Σημαντικές

Ο ΑΡΓΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΚΑΣ ΚΑΙ Η ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΟΙ YES MEN ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, ΜΟΙΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΒΟΥΛΟΙ,ΠΟΥ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ "ΤΡΟΪΚΑ" (ΤΟΥΣ "ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ" ΑΝ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ)

 

Σαν άλλο παραμύθι, μια φορά και έναν καιρό, για την ακρίβεια πριν από 23 χρόνια, δημιουργήθηκε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Επειδή όμως δεν έχουν όλα τα παραμύθια αίσιο τέλος, το ΕΚΑΣ  πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μια κατάργηση εξαιτίας μνημονιακών δεσμεύσεων, που είχε προγραμματιστεί να υλοποιηθεί στο τέλος του 2019.

 

Στις 14/09/2014 διαβάζαμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

Ισχυρές πιέσεις να καταργηθεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) που δίνεται στο 10% των συνταξιούχων δέχεται το υπουργείο Εργασίας από την τρόικα των δανειστών. Οι εισηγήσεις-σοκ αφορούν στην κατάργηση του επιδόματος, που πρωτοεφαρμόστηκε το 1996 ως προνοιακή παροχή σε χαμηλοσυνταξιούχους, από το 2015. Ωστόσο, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης διαβεβαιώνει ότι το επίδομα «θα διατηρηθεί», τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο.

Το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου λοιπόν, που είχε αποφασιστεί από την Τρόικα το 2014 και την κυβέρνηση Σαμαρά ,υλοποιήθηκε με αριστοτεχνικό τρόπο  από την κυβέρνηση Τσίπρα .

Το 2016 επιφύλασσε πολλές ψυχρολουσίες για τους χαμηλοσυνταξιούχους που έπαιρναν το συγκεκριμένο επίδομα. Η αρχή έγινε , όταν αποφασίστηκε να χάσουν το ΕΚΑΣ όσοι είχαν μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές πάνω από 664 ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν να αποχαιρετήσουν το επίδομα 152.000 συνταξιούχοι, από τους 385.000 που το λάμβαναν έως τότε.

Το δεύτερο χτύπημα αφορούσε τα αναδρομικά ενός μηνός, που ζητήθηκε από τους συνταξιούχους να επιστρέψουν, αφού η περικοπή του ΕΚΑΣ είχε ισχύ από τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Το τρίτο και φαρμακερό , όταν με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών αποφασίστηκε μείωση του ΕΚΑΣ κατά 50% κάθε χρόνο για όλους μέχρι την τελική εξάλειψή του (σιγά -σιγά να μη τους καταλάβουν ).

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΣ 

Η έναρξη της χορήγησης του ΕΚΑΣ, βέβαια, ήταν εντελώς διαφορετική. Το επίδομα θεσμοθετήθηκε επί κυβέρνησης Σημίτη και δόθηκε για πρώτη φορά σε περίπου 180.000 δικαιούχους την 1η Ιουλίου 1996. Πρόκειται για έμπνευση του Τάσου Γιαννίτση, ο οποίος τότε ήταν διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού και του καθηγητή Πλάτωνα Τήνιου, επίσης συμβούλου τότε του Σημίτη και σήμερα επίκουρου καθηγητή στο τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ξεχωριστή συμμετοχή στη γέννηση του ΕΚΑΣ είχαν ο Μάνος Ματσαγγάνης, καθηγητής σήμερα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, που τότε ήταν σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών, και ο συνάδελφός του, καθηγητής στο ίδιο τμήμα, Παναγιώτης Τσακλόγλου.

Η αρχική σκέψη που έγινε πράξη με τη γέννηση του ΕΚΑΣ ήταν να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι εκείνης της περιόδου και να υπάρξει ένα «δίχτυ ασφαλείας». Παράλληλα, στόχος ήταν να μην αυξηθούν τα κατώτατα όρια σύνταξης, αλλά να δοθεί μόνο ένα επιπλέον ποσό σε όσους αποδείκνυαν, με εισοδηματικά κριτήρια, ότι το είχαν πραγματικά ανάγκη. Είχε διαπιστωθεί, για παράδειγμα, ότι σημαντικός αριθμός συνταξιούχων λάμβανε μόνο κύρια σύνταξη και καθόλου επικουρική, με συνέπεια οι τελικές συντάξιμες αποδοχές τους να ήταν αισθητά χαμηλότερες έναντι των υπολοίπων. Επίσης, συνταξιούχοι που προέρχονταν από το τότε Ταμείο Συντάξεων Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ) με 40 χρόνια ασφάλισης λάμβαναν ως σύνταξη ποσά που ήταν πολύ μικρά για την εποχή, δηλαδή όχι πάνω από 200 ευρώ σε σημερινές τιμές.

Τα ποσά που χορηγήθηκαν τότε με εισοδηματικά κριτήρια ξεκινούσαν από τις 2.850 δραχμές και αυξάνονταν στις 5.700 δρχ., στις 8.550 δρχ. και στις 11.400 δρχ. το πολύ, σύμφωνα με τις τέσσερις ξεχωριστές κατηγορίες χορήγησης του επιδόματος. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας του μέτρου ήταν ότι έπειτα από μια διετία, δηλαδή το 1998, οι δικαιούχοι αυξήθηκαν στις 270.000.

Το ρεκόρ

Το ρεκόρ των 420.000 δικαιούχων ΕΚΑΣ ήρθε το διάστημα 2002-03, δηλαδή λίγα χρόνια αργότερα. Ακολούθησαν διαδοχικές περίοδοι αναπροσαρμογής των εισοδηματικών κριτηρίων του επιδόματος για να περιοριστεί κάπως ο αριθμός των δικαιούχων, άρα και η ετήσια δαπάνη καταβολής του. Φτάσαμε λοιπόν στις διαδοχικές περικοπές του, και τελικά την οριστική κατάργησή του.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης είχε επισημάνει  : «Σε μια χώρα που δεν είχε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΕΕΕ) για το σύνολο του πληθυσμού, το ΕΚΑΣ ήταν ένας σημαντικός θεσμός, που επί της ουσίας εξασφάλιζε αξιοπρεπές εισόδημα για τους συνταξιούχους Η κατάργησή του ουσιαστικά ακυρώνει το ΕΕΕ για τους συνταξιούχους .Θα μπορούσε να γίνει αναμόρφωση, όπως συνέβαινε κάθε δύο-τρία χρόνια, αλλά η κατάργησή του αποτελεί πλήγμα για τους συνταξιούχους».

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close