Τοπικές

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων: 9o Γυμνάσιο Λαμίας : Οι τρέχουσες εξελίξεις υποτιμούν τη νοημοσύνη μας

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση

Άσχημα φαίνεται να εξελίσσεται η κατάσταση που επικρατεί σχετικά με την προσωρινή μετεστέγαση του Ε.Ε.Ε.Κ στο χώρο του 9ου Γυμνασίου Λαμίας. Μπορεί η απόφαση για μεταφορά του Ε..Ε.Ε.Κ να ελήφθη προκειμένου τα παιδιά να τύχουν καλύτερων συνθηκών από αυτές του Κωσταλεξίου, ήταν όμως μια απόφαση προσωρινή.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση με την υφυπουργό παιδείας κ. Ζαχαράκη ο δήμος Λαμιέων καλείται να δώσει μια οριστική λύση στη στέγαση του Ε.Ε.Ε.Κ,  κάτι που όπως σημειώνουν οι γονείς του 9ου γυμνασίου δεν γίνεται  όπως  αναφέρει  το .ilamia.gr

Επικαλούνται μάλιστα τη συνεδρίαση της επιτροπής παιδείας του δήμου Λαμιέων στις 15/1 στην οποία δεν ελήφθη καμία απόφαση υποστηρίζοντας –σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση- ότι  « η Δημοτική Αρχή που ήταν αρμόδια για την εξεύρεση κτηρίου και την υλοποίηση της δέσμευσης της υφυπουργού ,που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα που προέκυψε ,περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση».

Η ανησυχία των γονέων του 9ου Γυμνασίου ότι δεν πρόκειται να τηρηθεί η υπόσχεση μεταφοράς του Ε.Ε.Ε.Κ εκφράστηκε και στη χθεσινή γενική συνέλευση στην οποία έδωσαν το παρών και γονείς του 6ου Λυκείου. Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων επικαλείται τόσο προβλήματα που προκύπτουν από τη συστέγαση των δύο σχολείων όσο και την αύξηση του μαθητικού δυναμικού του 9ου γυμνασίου  από την ερχόμενη χρονιά. Δείχνουν μάλιστα αποφασισμένοι να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να βρεθεί οριστική λύση στο θέμα του Ε.Ε.Ε.Κ και να αποδοθεί ο χώρος εξ ολοκλήρου στο 9ο γυμνάσιο. Μάλιστα ήδη αρμολογούν ενέργειες για να πιέσουν στην εξεύρεση  οριστικής λύσης ενώ ζητούν να εφαρμοστή η εισήγηση του Διευθύνου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  κου Πιλιτζίδη .

Διάχυτη όμως ήταν και η ανησυχία, όπως διαφάνηκε στη χθεσινή συνέλευση,  αλλά και η ανάγκη να παρθεί οριστική για να μην διαταράσσεται η ηρεμία των δύο  σχολικών μονάδων .Αλλού γονείς ζητούν  ‘άμεσα  κινητοποιήσεις και άλλοι ηρεμία στη σχολική κοινότητα. Την ίδια ώρα, αιωρούνται οι φήμες για συγχώνευση του 6ου με το 5ο λύκειο Λαμίας γεγονός που δημιουργεί αναστάτωση και στο συστεγάζον λύκειο. Δεν έλειψαν όμως και οι ψύχραιμες «φωνές» που υπογράμμισαν ότι όσο βαίνουμε προς το τέλος της σχολικής οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ηρεμία της σχολικής κοινότητας και ιδιαίτερα των παιδιών του Λυκείου καθώς ανακίνηση του θέματος μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα καταλήψεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου Λαμίας:

«Μια δυσάρεστη έκπληξη μας επιφύλαξε η πληροφορία ότι στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Λαμιέων στις 15/01/2020 ,δεν υπήρξε απόφαση για την οριστική μεταστέγαση του ΕΕΕΕΚ Φθιώτιδας σε χώρο εκτός του σχολικού κτηρίου του 9ου Γυμνασίου Λαμίας ,όπως είχε δεσμευτεί η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφια Ζαχαράκη στην συνάντηση που έλαβε χώρα στις 25/09/2019 στο γραφείο της ,παρουσία των εκπροσώπων της Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης ,του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου καθώς επίσης και στην τοποθέτησή της επί του θέματος σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι στις 04/10/2019.

Ενώ το Υπουργείο είχε σαφή βούληση ότι πρέπει να αναζητηθεί οριστική λύση μέσα στην σχολική χρονιά 2019-2020 ,ώστε το 9ο Γυμνάσιο Λαμίας να συνεχίσει ,σε πλήρη ανάπτυξη των κτιριακών του υποδομών ,το εκπαιδευτικό του έργο όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί ,η Δημοτική Αρχή που ήταν αρμόδια για την εξεύρεση κτηρίου και την υλοποίηση της δέσμευσης της υφυπουργού ,που θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα που προέκυψε ,περιπλέκει περισσότερο την κατάσταση.

Το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Νότιας Λαμίας παίρνει τεράστιες διαστάσεις αφού δεν αφορά μόνο τους μαθητές του 9ου Γυμνασίου Λαμίας αλλά και του 6ου ΓΕΛ Λαμίας καθώς επίσης και των γειτονικών δημοτικών σχολείων 14ου και 20ου και των 7ου και 21ου που οι αποφοιτούντες μαθητές είναι εν δυνάμει μαθητές του 9ου Γυμνασίου Λαμίας και του 6ου ΓΕΛ Λαμίας. Αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν σαφή ασυνέπεια λόγων και πράξεων , δικαιώνουν την διαπίστωσή μας ότι υποτιμούν την νοημοσύνη μας και αυτό ισχυροποιείται ως σενάριο αφού τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους . 

