Πολιτισμός

 ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΟΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ

 

Στη Λαμία το 2019

Ανηφορίζοντας στην οδό Ηφαίστου για την παλιά Λαμία, (η περιοχή Ανατολικά του Κάστρου) εντοπίσαμε ένα μπλε τηλεφωνικό θάλαμο του ΟΤΕ απομεινάρι μιας άλλης εποχής τότε που χρειαζόσουν τουλάχιστον πολιτικό μέσο  για να βάλεις σύντομα τηλέφωνο .

Το αξιοσημείωτο είναι ότι μέσα στο θάλαμο υπάρχει ακόμα και η τηλεφωνική συσκευή ,που η  τεχνολογία της παραπέμπει μάλλον στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 (καρτοτηλέφωνο) , δηλαδή  περίπου έναν αιώνα (1892), μετά τη ψήφιση από την κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη του νόμου περί “τηλεφωνικής συγκοινωνίας” οπότε και ξεκίνησε σταδιακά η διείσδυση του τηλεφώνου στην Ελλάδα .

 

Για την ιστορία , οι υπαίθριοι τηλεφωνικοί θάλαμοι γεννήθηκαν στην Αγγλία το 1924 από τον Γκιλς Γκίλμπερ Σκοτ και εμφανίστηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, από το Λονδίνο (για το οποίο ο κόκκινος τηλεφωνικός θάλαμος είναι ακόμα και σήμερα κάτι σαν σύμβολο) μέχρι και απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας ,ενώ στην Ελλάδα  έκαναν την εμφάνισή τους το 1939 και ήταν μια επανάσταση για την Ελληνική πραγματικότητα , τότε που ελάχιστοι είχαν την ευχέρεια να αποκτήσουν δικό τους τηλέφωνο και κατέφευγαν στο “τηλεφωνείο” ή σε κάποιο περίπτερο ( προς τέρψη πολλές φορές του κουτσομπόλη περιπτερά , που το αυτί του λειτουργούσε και σαν καταγραφικό).

Η τεχνολογική επανάσταση στη τηλεφωνία που μετατράπηκε σε ψηφιακή, σε συνδυασμό με την κινητή τηλεφωνία και τα social media κατάργησε ουσιαστικά τους τηλεφωνικούς θαλάμους από τους οποίους οι περισσότεροι ξηλώθηκαν, άλλοι λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν ενώ κάποιοι ξεχάστηκαν στη θέση τους .

 

Για τους νεώτερους το τηλεφώνημα από θάλαμο ή από περίπτερο μοιάζει με σενάριο ταινίας ενός παρακμιακού και ζοφερού παρελθόντος , όμως οι μεγαλύτεροι όλο και κάποια ιστορία θα έχουν να πουν για μια εποχή που περίμενες τη σειρά σου για να τηλεφωνήσεις και έπρεπε να έχεις αρχικά το ειδικό κέρμα, αργότερα ψιλά και τα τελευταία χρόνια την τηλεκάρτα.

Σήμερα οι τηλεφωνικοί θάλαμοι παγκοσμίως  έχασαν την πρακτική τους αξία και πολλοί εξέφραζαν φόβους για εξαφάνιση τους . Στην Αγγλία αλλά και στη Γερμανία  γίνεται μια νέα προσπάθεια να αποκτήσουν άλλο χαρακτήρα και να τραβήξουν τα βλέμματα και επισκέπτες.

Αρκετοί έχουν υιοθετηθεί και λειτουργούν ως μικρά καφέ, σημεία πώλησης μικροαντικειμένων ,  μίνι γραφεία με πλήρη εξοπλισμό ακόμα και σαν μικρές δημόσιες βιβλιοθήκες, όπου μπορεί κάποιος να προσφέρει ή να δανειστεί κάποια βιβλία κ.λ.π.

Στην Ελλάδα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close