη μέση, τοποθετούμε το ¼ της κρέμας στο κέντρο του και το διπλώνουμε καλά ώστε να του δώσουμε ένα ορθογώνιο σχήμα.
9
Έπειτα, το τοποθετούμε πάνω από το άλλο κομμάτι φύλλου με την ένωση (δηλαδή το σημείο που διπλώσαμε) να εφάπτεται σε αυτό, το τυλίγουμε και το τοποθετούμε σε ένα ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για την υπόλοιπη ζύμη.
10
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα για 30 λεπτά.
11
Μόλις είναι έτοιμη η μπουγάτσα, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
ΤΕΜΑΧΙΑ4
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ15Λ
ΑΝΑΜΟΝΗ50Λ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ1Ω 10Λ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ5/5

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες142571%
ΒΑΖΑΛίπος83.9g120%
ΒΑΖΑKορεσμένα51g255%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες21.5g43%
ΒΑΖΑYδατάνθ.149.6g58%
ΒΑΖΑΣάκχαρα44g49%
ΒΑΖΑΑλάτι0.6g10.00%
ΒΑΖΑΙνες4.3g18%
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΠΗΓΗ:mothersblog.gr-giorgostsoulis.com

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close