Συνταγές & Άλλα

Νηστίσιμη αλλά και λαχταριστή black forest!-Τι προσέχουμε όταν φτιάχνουμε μπισκότα

Νηστίσιμη αλλά και λαχταριστή black forest!

Black Forest: Η διάσημη γερμανική τούρτα με κεράσια που παίρνει το όνομά της από το ομώνυμο οροπέδιο στα νοτιοδυτικά της χώρας, σε μια νηστίσιμη εκδοχή που θα σας αποζημιώσει με εν μέσω της νηστείας των Χριστουγέννων.

Ο διάσημος Έλληνας Σεφ, Άκης Πετρετζίκης, δημιούργησε ένα άκρως εντυπωσιακό και λαχταριστό γλυκό! Μια τούρτα νηστίσιμη αλά black forest με 3 αφράτες στρώσεις παντεσπάνι, σιρόπι από maple syrup, σοκολάτενιο γλάσο και γέμιση μαρμελάδα βύσσινο, που προκαλεί σιελόρροια στην όψη της και μονο!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη νηστίσιμη τούρτα black forest είναι:

Για το παντεσπάνι

250 γρ. νερό καυτό
¼ κ.γ. σόδα
20 γρ. γεμάτες κακάο
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. σπορέλαιο
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.σ. κονιάκ
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. κουβερτούρα
Για τη βουτυρόκρεμα

650 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. κακάο
250 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
4 κ.σ. κονιάκ

Για τη σύνθεση

450 γρ. γλυκό βύσσινο
50 γρ. κονιάκ ή λικέρ
100 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
Για το σερβίρισμα

200 γρ. κουβερτούρα τριμμένη

Επί το έργον:
Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη σόδα, το κακάο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί το κακάο.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, τη βανίλια, το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το μπέικιν, το αλεύρι, την κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Βάζουμε το αλεύρι στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Απλώνουμε μαργαρίνη και κακάο σε δύο στρογγυλές φόρμες 20 εκ. και μοιράζουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά σκεπασμένα με πετσέτα ή τα βάζουμε στο ψυγείο.
Για τη βουτυρόκρεμα

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη, το κακάο, την άχνη, τη βανίλια, το λικέρ και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.

Για τη σύνθεση

Σουρώνουμε το γλυκό του κουταλιού και κρατάμε στην άκρη τα βύσσινα. Βάζουμε το κονιάκ στο σιρόπι και αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε μια λαδόκολλα σε τρεις λωρίδες και τις βάζουμε στη βάση της πιατέλας σερβιρίσματος.
Βάζουμε λίγη βουτυρόκρεμα στο κέντρο της πιατέλας και τοποθετούμε πάνω το ένα παντεσπάνι. Κόβουμε το πάνω μέρος του με ένα πριονωτό μαχαίρι για να ισιώσει η επιφάνειά του.
Απλώνουμε το μισό σιρόπι με ένα πινέλο σε όλο το παντεσπάνι. Απλώνουμε τα μισά βύσσινα, τη μισή τριμμένη κουβερτούρα, και το 1/3 από τη βουτυρόκρεμα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια από το δεύτερο παντεσπάνι και το βάζουμε πάνω από το πρώτο παντεσπάνι.
Ραντίζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, βάζω την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα και καλύπτουμε όλη την τούρτα από πάνω και περιμετρικά. Απλώνουμε την υπόλοιπη κουβερτούρα και το βύσσινο.
Στολίζουμε από πάνω και περιμετρικά με την τριμμένη κουβερτούρα, αφαιρούμε τις λαδόκολλες και σερβίρουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com

ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ | Εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές, που θα σας φανούν χρήσιμες, ειδικά αν φτιάχνετε πρώτη φορά μπισκότα

1. Ανοίξτε πιο εύκολα τη ζύμη με τον πλάστη, προκειμένου να κόψετε τα μπισκοτάκια σας, βάζοντάς την ανάμεσα σε δυο φύλλα αντικολλητικό χαρτί.

