Σημαντικές

Βουλή: Εγκρίθηκε με 158 «ναι» ο προϋπολογισμός του 2020

Εγκρίθηκε με 158 «ναι» ο προϋπολογισμός του 2020 ενώ με 250 «ναι» εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Με 158 ψήφους υπέρ, κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ο κρατικός προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2020.

Υπέρ ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Το ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με πληροφορίες ψήφισε όχι σε όλα.

Με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών (39 όχι, 8 “παρών”) ψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου ‘Αμυνας, ενώ οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 όχι).

Οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά) με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά).

Κατά την ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της 5ης συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300.

Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κκ Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Στις πέντε ημέρες και 50 ώρες, που διήρκεσε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, τον λόγο έλαβαν 224 βουλευτές όλων των κομμάτων.

Μίλησαν επίσης 34 μέλη της κυβέρνησης καθώς και οι έξι αρχηγοί.

Συνολικά δηλαδή, μίλησαν 264 μέλη του κοινοβουλίου.

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πορεία της χώρας λόγω της ολοένα εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας και στη σκιά των καταγγελιών για κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2020, ο πρώτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών (39 όχι, 8 «παρών») ψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου ‘Αμυνας. Τις δαπάνες άμυνας ψήφισαν ΝΔΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ενώ διαφοροποιήθηκε το ΚΙΝΑΛ, που μέσω ανακοίνωσης του Βασίλη Κεγκέρογλου που εκδόθηκε μετά την ψηφοφορία αποσαφήνισε πως το κόμμα αρνήθηκε να συμφωνήσει με τη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε μια «ιδιαίτερα κρίσιμη για τα εθνικά μας θέματα περίοδο».

Οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 όχι). Οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά) με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά).

Η πενθήμερη συζήτηση που διήρκεσε περίπου 50 ώρες και τοποθετήθηκαν 224 βουλευτές και 34 μέλη της κυβέρνησης, κορυφώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 158 υπερψήφισαν, έναντι 139 που καταψήφισαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι το 2020 ξεκινά η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, ενώ στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ενώ –όπως είπε- τα κέρδη ομολόγων και θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη και κρίσιμα έργα.

Χαιρέτισε τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, στηλίτευσε ωστόσο, την οικονομική πολιτική προηγούμενης κυβέρνησης κι με αφορμή τις αναφορές Τσίπρα για αλλεπάλληλες απάτες της κυβέρνησης, είπε προς τον τέως πρωθυπουργό. «Δεν είστε ανιχνευτής απάτης, είστε παραγωγός απάτης».

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, που έκανε λόγο για «προϋπολογισμό απάτη».

Ανοίγοντας την ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Τσίπρας είπε πως ο Προϋπολογισμός δεν είναι μια παράθεση ψυχρών αριθμών αλλά η «ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και των παιδιών τους».

«Και είναι ταυτόχρονα, η φωτογραφία, το καθρέφτισμα, της λογικής, της πολιτικής, ακόμα και της ηθικής μιας κυβέρνησης» είπε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Κι αν έτσι δούμε το σημερινό σχέδιο Προϋπολογισμού, μπορούμε αβίαστα να συμπεράνουμε ότι τίποτε καλό δεν προβλέπει, δεν προϋπολογίζει, δεν καθρεφτίζει για τους πολλούς. Για την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τη μεσαία τάξη. Για τους λίγους και εκλεκτούς όμως προϋπολογίζει το εντελώς αντίθετο. Από ελαφρύνσεις φορολογικές και άλλες, μέχρι επιχορηγήσεις, και “δώρα”, συχνά φωτογραφικά». 

Στρέφοντας τα «βέλη» του κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της κυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για προϋπολογισμό «ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας αλλά και απάτης».

«Κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη. Προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά» είπε ο κ. Τσίπρας.

Με αναφορές στις εξελίξεις στο εθνικό μέτωπο, το προσφυγικό και τα φαινόμενα αστυνομικής βίας «διάνθισε» την ομιλία της η Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ζήτησε εθνική γραμμή έναντι της Τουρκίας και επέκρινε την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αρνήθηκε να πει ποια είναι η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης και το συμβούλιο αρχηγών.

«Να στείλουμε καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας στον Ερντογάν και την Ευρώπη, ότι αν η Τουρκία τολμήσει να καταπατήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα, θα απαντήσουμε δυναμικά», ανέφερε η κ. Γεννηματά και απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κατηγόρησε ότι δεν έχε ολοκληρωμένη γραμμή.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ τάχθηκε υπέρ της από κοινού προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Με αφορμή την επιχείρηση της αστυνομίας στο Κουκάκι, ανέφερε πως «η αστυνομική αυθαιρεσία δεν είναι ένδειξη δύναμης, αλλά αδυναμίας και αποτελεί ομολογία της αποτυχίας».

«Ο γαλάζιος Άγιος Βασίλης αντικατέστησε τον ροζ», είπε, αναφερόμενη σε θέματα οικονομίας.

«Βαθιά αντιλαϊκό» χαρακτήρισε τον συζητούμενο προϋπολογισμό ο Δημήτρης Κουτσούμπας και σχολίασε καυστικά πως η καταστολή προετοιμάζει το έδαφος για νέα μέτρα απέναντι στις διαδηλώσεις και στις κινητοποιήσεις.Αναφερόμενος στα κρούσματα αστυνομικής βίας, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έκανε λόγο για εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«Η αυθαιρεσία, η κρατική βία και η κρατική καταστολή έχουν πάντοτε κοντά ποδάρια, γιατί φουντώνουν την οργή που γίνεται ποτάμι και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του», είπε.

Πυρά τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους πρώην συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο Γιάννης Βαρουφάκης και περιέγραψε εκ νέου τη χώρα ως «χρεοδουλοπαροικία».

«Ο προϋπολογισμός σας είναι η κορύφωση μιας 10ετούς απατηλής απόκρυψης της χρεοκοπίας που διακόπτεται με πλαστική ανάπτυξη, τον οποίο κρύβετε στις τσιμεντόπλακες της λιτότητας. Κινδυνεύει να μείνει στην Ιστορία ως άλλο ένα ευχολόγιο μιας μνημονιακής νύχτας», είπε.

Υπερασπίστηκε την πολιτική του ως υπουργού Οικονομικών το α’ εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σχολίασε ότι έχει πολλά ράμματα για τη γούνα των πρώην συντρόφων του.

Στο πλευρό της κυβέρνησης για τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης των καταλήψεων, τάχθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος.«Μιλάνε για βία της αστυνομίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ας μου πουν μια αστυνομία, π.χ. στη Βενεζουέλα ή στη Βόρεια Κορέα ή στη Σοβιετική Ένωση, που πήγαινε με τριαντάφυλλα», είπε.

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ:www.cnn.gr –  dikaiologitika.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close