Σημαντικές

Μητσοτάκης: Γελοία η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης-Κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα

Την ανακοίνωση για το κλείσιμο του γραφείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά την συνάντησή του με την γενική διευθύντρια του οργανισμού.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την Τρίτη το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αυτή την τοποθέτηση μετά την κατ’ ιδίαν συζήτησή του με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης στην οποία τον συνόδευαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Ν.Τ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

“Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και εύχομαι κάθε καλή τύχη στις προσπάθειές σας. Τους τελευταίους έξι μήνες -μάλιστα σήμερα συμπληρώνονται έξι μήνες από την εκλογή μας στις 7 Ιουλίου 2019- έχουμε μπει σε μια εποχή ανάπτυξης και αποτελεσματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Δεν ήταν πάντοτε εύκολη η σχέση με το Ταμείο αλλά νομίζω συμφωνούμε σε ορισμένα σημαντικά θέματα, όπως η ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για τις δημόσιες τοποθετήσεις και την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: “Πιστεύω έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να γίνει αυτή η συζήτηση με τους εταίρους μας στην Ευρωζώνη. Είμαστε μία αξιόπιστη κυβέρνηση, υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις, βρισκόμαστε σ’ ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, το κόστος δανεισμού μας είναι χαμηλότερο από της Ιταλίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιοριζόμαστε από αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Προσβλέπουμε, λοιπόν, σε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στη σχέση μας, μία σχέση θετικής συνεργασίας. Επίσης χαιρετίζω την κοινή απόφασή μας να κλείσουμε το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα τους επόμενους μήνες και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, αλλά ως χώρα που έχει εξέλθει από αυτό το αυστηρό πλαίσιο επιτήρησης από το ΔΝΤ”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και πριν επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο μίλησε στο Atlantic Council, όπου εκεί μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας στη Λιβύη.-

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε νομικά άκυρη και γελοία τη συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας – Λιβύης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «είναι σαφώς νομικά άκυρη, αλλά είναι και γεωγραφικά γελοία. Μπορείτε απλά να κοιτάξετε τον χάρτη για να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Και, φυσικά, η συμφωνία προβλέπει ότι τα νησιά μας, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, δεν έχουν ΑΟΖ, κάτι που αντιβαίνει σε ό,τι γνωρίζουμε ως προς το διεθνές δίκαιο».

Από εκεί και πέρα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τον EastMed αναφέροντας: «O EastMed είναι η πιο σημαντική ενεργειακή πηγή που θα διαθέτει η Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια και είμαστε χαρούμενοι για την υπογραφή της Συμφωνίας».

Αναφορά έγινε και για τη Συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας πως υπάρχουν θέματα ακόμη για να λυθούν μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας, αλλά υπάρχει στήριξη στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Μητσοτάκης: Απαράδεκτο χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να προκαλεί μια άλλη χώρα μέλος

Μηνύματα του πρωθυπουργού στην Άγκυρα λίγη ώρα πριν τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ

Την ανησυχία του για την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησής του με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon M. Wilson, για τις σχέσεις Ελλάδας–ΗΠΑ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του κυπριακού τ/σ ΣΙΓΜΑ στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Φιλιππίδης, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα σέβεται τη θέση της, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ωστόσο παρατηρεί με ανησυχία την επιθετική ρητορική της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα», τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να προκαλεί μια άλλη χώρα μέλος της Συμμαχίας» και συμπλήρωσε: «Αναφέρομαι στην Τουρκία και τις κινήσεις του προέδρου Ερντογάν. Δεν θα έπρεπε η Συμμαχία να παραμερίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη, ότι «θα πρέπει να καταστεί σαφές στην αμερικανική ηγεσία, ότι δεν μπορεί να αγοράζει κάποιος F-35 και την ίδια ώρα να προχωρά στην αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Αυτά τα δύο δεν πάνε μαζί». Για την διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό EastMed, είπε ότι «πιστεύω ότι η συμφωνία κινείται προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών. Η Ελλάδα είναι απολύτως προσηλωμένη, ως προς την τήρηση των δεσμεύσεών της. Θέλουμε να προωθήσουμε την εκμετάλλευση και χρήση των ενεργειακών πηγών, όπως για παράδειγμα το δίκτυο υγροποιημένου αερίου (LNG)».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη, ότι «ο EastMed είναι η πιο σημαντική ενεργειακή πηγή που θα διαθέτει η Ευρώπη για τα χρόνια που ακολουθούν. Είμαστε χαρούμενοι για την υπογραφή της Συμφωνίας, καθώς προωθεί τη συνεργασία πολλών μερών, στη διαχείριση ενός σημαντικού δικτύου ενέργειας».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε, ότι «δεν σκοπεύουμε να αποκλείσουμε κανέναν από τη συμμετοχή του στον αγωγό EastMed, υπό την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχοντες θα σέβονται και θα τηρούν στοιχειώδεις αρχές και κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είμαστε εμείς που αποκλείουμε την Τουρκία από τον EastMed. Αντίθετα, η Τουρκία θέτει εαυτή εκτός συμφωνίας, τηρώντας μια τελείως διαφορετική και επιθετική στάση απέναντι στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Για το ενδεχόμενος προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Μητσοτάκης είπε, ότι «αποτελεί μια δίκαιη λύση, αλλά για να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κινηθοούν με βηματισμό πέρα και μακριά από τις προκλήσεις και την επιθετική ρητορική».

Την ανακοίνωση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του πριν από την συνάντηση που θα έχει με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

 

 

 

ΠΗΓΗ:news.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close