Σημαντικές

Ο ΚΥΒΟΣ ΕΡΡΙΦΘΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Ο κύβος ερρίφθη για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στη Φθιώτιδα  . Το μεσημέρι της Παρασκευής  αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα απο την κυβέρνηση η τοποθεσία που θα  δημιουργηθεί το νέο HotSpot    . Η περιοχή της Μαυρομαντήλας  φαίνεται να προκρίνεται ως η καλύτερη λύση για την εγκατάσταση προσφύγων απο την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και σύμφωνα με πληροφορίες η  δημιουργία του νέου κέντρου υπολογίζεται  να  φιλοξενήσει περίπου 2000 μετανάστες .

Αυτό  προκύπτει μετά την  ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το προσφυγικό  στο Υπουργείο Εσωτερικών παρουσία και των κυβερνητικών  Βουλευτών της Φθιώτιδας   .Στη σύσκεψη    μετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης  Χρυσοχοϊδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης  Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό Αλ. Στεφανής, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος και βουλευτές της ΝΔ από περιοχές όπου λειτουργούν δομές ή έχουν δεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν και συζητήθηκαν στη   σύσκεψη , ηταν και  το αίτημα  να κλείσει το Κέντρο Φιλοξενίας στις Θερμοπύλες , ενόψει μάλιστα και των εορταστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για τα 2500 χρόνια απο τη μάχη των Θερμοπυλών .Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τον κ. Στεφανή για την κατάσταση και για την πορεία υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό:

Από τις πρώτες δράσεις της νέας Κυβέρνησης, προτεραιότητα αποτέλεσε, η εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης. Το Σχέδιο εκπονήθηκε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του κ. Πρωθυπουργού και προβλέπει:

  • Φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων,
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου,
  • Λειτουργία κλειστών κέντρων σε Νησιά και
  • Άμεσες επιστροφές.
  • Προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης αποτελεί, η αποσυμφόρηση των νησιών.

Γενικότερα, το Σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες «Βραχυπρόθεσμα επαναφέρουμε τον έλεγχο και την ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση, ενώ μεσοπρόθεσμα υλοποιούμε αριθμό δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του Ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε Ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020».

Οι 5+1 δράσεις για το μεταναστευτικό

Στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Να αναμένετε ανακοινώσεις από τον ίδιον τον κ. Πρωθυπουργό.

2η: ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε Νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:

Λέσβος :Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Χίος : Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Κως: Στην ΚΩ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Λέρος: Στη ΛΕΡΟ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

5η + δράση

Η επιπλέον δράση αφορά στην Εξασφάλιση – Στεγανοποίηση των Διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.
Δυνάμεις και μέσα, σε ένα ενιαίο σύνολο, υπό ενιαία διοίκηση και με εφαρμογή κοινών διαδικασιών, και στο πλαίσιο ενός κοινού επιχειρησιακού σχεδίου, θα υλοποιήσουν τη δράση.

Θυμίζουμε ότι το θέμα της εγκατάστασης προσφύγων είχε απασχολήσει πρόσφατα και συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  Λαμιέων  με τον Δήμαρχο Θύμιο Καραίσκο να  αποστέλλει  σχετική επιστολή στον αρμόδιο  Υφυπουργό και συντονιστή για το προσφυγικό Αλκιβιάδη  Στεφανή , διατυπώνοντας κάποιες επιφυλάξεις , χωρίς ομως να απορρίπτει εντελώς το ενδεχόμενο εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή της Λαμίας , υπο την προυπόθεση φυσικά οτι οι προτάσεις που θα γίνουν θα είναι ρεαλιστικές και θα εντάσσονται σε ενα πλαίσιο εθνικού σχεδιασμού  . 

Η  θέση της Δημοτικής Αρχής οπως εκφράστηκε μέσα απο την επιστολή του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραίσκου  είναι ότι ως αυτοδιοίκηση ”έχουμε υποχρέωση όλοι  να συμβάλουμε  στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και στην  κατεύθυνση αυτή, είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε πρόταση, η οποία ωστόσο θα πρέπει να ικανοποιεί τις βασικές αρχές που έχουμε ως δημοτική αρχή, με πρωτεύουσα εκείνη που αδιατάρακτα θα εξασφαλίζει την αναλογικότητα της κατανομής [όπως σας είναι γνωστό,  στο Δήμο μας, φιλοξενούνται ήδη πρόσφυγες στη δομή φιλοξενίας των Θερμοπυλών] και με βάση την εθνική στρατηγική και πολύ περισσότερο την ηρεμία των περιοχών του Δήμου μας”.

Σε εκείνη την επιστολή ο Δήμαρχος είχε εμφανιστεί ετοιμος  να συζητήσει  ”ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού, θα κατοχυρώνουν αδιατάρακτα και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και θα ικανοποιούν το ανθρωπιστικό μας καθήκον, σε σχέση με το μείζον θέμα που απασχολεί την πατρίδα μας”.

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close