2. Συχνά η δόση της ζύμης βγάζει περισσότερα μπισκότα απ’ όσα χωράει το ταψί ή η λαμαρίνα. Αν, λοιπόν, βρεθείτε με δύο ταψιά μπισκότα αντί για ένα, είναι προτιμότερο να τα ψήσετε σε δύο δόσεις και όχι ταυτόχρονα (ένα πάνω, ένα κάτω). Αλλιώς θα πρέπει να ανοίξετε το φούρνο στα μισά, να τους αλλάξετε θέσεις και να επαναπροσδιορίσετε τους χρόνους ψησίματος, ώστε να πετύχετε ομοιόμορφο ψήσιμο, πράγμα που χρειάζεται μια κάποια εμπειρία.

3. Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος αλλά και οι βάσεις ή τα ταψιά σιλικόνης δε βοηθούν μόνο να ξεκολλάμε εύκολα τα μπισκοτάκια μας, αλλά συμβάλλουν και στο καλύτερο ψήσιμο της κάτω πλευράς τους. Αποφεύγουμε, λοιπόν, το σκέτο βουτυρωμένο ταψί ή τη γυμνή λαμαρίνα που «ξεροψήνει» τα μπισκότα από τη μια πλευρά.

4. Για το ψήσιμο είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε τον αέρα.

5. Προτιμούμε τη λαμαρίνα, απ’ το ταψί, για να μην εμποδίζουν τα τοιχώματα του ταψιού το πέρασμα της θερμότητας και δυσκολεύουν το ομοιόμορφο ψήσιμο των μπισκότων.

6. Όταν ψήνουμε μπισκότα κάθε λεπτό που περνάει έχει σημασία στην τελική υφή. Για παράδειγμα, τα μαλακά cookies θέλουν μόνο 10΄-12΄(τα αφήνουμε εκτός φούρνου 1 ώρα περίπου να σφίξουν, χωρίς να τα πιάνουμε, γιατί θα διαλυθούν). Λίγα λεπτά παραπάνω να μείνουν, δε θα είναι πια μαλακά.

7. Δίνουμε εύκολα ειδικό σχήμα στα μπισκότα μας με πρακτικά κουπ πατ, αλλά αν δεν έχουμε κουπ πατ δεν είναι λόγος να μην κάνουμε μπισκότα! Τους δίνουμε ομοιόμορφο στρογγυλό σχήμα κόβοντας τη ζύμη με το χείλος ενός ποτηριού. Ή τα πλάθουμε με τα χέρια μας.

8. Δεν κόβονται όλες οι ζύμες με κουπ πατ, γιατί η σύνθεσή τους μπορεί να είναι τέτοια που να απλώνουν στο ψήσιμο και να χάνουν το σχήμα τους. Αν λοιπόν η συνταγή σας λέει να χρησιμοποιήσετε κουτάλι ή να πλάσετε μπάλες σε μέγεθος καρυδιού, ακολουθήστε τη. Και αφήστε αρκετό χώρο ανάμεσα στα άψητα ζυμαράκια, καθώς, όπως είπαμε, στο ψήσιμο θα ανοίξουν.

Μπισκοτάκια βουτύρου με μαρμελάδα φράουλα


Υλικά συνταγής

  • Υλικά για 35-40 μπσικότα
  • αλεύρι: 7 φλιτζάνια του τσαγιού
  • μπέικιν πάουντερ: 2 κουταλάκια του γλυκού
  • αλάτι: ελάχιστο
  • φρέσκο βούτυρο: 2 φλιτζάνια του τσαγιού
  • ζάχαρη: 2 φλιτζάνια του τσαγιού
  • αυγά: 4
  • βανίλια: 1
  • μπράντι ή κονιάκ: 4 κουταλιές της σούπας
  • μαρμελάδα φράουλα
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κοσκινίζετε μαζί με το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, τα αυγά και το μπράντι ή το κονιάκ μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτετε τη βανίλια και τμηματικά το μείγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας στην αρχή με το κουτάλι.
  2. Ζυμώνετε ελαφρά τη ζύμη με τα χέρια και αν χρειαστεί ρίχνετε λίγο αλεύρι ακόμη. Την αφήνετε σκεπασμένη στο ψυγείο 1 ώρα. Κατόπιν ανοίγετε κομμάτια ζύμης ανάμεσα σε λαδόχαρτο σε φύλλα πάχους 2-3 εκ. Τα κόβετε με κουπ πατ σε σχήμα αστεριού και αφαιρείτε από τα μισά με μικρότερο κουπ πατ ένα μικρό αστέρι από το κέντρο κάθε μπισκότου.
  3. Τοποθετείτε τα  μπισκότα σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο 15’ περίπου. Απλώνετε στα μισά μπισκότα αστέρια (χωρίς τρύπα) ένα  λεπτό στρώμα μαρμελάδας και από πάνω βάζετε μπισκότα με τρύπα για να φαίνεται η μαρμελάδα (όπως βλέπετε στη φωτογραφία). Πασπαλίζετε με άχνη.

