Πολιτισμός

Το Σαββατοκύριακο «Ιστορικές Διαδρομές» στον Γοργοπόταμο!

Ο Δήμος Λαμιέων, οι «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους- Τμήμα Φθιώτιδας, ο Όμιλος Φίλων του Δάσους, ο Σύλλογος Νεολαίας Γοργοποτάμου «Η Ζωοδόχος Πηγή» και οι «Φίλοι των Α.Σ.Κ.Ι» πραγματοποιούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την «Ιστορική Διαδρομή Γοργοποτάμου» το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, ώρες 13:30 και 15:00 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, ώρα 13:30 με αφετηρία το χώρο του επετειακού εορτασμού.

Ήταν 25 Νοεμβρίου 1942 όταν 150 αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. με τον Άρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του Ε.Δ.Ε.Σ. με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και 12 Βρετανοί της S.O.E. ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη επιχείρηση της ένοπλης Εθνικής Αντίστασης που συνδεόταν με το συμμαχικό αντιφασιστικό αγώνα στα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιτυχία της κατέδειξε τις δυνατότητες του ένοπλου αγώνα και της ενιαίας αντιστασιακής δράσης, πύκνωσε τις γραμμές της πάλης κατά των κατακτητών και τόνωσε το αντιστασιακό φρόνημα των Ελλήνων.

 

Ο Γοργοπόταμος έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας.

 

Μέσα από την ιστορική διαδρομή Γοργοποτάμου ανακαλύπτουμε πώς σχεδιάστηκε μία από τις σπουδαιότερες ένοπλες αντιστασιακές δράσεις κατά των κατακτητών. Περιγράφουμε στιγμή προς στιγμή πώς εκτελέστηκε η κορυφαία ενέργεια δολιοφθοράς στην κατεχόμενη Ελλάδα. Μαθαίνουμε για τους πρωταγωνιστές, τις δυσκολίες, τον αντίκτυπο της μάχης και τις εκτελέσεις των Ελλήνων πατριωτών από τους κατακτητές. Παρακολουθούμε τις μεταπολεμικές περιπέτειες του εορτασμού της επετείου με την έκρηξη τοποθετημένης νάρκης στον πρώτο επίσημο εορτασμό και τον ορισμό της επετείου ως πανελλήνια ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.

Δείτε παρακάτω τον  ενημερωτικό οδηγό

Ολόκληρη η πρόσκληση:

Ο Δήμος Λαμιέων και το Σωματείο «Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης, 1940-1950» σας προσκαλούν στηνΙστορική διαδρομή Γοργοποτάμου σήμερα Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 στις 11:30 το πρωί.

Μέσα από μια σύντομη περιήγηση 5 στάσεων που ξεκινά από το χώρο του επετειακού εορτασμού Γοργοπόταμου κατηφορίζει το πλακόστρωτο με θέα την ιστορική γέφυρα και καταλήγει στο Γοργοπόταμο

  1. Ανακαλύψτε πώς σχεδιάστηκε μία από τις σπουδαιότερες στιγμές αντιστασιακής δράσης κατά των κατακτητών.
  2. Γνωρίστε στιγμή προς στιγμή πώς εκτελέστηκε η κορυφαία ενέργεια δολιοφθοράς στην κατεχόμενη Ελλάδα.
  3. Μάθετε για τους πρωταγωνιστές, τις δυσκολίες, τον αντίκτυπο της μάχης, τα αντίποινα των κατακτητών και τις μεταπολεμικές περιπέτειες του εορτασμού της επετείου.

Διατίθεται δωρεάν μετακίνηση προσφορά του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Φθιώτιδας με αφετηρία την Πλατεία Πάρκου  στις 10.30 το πρωί. Επιστροφή στις 14:00.

Διοργάνωση: Δήμος Λαμιέων, Σωματείο «Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης, 1940-1950», Σύλλογος Νεολαίας Γοργοποτάμου, Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Φθιώτιδας, ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Όμιλος Φίλων του Δάσους, Χιονοδρομικός και Ορειβατικός Όμιλος Λαμίας, Φίλοι των ΑΣΚΙ

Για πληροφορίες: 2231 351079 (Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λαμίας) και 6932269378 (Πάρης Φούντας, Γεν.Γραμ. Μ.Ι.Α.Ρ.)

 

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close