Τεχνολογία

Η Φυσικοθεραπεία της Λαμίας σε πρόγραμμα….εικονικής τεχνολογίας VR

Το Τμήμα Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μαζί με έξι συνεργαζόμενους φορείς από πέντε χώρες συμμετέχει στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ανταγωνιστικού ερευνητικού προγράμματος που θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή ένωση με τίτλο «Ανάπτυξη προγράμματος σπουδών με χρήση εικονικής τεχνολογίας VR για την ενίσχυση της ενσυναισθητικής επικοινωνίας σε μελλοντικούς επαγγελματίες υγείας- Curriculum Development using VR technology to enhance empathetic communication skills in future health care professionals» («EmpathyInHealth” “Ενσυναίσθηση στην Υγεία»).

Στις 31 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο η εναρκτήρια συνάντηση. To EmpathyInHealth είναι ένα τριετές έργο που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 (Strategic Partnerships for Ηigher Εducation), στο οποίο το Τμήμα Φυσικοθεραπείας συμμετέχει ως εταίρος με συντονίστρια την Kαθηγήτρια Ελένη Καπρέλη

Η ενσυναίσθηση αποτελεί μια σημαντική επικοινωνιακή δεξιότητα και είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των ασθενών και των Επαγγελματιών Υγείας. Έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά πολλές παραμέτρους της κατάστασης υγείας των ασθενών όπως επίσης την ικανοποίηση και το αίσθημα ασφάλειας τους. Παρόλο που στο ασθενοκεντρικό μοντέλο υγείας, οι επικοινωνιακές δεξιότητες και συγκεκριμένα η ενσυναίσθηση, έχουν εξέχουσα σημασία, τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των τμημάτων Επιστημών Υγείας παρουσιάζουν ελλείψεις σχετικά με την εκπαίδευση των φοιτητών ενώ η αξιολόγηση των διαπροσωπικών ικανοτήτων, ειδικά κατά την κλινική άσκηση, συχνά δεν είναι αξιόπιστη ή έγκυρη.

 

 

 

 

 

 

 

Σκοπός του προγράμματος είναι να χαρτογραφήσει τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα προσόντα που απαιτούνται για να μπορούν οι μελλοντικοί επιστήμονες υγείας να παρέχουν ενσυναισθητική φροντίδα στον ασθενή,σχεδιάσει προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης (δύο επιπέδων, 5 και 7 για φοιτητές τριών ειδικοτήτων όπως Ιατρικής, Φυσικοθεραπείας και Μαιευτικής) που θα περιλαμβάνουν εκτός των άλλων την δημιουργία VR βίντεο,αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης (δύο επιπέδων, 5 και 7)φροντίσει για τη διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου σε άλλους εκπαιδευτικούς φορείς τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εταίροι του έργου είναι οι εξής: Από την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Φυσικοθεραπείας) και η εταιρεία Theofanis Alexandridis και SIA EE. Από τη Κύπρο, το University of Nicosia (Medical School) και η εταιρεία M.M.C Management Center Limited. Από την Γερμανία, το Protestant University of Applied Science Berlin (Midwifery school). Από το Βέλγιο, το Vrije Universiteit Brussel.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διαχειριστές του έργου στα τηλέφωνα 2231060235 και 2231060203 ή στα e-mail ekapreli@uth.gr, nikstrimp@uth.gr.

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close