Τοπικές

Στο δημοτικό συμβούλιο Λαμίας ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας .Τι ζητάει από την Κυβέρνηση για το προσφυγικό ο δήμαρχος Λαμίας

Παρουσία του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών, ξεκίνησε το απόγευμα στην αίθουσα της οδού Αινιάνων, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας.

Ο κ.Συμεών ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά για την υποδοχή που του επεφύλαξαν κατά την ενθρόνιση του, δηλώνοντας ότι ήδη αισθάνεται σαν να γεννήθηκε και να μεγάλωσε στη Λαμία.

Διευκρίνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του η ανάμειξη του με το έργο που παράγει το δημοτικό συμβούλιο, με το οποίο όμως θα συνεργαστεί για το καλό των πολιτών.

Ο δήμαρχος Λαμίας, Θύμιος Καραϊσκος, χαρακτήρισε τιμή την επίσκεψη του Μητροπολίτη, στο ανώτατο δημοκρατικό όργανο, έστω και στα πλαίσια μιας εθιμοτυπικής επίσκεψης, που ταυτόχρονα σηματοδοτεί και μια νέα αρχή για τις σχέσεις Δήμου και Μητρόπολης.

Διευκρινίσεις για το ενδεχόμενο δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα όρια του δήμου Λαμίας, ζητάει με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, ο δήμαρχος Θύμιος Καραϊσκος.

Όπως ενημέρωσε και το δημοτικό συμβούλιο, δεν υπάρχει προς το παρόν καμία επίσημη ενημέρωση, χαρακτηρίζοντας παράλληλα διαρροές, όσα ακούγονται και τα οποία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Διευκρίνισε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί ειλημμένες αποφάσεις, τονίζοντας ότι θεωρεί υποχρέωση του δήμου Λαμίας να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος που έχει λάβει εθνικές διαστάσεις και να συζητήσει ρεαλιστικές προτάσεις που θα εξασφαλίζουν την αναλογικότητα της κατανομής και πολύ περισσότερο την ηρεμία των δημοτών.

Ο δήμαρχος Λαμίας, ζητάει τέλος, όπως ανέφερε, στην περίπτωση δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας, να μεταφερθούν σε αυτή και οι πρόσφυγες που διαμένουν τα τελευταία χρόνια στις Θερμοπύλες.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΜΙΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε σε Εσάς, για τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού –προσφυγικού θέματος που αφορά το Δήμο μας.
Κατ’ αρχήν και σε ό,τι αφορά το εν λόγω θέμα, με τα εθνικά χαρακτηριστικά τα οποία έχει, θέση μας είναι ότι έχουμε υποχρέωση όλοι να συμβάλουμε στην α-ντιμετώπιση του και στη κατεύθυνση αυτή, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε πρό-ταση, η οποία ωστόσο θα πρέπει να ικανοποιεί τις βασικές αρχές που έχουμε ως δημοτική αρχή, με πρωτεύουσα εκείνη που αδιατάρακτα θα εξασφαλίζει την αναλο-γικότητα της κατανομής [όπως σας είναι γνωστό, στο Δήμο μας, φιλοξενούνται ήδη πρόσφυγες στη δομή φιλοξενίας των Θερμοπυλών] και με βάση την εθνική στρατη-γική και πολύ περισσότερο την ηρεμία των περιοχών του Δήμου μας.
Είμαστε λοιπόν παρόντες να συζητήσουμε ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού, θα κατοχυρώνουν αδιατάρακτα και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και θα ικανοποιούν το ανθρωπιστικό μας καθήκον, σε σχέση με το μείζον θέμα που απασχολεί την πατρίδα μας.

Δυστυχώς δεν έχουμε δεχθεί ακόμα κάποια ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά δοκιμάζεται η αντοχή μας με αλληλοαναιρούμενες εκδοχές, που δημοσιεύονται στο τύπο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να αναστατώνονται οι τοπικές κοι-νωνίες, πιθανόν και χωρίς να υπάρχει λόγος.
Παρακαλούμε να συμβάλλετε να σταματήσει η διαρκής ανακύκλωση σεναρί-ων, τα οποία μόνο προβλήματα δημιουργούν στην αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου και σοβαρού θέματος και αν υπάρχουν οι όποιες ώριμες προτάσεις που αφορούν τα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας, να τεθούν σε διάλογο με το Δήμο μας, συντεταγ-μένα και υπεύθυνα, με ανάλυση και τεκμηρίωση στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και τη συμβατότητά τους στην εθνική πολιτική.
Ως δημοτική αρχή της Λαμίας παρακολουθούμε τα γεγονότα και είμαστε έτοι-μοι να συζητήσουμε την οποιαδήποτε τέτοια πρόταση.
Κάθε άλλη πρακτική που θα οδηγεί σε τετελεσμένα γεγονότα και προειλημμέ-νες αποφάσεις, αν δεν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα στα συναρμό-δια Υπουργεία και το Δήμο Λαμιέων, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος προς το συμφέρον όλων και κυρίως των πολιτών της περιοχής μας, είναι προφανές ότι δη-μιουργεί αξεπέραστα προβλήματα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Σε κάθε περίπτωση η οποιαδήποτε απόφαση του Δήμου Λαμιέων, για την α-ντιμετώπιση αυτού του τόσο κρίσιμου ζητήματος θα προκύψει από τη συζήτηση, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, όσο και με όλους τους πολιτικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες που θα τους αφορά.

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

ΕΥΘΥΜΙΟΣ K. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ

 

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close