Σημαντικές

ΤΑ ΑΒΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες αναμένεται να αποδειχτεί, η προσπάθεια της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να σπάσει τα άβατα της ανομίας στην Αττική.

Πλέον οι απαιτήσεις της κοινωνίας και οι προθέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοίδη να επαναφέρει την κανονικότητα σε περιοχές που η εγκληματικότητα έχει «χτυπήσει κόκκινο», ξεπερνούν τις μέχρι πρότινος  επιχειρήσεις εντυπωσιασμού.

Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να να παρουσιάσει μια εικόνα  επιβολής του νόμου σε περιοχές «άβατα» και γκέτο παραβατικότητας, την ίδια στιγμή οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με ομάδες σκληρών κακοποιών που δρουν ανεξέλεγκτα, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία πρόληψης και γρήγορης επέμβασης των αρχών.

Ασπρόπυργος, Μενίδι, Ζεφύρι είναι μερικές μόνο από τις περιοχές που η δράση εγκληματικών ομάδων έχει δημιουργήσει εστίες ανομίας.

Ασπρόπυργος: Προπύργιο ληστρικών ομάδων

Η Δυτική Αττική είναι αποδεδειγμένα μια  περιοχή με μεγάλη παραβατική δραστηριότητα και «πυρήνες» οργανωμένων εγκληματικών ομάδων. Στον Ασπρόπυργο, οργανωμένες ομάδες ληστών έχουν δημιουργήσει ένα «ληστρικό προπύργιο» μέσα στο οποίο προστατεύονται. Ειδικότερα στον οικισμό της Νέας Ζωής, οι αστυνομικοί αδυνατούν να επιχειρήσουν και αρκούνται σε έρευνες εκτός καταυλισμού.

Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ που πάνε στο σημείο με σκοπό την αντιμετώπιση της ρευματοκλοπής, το κάνουν συνοδεία ανδρών της ασφάλειας, της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, φοβούμενοι τις αντιδράσεις των Ρομά. Στην συγκεκριμένη περιοχή,  ανεξέλεγκτα  οι κλέφτες μετάλλων και καλωδίων, καθώς επίσης και οχημάτων. Τα κλεμμένα αυτοκίνητα είτε μετατρέπονται σε ανταλλακτικά, είτε τα μεταπωλούν. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, δεν διστάζουν να έρθουν σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων και να τους ζητήσουν χρήματα για να τους τα επιστρέψουν.

Μενίδι: Μαύρη οικονομία και ναρκωτικά

Στο Μενίδι, μια άλλη περιοχή της Δυτικής Αττικής που η εγκληματικότητα χτυπάει «κόκκινο» υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια ένα «γκέτο». Εδώ συναντά κανείς, διακίνηση  ναρκωτικών, λαθραίων τσιγάρων, ληστρικές  ομάδες, που πραγματοποιούν επιθέσεις, διαρρήξεις και εισβολές σε όλη την Αττική, αλλά και μια ανθούσα οικονομία που στηρίζεται στο «μαύρο» και αφορολόγητο χρήμα. Η πολιτεία, αρκείται σε σπασμωδικες αστυνομικές επιχειρήσεις, καταφέρνοντας άλλοτε δυνατά χτυπήματα σε εγκληματικές ομάδες και άλλοτε, πραγματοποιώντας ενέργειες που αναλώνονται σε κάποιες εντυπωσιακές δίχως ουσία επιχειρήσεις.

Ζεφύρι

Ναρκωτικά, όπλα, οργανωμένες εγκληματικές ομάδες στα πρότυπα της μαφίας και ομερτά μεταξύ των κατοίκων είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της ανομίας, της παραβατικότητας και εν τέλει της ανικανότητας της πολιτείας να βάλει τάξη στο χάους του Ζεφυρίου. Κατά μήκος του δρόμου που  διασχίζει το γκέτο στο Ζεφύρι υπάρχουν «τσιλιαδόροι», συνήθως ανήλικα παιδιά, που ενημερώνουν με σφυρίγματα άλλα άτομα που επιβλέπουν από ταράτσες κτιρίων για την παρουσία «ξένων» στην περιοχή.

Άλλωστε, στο σημείο οι μόνοι που κινούνται είναι οι κάτοικοι και οι τοξικομανείς που πηγαίνουν σε διάφορα σπίτια – αποθήκες ναρκωτικών για να παρουν τη δόση τους και μάλιστα οι έμποροι ναρκωτικών έχουν διαμορφώσει ειδικούς χώρους για να «τρυπιούνται» και να φεύγουν στην συνέχεια χωρίς ποσότητες ναρκωτικών στην κατοχή τους, έτσι ώστε σε περίπτωση που πέσουν σε μπλόκο αστυνομικών να μην υπάρχει κίνδυνος να αποκαλύψουν το σπίτι που τα προμηθεύτηκαν.

Στο Ζεφύρι, στίγμα για τα σπίτια που έχουν ναρκωτικά δίνει η μουσική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αξιωματικοί της ασφάλειας, «όταν ακούς δυνατά μουσική από κάποιο σπίτι στο Ζεφύρι, να ξέρεις πως έχει πράμα και με την μουσική στην διαπασών ενημερώνει τους υποψήφιους πελάτες». Στη συγκεκριμένη περιοχή οι εγκληματικές πράξεις έχουν χωριστεί σε ομάδες προκειμένου να αποφεύγονται οι έριδες μεταξύ των συμμοριών.

Πολλά από τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο… Big Brother, προκειμένου να ελέγχονται όλα τα άτομα που περνούν από έξω, ποιοι εισέρχονται για να προμηθευτούν ναρκωτικά και κυρίως για να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή αν κυκλοφορούν αστυνομικοί στην περιοχή. Για τη μεταφορά των ναρκωτικών οι «βαρόνοι» των ναρκωτικών χρησιμοποιούν ανήλικα παιδιά, προκειμένου να μην κινούν τις υποψίες των αρχών. Παράλληλα μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, θάβονται κυριολεκτικά σε χωράφια της περιοχής ή καταχωνιάζονται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες σε σπίτια της περιοχής.

Στο Ζεφύρι εκτός από διακίνηση κάθε είδους παράνομου προϊόντος βρίσκουν καταφύγιο και μέλη εγκληματικών ομάδων που απασχολούν με τις ενέργειές τους συχνά-πυκνά την αστυνομία. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις, αποτελούν τα μέλη των ληστών των χρηματοκιβωτίων με δεκάδες επιθέσεις. Οι εισβολές σε επιχειρήσεις και οι επιθέσεις στη μέση του δρόμου, αποτελούν…ρουτίνα για όσους ζουν στο Ζεφύρι. Κάθε μέρα καταγράφονται τρεις με τέσσερις εισβολές σε επιχειρήσεις με σκοπό την ληστεία, ενώ οι κάτοικοι πέφτουν θύματα ληστεία ακόμη και για ένα κινητό τηλέφωνο.

Τα Εξάρχεια είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

 

 

 

 

 

 

πληροφορίες απο: thriassio.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close