Διατροφή & Υγεία

ΠΑΤΑΤΕΣ :Μάθε επιτέλους πώς να ψήνεις σωστά την πατάτα….και στο τηγάνι..και συνταγή..

Εσύ που δεν έχεις ιδέα από μαγείρεμα τώρα θα ξέρεις πως να ψήνεις σωστά μία πατάτα.

Οι οδοντογλυφίδες έχουν πολλαπλές χρήσεις, εκτός από τον καθαρισμό των δοντιών μετά από κάθε γεύμα! Άλλωστε καλό είναι να ξέρετε πως σε καμία γυναίκα δεν αρέσει να σας βλέπει να σκαλίζετε τα δόντια σας την ώρα του ραντεβού, οπότε αν είναι να τα χρησιμοποιήσετε κάπου, υπάρχουν και άλλες επιλογές.

Δείτε τι θα γίνει αν βάλετε οδοντογλυφίδες σε μια πατάτα και μετά την βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων..

Τα έξυπνα αυτά κόλπα θα σας βοηθήσουν στην κουζίνα για να φτιάξετε σνακ, αλλά και με πολλούς πρωτότυπους τρόπους.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις τι θα γίνει αν ψήσεις έτσι την πατάτα:

η πατάτα έτσι θα ψηθεί ομοιόμορφα

μπορείς να το κάνεις και με το τυρί

μπορείς να τη βάλεις φούρνο

 

Λατρεύετε τις πατάτες και ιδιαίτερα τις τηγανητές; Αν ναι έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί όταν είναι ζεστές τις τρώμε όλες και όταν κρυώνουν δεν είναι τόσο νόστιμες; Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Οι πατάτες αποτελούνται ως επί το πλείστον από άμυλο, το οποίο είναι πολυμερής υδατάνθρακας. Όταν μαγειρεύουμε τις πατάτες, το άμυλο διογκώνεται με το νερό.

Το εσωτερικό της τηγανιτής πατάτας φουσκώνει και μετατρέπεται σε αφράτο και νόστιμο αντικείμενο γευστικού πόθου.

Παράλληλα, οι διαδικασίες της καραμελοποίησης και της αντίδρασης Maillard δίνουν στο εξωτερικό της τη χρυσαφένια, τραγανή υφή που όλοι αγαπάμε.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις γιατί δεν μας αρέσουν οι τηγανιτές πατάτες κρύες:

Όταν οι τηγανιτές πατάτες κρυώσουν, διατηρούν μεν το χρυσαφένιο χρώμα και την ιδιαίτερη γεύση μιας τροφής που έχει ροδίσει από το λάδι, αλλά το νερό που ήταν στο εσωτερικό τους βγαίνει προς τα έξω. Αυτό νοτίζει τις πατάτες εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό τους χάνει τη λεία υφή του και γίνεται αμμώδες. Δυστυχώς, όταν κρυώσουν, δεν υπάρχει τρόπος να είναι ποτέ το ίδιο νόστιμες.

Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ να ξαναζεστάνετε τηγανιτές πατάτες, ξέρετε ότι θα καταφέρετε να τις κάνετε να μοιάζουν ελάχιστα στην προηγούμενη γευστική τους μορφή και αυτό γιατί το πολύ νερό έχει φύγει και δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει στο εσωτερικό τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κατεψυγμένες προτηγανισμένες πατάτες καλύπτονται με ένα λεπτό στρώμα πάγου καθώς επίσης για γιατί οι πατάτες που κόβονται στο νερό έχουν μια ιδιαίτερα νόστιμη γεύση.

Η θερμοκρασία παίζει επίσης ένα ρόλο, ιδιαίτερα όσον αφορά τη γεύση. Το ζεστό φαγητό έχει πάντα περισσότερη γεύση από το κρύο, επειδή οι χημικές αντιδράσεις που μας επιτρέπουν να δοκιμάσουμε τα τρόφιμα συμβαίνουν πιο γρήγορα (μέχρι ένα σημείο) σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Επιπλέον, η θερμοκρασία επηρεάζει το πόσο εύκολα εισέρχονται τα μόρια στον αέρα ώστε να τα μυρίσετε. Δεδομένου ότι η αίσθηση της γεύσης και της οσμής είναι στενά συνδεδεμένες, απολαμβάνουμε περισσότερο τη ζεστή τροφή γιατί μπορούμε να την μυρίσουμε καλύτερα.

Όταν οι τηγανιτές πατάτες κρυώσουν, διατηρούν μεν το χρυσαφένιο χρώμα και την ιδιαίτερη γεύση μιας τροφής που έχει ροδίσει από το λάδι, αλλά το νερό που ήταν στο εσωτερικό τους βγαίνει προς τα έξω. Αυτό νοτίζει τις πατάτες εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό τους χάνει τη λεία υφή του και γίνεται αμμώδες. Δυστυχώς, όταν κρυώσουν, δεν υπάρχει τρόπος να είναι ποτέ το ίδιο νόστιμες.

 

Πατάτες ακορντεόν στο φούρνο

Ιδιαίτερη συνταγή για πεντανόστιμο αποτέλεσμα

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 μεγάλες πατάτες
  • 200 γραμμάρια μπρόκολο
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ντομάτα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 αυγό
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Με ένα αποφλοιωτή ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις πλένετε καλά.
  2. Σε ένα ξύλο κοπής βάζετε την πατάτα και την κρατάτε σταθερή από την άκρη, κόβετε σε κάθετες φέτες την πατάτα με απόσταση 1 εκ. δεν θέλουμε να τις κόψουμε μέχρι κάτω, αλλά ίσα ίσα να ακουμπάει το μαχαίρι στο ξύλο κοπής.
  3. Έπειτα αναμειγνύουμε τη φέτα, με το μπρόκολο, το αυγό, τα κρεμμυδάκια, τη ντομάτα και το λιωμένο σκόρδο, τα ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.
  4. Με αυτό το μείγμα γεμίζουμε τις φέτες εσωτερικά και εξωτερικά της πατάτας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά.

 

 

ΠΗΓΗ:.ratpack.gr

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close