Συμβουλή

Ταιριάζει υπέροχα και η μαρμελάδα κεράσι, αλλά και το βατόμουρο.

Λίγα λόγια για τη συνταγή

Με ένα κουπ πατ σε σχήμα αστεριών, άφθονη άχνη και λίγη κόκκινη μαρμελάδα, «χριστουγεννιάζετε» αμέσως το …ντεκόρ του καφέ ή του τσαγιού.

Μπισκότα-καρδούλες με μαρμελάδα και ινδική καρύδα

Μπισκότα-καρδούλες με μαρμελάδα και ινδική καρύδα

Υλικά συνταγής

  • Υλικά για 35-40 μπισκότα
  • 7 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελάχιστο αλάτι
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού φρέσκο βούτυρο
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • λίγη βανίλια
  • 4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • μαρμελάδα φράουλα
  • ινδική καρύδα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Κοσκινίζετε μαζί με το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, τα αυγά και το μπράντι μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε λίγη βανίλια και τμηματικά το μείγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας στην αρχή με το κουτάλι.
  2. Ζυμώνετε ελαφρά τη ζύμη κι, αν χρειαστεί ρίχνετε λίγο αλεύρι ακόμη. Την αφήνετε σκεπασμένη στο ψυγείο 1 ώρα. Κατόπιν ανοίγετε κομμάτια ζύμης ανάμεσα σε λαδόχαρτο σε φύλλα πάχους 2-3 εκ. Τα κόβετε με κουπ πατ σε σχήμα καρδούλας και αφαιρείτε από τα μισά με μικρότερο κουπ πατ μια μικρή καρδούλα από το κέντρο .
  3. Τοποθετείτε τα  μπισκότα σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο 15’ περίπου. Απλώνετε στα μισα μπισκότα καρδιές (χωρίς τρύπα) ένα  λεπτό στρώμα μαρμελάδας και από πάνω βάζετε μπισκότα με τρύπα για να φαίνεται η μαρμελάδα (όπως βλέπετε στη φωτογραφία).  Πασπαλίζετε με ινδική καρύδα.

Τρουφάκια σοκολάτας-μπισκότου με κερασάκια μαρασκίνο

Τρουφάκια σοκολάτας-μπισκότου με κερασάκια μαρασκίνο

Υλικά συνταγής

  • 250 γρ. κουβερτούρα σε σταγόνες ή φλούδες
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 250 γρ. θρυμματισμένα μπισκότα ή βάφλες (ξηρές)
  • 26 κερασάκια Maraschino (στραγγισμένα)
  • κακάο για την επικάλυψη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά λιώνετε τη σοκολάτα με το ζαχαρούχο γάλα ανακατεύοντάς τη συνεχώς. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το θρυματισμένο μπισκότο. Ανακατεύετε να καλυφθεί πλήρως από σοκολάτα. Αφήνετε για 5′ το μείγμα να κρυώσει.
  2. Στη συνέχεια πλάθετε μπαλάκια χρησιμοποιώντας για το καθένα περίπου 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας από το μείγμα. Πιέζετε στο κέντρο κάθε μπαλίτσας από ένα κερασάκι και ξανακλείνετε με το χέρι δίνοντας και πάλι σχήμα στρογγυλό.
  3. Κυλάτε τις μπαλίστες σε κακάο σκόνη και τις μεταφέρετε τα σοκολατάκια σε επίπεδη επιφάνεια ή δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αφήστε να κρυώσουν τελείως πριν τα σερβίρετε.

http://www.icookgreek.com

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close