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ &  ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ 9ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ   ΤΟ ΑΡΘΡΟ  ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ  ΤΟΝ  ΙΟΥΝΙΟ  ΤΟΥ 2019  ΓΙΑ   ΤΟ ΘΕΜΑ :

Ύστατη προσπάθεια για εύρεση λύσης που θα εξυπηρετήσει τις σχολικές ανάγκες τόσο των παιδιών του 9ου Γυμνασίου Λαμίας όσο και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Φθιώτιδας, που περιμένει καρτερικά χρόνια τώρα να ξεφύγει από τον «καταυλισμό» που το έχουν πετάξει από ίδρυσής του, ζητεί με επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 9ου Γυμνασίου.

Οι τελευταίες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προβλέπει τη μεταστέγαση του Ειδικού Εργαστηρίου, υπό την προϋπόθεση τροποποιήσεων του κτιρίου, στο 9ο Γυμνάσιο. Κάτι τέτοιο περιορίζει σημαντικά τους χώρους ενός αναπτυσσόμενου σχολείου, ενώ θα προσθέσουμε εμείς ότι δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τη συστέγαση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 9ου Γυμνασίου, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι θα εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να γίνουν αυτά που πρέπει.

«Αναρωτιέται κανείς ποιό αόρατο χέρι κατευθύνει την ροή των πραγμάτων στην πόλη και κανείς δεν μιλάει και δεν εκφράζει διαφορετική άποψη  με αυτά που γίνονται

Τα παιδιά και οι γονείς του 9ου Γυμνασίου  με τα παιδιά και οι γονείς του ΕΕΕΕΚ  δεν τους χωρίζει τίποτα εκτός από τους διοικούντες που προσπαθούν να στρέψουν τους μεν ενάντια στους δε.

Ας ειπωθούν κάποιες αλήθειες:

  1. Το 9ο Γυμνάσιο χτίστηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια (έως 250 μαθητές) για να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης στο νότο που υπάρχει αύξηση πληθυσμού
  2. Το  ΕΕΕΕΚ  στεγάζεται σε άθλιες υποδομές και χρειάζεται κτίριο σε ισόγειο όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, που δεν χτίστηκε εξαιτίας της ανικανότητας των διοικούντων.
  3. Για την μεταφορά του ΕΕΕΚ πριν χρόνια δαπανήθηκαν στο Δημοτικό σχολείο στο Κόμμα αρκετά χρήματα και δεν έγινε τίποτα, αλήθεια δεν υπάρχουν ευθύνες τόσα χρήματα σκορπίστηκαν;
  4. ΟΔ.Δ.Ε πρότεινε στο Δ.Σ Λαμιέων την συστέγαση του ΕΕΕΕΚ σε δύο σχολεία ταυτόχρονα, μήπως όφειλε να γνωρίζει καλύτερα την νομοθεσία πριν  εισηγηθεί. Το Δ.Σ Λαμιέων την υιοθετεί τη στέλνει στον  υπουργό ως απόφαση του, αυτός την υπογράφει δυνητικά ως προσωρινή λύση και δημοπρατείται.(Μήπως  εξαπατήθηκε ο κ Υπουργός; )
  5. Στις 7 Ιουνίου ο Εργολάβος ξεκινάει εργασίες οι γονείς καταφεύγουν στην αστυνομία την πολεοδομία και οι εργασίες διακόπτονται προσωρινά.
  6. Η πολεοδομία μετά από 40 ημέρες αρνείται να χορηγήσει στους γονιούς τα απαραίτητα έγγραφα που της ζητήθηκαν .
  7. Τη σχολική χρονιά 2019-20 Το 9ο Γυμνάσιο  έχει 255 μαθητές που πρέπει να φοιτήσουν. Πού θα χωρέσουν, εφόσον ο Δήμος παραχωρεί στο ΕΕΕΕΚ το μισό κτίριο;

Η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο, λύσεις υπάρχουν το μόνο που χρειάζεται είναι να σταθούμε υπεύθυνα και με αγάπη απέναντι στα παιδιά και να διαχειριστούμε με σύνεση την κατάσταση, χωρίς εγωισμούς , πείσματα  και να σηκώσουμε το μερίδιο ευθύνης που  αναλογεί στον καθένα μας.

 Καλούμε λοιπόν

α)Τον Δήμο να σταματήσει άμεσα τα έργα στο 9ο Γυμνάσιο και να επαναπροσδιορίσει τη θέση του. Ποτέ δεν είναι αργά

β) Τους Βουλευτές, τον περιφερειάρχη ,τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο να εκφραστούν δημόσια και να μην κρύβονται  γιατί το πρόβλημα είναι κυρίαρχα πολιτικό.

γ )Την περιφερειακή Δ/ντρια Εκ/σης να εφαρμόσει τον νόμο γιατί τα σχολεία δεν είναι χώροι για να παίζονται πολιτικά παιχνίδια

δ)Τον Δ.Δ.Ε να ανακαλέσει την εισήγησή  του εφόσον τα δεδομένα αλλάξανε και το σχολείο εξελίσσεται  δυναμικά.

ε)Τον κ. Υπουργό ανακαλέσει την απόφασή του που διαλύει ένα δυναμικό σχολείο και δημιουργεί ταυτόχρονα μια φυλακή για τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ  εφόσον θα στεγάζονται σε όροφο (προβλέπεται στέγαση σε ισόγειο.)

Ενημερώνουμε πως κάθε άλλη ενέργεια θα μας έχει απέναντι καιθα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο που διαθέτουμε.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου Γυμνασίου

Υ Γ.  Καί πέστε μου αξίζει μια πεντάρα,
των γραφειοκρατών η φάρα,
στήνει με ζήλο περισσό,
στο σβέρκο του λαού χορό
»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close