Σημαντικές

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟ ΕΒΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ,ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ,ΣΤΗΝ »ΜΑΥΡΟΜΑΝΤΗΛΑ»

Την αντίθεση του στην δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων στην Μαυρομαντήλα εξέφρασε το Επιμελητήριο Φθιώτιδας , σε έκτακτη συνεδριασή σήμερα το βράδυ στη Λαμία . Με μοναδικό θέμα συζήτησης το προσφυγικό, τα μέλη της διοίκησης του ΕΒΕ τοποθετήθηκαν κατά της επιλογής της Μαυρομαντήλας που βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από την Βιομηχανική Περιοχή της Λαμίας , θεωρώντας οτι η πρόταση του υπουργείου θα οξύνει αντί να αμβλύνει το ήδη τεταμένο κλίμα.

Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας εκπροσωπώντας το σύνολο των επιχειρήσεων, εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του σε αυτόν το σχεδιασμό.

»Στην ευρύτερη περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. μετακινούνται εμπορεύματα μέσω βαρέων οχημάτων με συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας. Με την εγκατάσταση του πληθυσμού αυξάνονται οι πιθανότητες ατυχήματος με σοβαρές συνέπειες τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους διοικούντες του κέντρου» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης .

Τα μέλη της Διοίκησης του ΕΒΕ , εκτιμούν οτι η  οικονομική και επιχειρηματική ζωή της περιοχής μας έχει βγει πληγωμένη από την πολυετή κρίση και μία απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης για εγκατάσταση προσφύγων στον επιχειρηματικό πνεύμονα της ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα.

Οι επιχειρηματίες -μέλη του Επιμελητηρίου ξεκαθαρίζουν  ότι το αίσθημα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και συμπαράστασης των κατοίκων της Φθιώτιδας και συγκεκριμένα της Λαμίας, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και όλοι οι φορείς αντιμετωπίζουν  την κατάσταση με ιδιαίτερη σοβαρότητα και  ευαισθησία.

»Δεν είμαστε αρνητικοί ως προς την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων, είμαστε όμως ολοκληρωτικά απέναντι στον πρόχειρο σχεδιασμό, στα «πασαλείμματα», στο κουκούλωμα του προβλήματος και στις λύσεις στο «πόδι» , σημειώνουν .
»Η διαχείριση του προβλήματος απαιτεί οργανωμένες δομές με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που δεν θα διαταράσσεται η λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας. Απαιτεί οι εγκαταστάσεις να ικανοποιούν τις ανθρώπινες ανάγκες, η λειτουργία των χώρων να διέπεται από κανόνες οι οποίοι θα ελέγχονται για την τήρησή τους.

Απαιτείται επίσης οργανωμένη φύλαξη του κέντρου, ολοκληρωμένη παροχή λειτουργιών υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιατροφαρμακευτική & νοσηλευτική φροντίδα.

Το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα δεν πρόκειται για ένα πρόσκαιρο ή συγκυριακό φαινόμενο αλλά για το σημαντικότερο ίσως ζήτημα, μακράς διάρκειας, που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Τα κύματα αυτών των πληθυσμών που παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης, αλλάζουν ουσιαστικά και την ανθρωπογεωγραφία των περιοχών, προκαλώντας τις περισσότερες φορές σημαντικά προβλήματα ως προς την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών και  οικονομιών.
Η διαχείριση της όλης κατάστασης ανάγεται σε μείζονος σημασίας εθνικό θέμα. Απαιτεί θαρραλέες πολιτικές για την άμβλυνση των αντιφάσεων, πολύ περισσότερο για τη διευθέτηση των μεγάλων προβλημάτων, που το φαινόμενο υποθάλπει και αναπαράγει.

Το φαινόμενο βρήκε την πατρίδα μας απροετοίμαστη, απροστάτευτη, βαριά καταπονημένη από την πολυετή κρίση και χωρίς αποτελεσματικό σχεδιασμό αντιμετώπισης των επιπτώσεων. Η Ελλάδα κλήθηκε να σηκώσει στις πλάτες της αρκετά δυσανάλογο βάρος από αυτό που αντέχει.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος είναι ο δημόσιος διάλογος, ούτως ώστε να βρεθούν οι συγκλίσεις και να ενισχυθούν οι δυναμικές πολιτικές αντιμετώπισης».

Το Επιμελητήριο λέει οχι  στη δημιουργία πρόχειρων καταυλισμών τύπου «Μαυρομαντήλα» ,στη προχειρότητα και στον σχεδιασμό , στην υποβάθμιση της ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας, τον μοναδικό βραχίονα ανάπτυξης της περιοχής μας. Επίσης το Επιμελητήριο εξέφρασε την αντιθεσή του  »σε οργανισμούς και σε οποιοδήποτε «παραοργανισμό» να αναλάβουν τη διαχείριση χωρίς έλεγχο και κανόνες. Να μην δραστηριοποιείται καμία «οργάνωση» σε δομή και να μη γίνει η οποιαδήποτε ανάθεση αρμοδιοτήτων σε αυτές. Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέχουν την τεχνογνωσία ώστε να έχουν τον απόλυτο έλεγχο για τη σύνθεση των φιλοξενουμένων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της δομής καταρχήν, αλλά και η ομοιογένεια της απρόσκοπτα και χωρίς προστριβές και οχλήσεις στις τοπικές κοινωνίες και στον ευρύτερο ανθρωπογεωγραφικό χώρο».

Αντιθέτως λέει ναι στη δημιουργία οργανωμένων δομών φιλοξενίας με όρους ανθρωπιάς και  αλληλεγγύης, με κανόνες και  προϋποθέσεις, με σεβασμό του κοινωνικού συνόλου και των τοπικών ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, σε συνεννόηση και με συναπόφαση με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τους οποίους και στηρίζουμε.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την αντίθεση του στις σχεδιαζόμενες πολιτικές για τους λόγους που προαναφέρθηκαν και στην επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας πλησίον της ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας.

Επίσης, αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή επιστολής  στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη  Μιχάλη Χρυσοχοϊδή και στο Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και  Ασύλου  Πάτροκλο Γεωργιάδη, με την έκκληση να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι παρατηρήσεις τους  και οι προτάσεις τους .

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close