Σημαντικές

Η Τουρκία βάζει μπουρλότο στη συμφωνία του Βερολίνου – Νέoς γύρος επιθέσεων στη Λιβύη

Προκλητικός Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν είναι «παίκτης» στη Λιβύη και δεν είχε θέση στο Βερολίνο

Στα παλιά της τα παπούτσια συνεχίζει να γράφει οποιαδήποτε έννοια Διεθνούς Δικαίου η Τουρκία, η οποία για μια ακόμη φορά δεν δείχνει να λογαριάζει κανέναν.

Με την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου να είναι… καθημερινότητα για την Άγκυρα δεν περίμενε κανένας ότι μια συμφωνία, όπως αυτή της Διάσκεψης του Βερολίνου, στην οποία δεν υπεγράφη τίποτα και η τήρησή της βασίζεται στη θέληση των εμπλεκόμενων, θα… έβαζε την Τουρκία σε ένα καλούπι.

Έτσι και έγινε, αφού παρά τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη για εκεχειρία στην Λιβύη –μετά βίας τηρείται– και απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων από την περιοχή, το αυτί της Τουρκίας δεν ιδρώνει στο ελάχιστο!

Τι ακριβώς συμβαίνει; Η Τουρκία, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνεχίζει την εκπαίδευση των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) του Σάρατζ.

Με αυτό τον τρόπο, επιβεβαιώνεται αυτό που είχε πει ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Σάββατο, πριν τη Διάσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα. «Η Τουρκία θα παραμείνει στη Λιβύη έως ότου της παραδοθούν τα δικαιώματα της στη Μεσόγειο και μέχρι να αποκτήσει μια νόμιμη διοίκηση ο λιβυκός λαός» είχε πει, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί ακόμα είναι κατά πόσο στην Τουρκία «παραδόθηκαν τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο» και αν συμφώνησε σε αποχώρηση από τη Λιβύη. Τη στιγμή μάλιστα που σε καμία από τις αναφορές της Άγκυρας στη Διάσκεψη της Κυριακής δεν γίνεται αναφορά στην αναχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή.

«Έχουμε συμφωνία με τη Λιβύη»

«Έχουμε μία συμφωνία με τη Λιβύη για την εκπαίδευση. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Πρόκειται για μία νόμιμη προσπάθεια» δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας για τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ωστόσο… έκανε λόγο και για ανάγκη στήριξης της εκεχειρίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τον EastMed «ένα πολιτικό παιχνίδι, που δεν έχει καμία τύχη να γίνει πραγματικότητα» – «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία εδώ» προσέθεσε, αναφορικά με τις γεωτρήσεις νότια της Κύπρου

Η στάση και οι κινήσεις της Ελλάδας στο διπλωματικό πεδίο, γύρω από τη Διάσκεψη του Βερολίνου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, αποτέλεσαν αντικείμενο σχολιασμού από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις για τη μη πρόσκληση συμμετοχής στη Διάσκεψη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως… «η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη. Δεν λέμε πως αγνοούμε τον γείτονά μας, που είναι η Ελλάδα, ωστόσο ήθελε να βρεθεί στο Βερολίνο για να θίξει το θέμα της συνεργασίας μας με τη Λιβύη και αυτό το θέμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα».

Για να συνεχίσει, στο ίδιο ύφος… «η Ελλάδα κοιτάει από μια στενή οπτική γωνιά τις εξελίξεις στην Λιβύη μέσω της συμφωνίας οριοθέτησης των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας. Τις αξιολογούν μόνο από το πλαίσιο μιας συμφωνίας. Το πρόβλημα τώρα είναι η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη. Τι έχει κάνει η Ελλάδα πάνω σε αυτό το κομμάτι μέχρι σήμερα;».

Επιπλέον, σχολίασε και τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει κάποιον που δεν είναι νόμιμος αντί να υποστηρίξει την νόμιμη κυβέρνηση, δείχνει ότι η οπτική της γωνιά είναι λάθος. Δήθεν θα τον προσκαλέσει (τον Χάφταρ) και θα μας απαντήσει. Δεν είναι ώριμη στάση αυτή. Η γειτονική μας Ελλάδα πρέπει να επιδείξει μιαν στάση υπέρ του διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τσαβούσογλου μίλησε και για τις γεωτρητικές ενέργειες της Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, τονίζοντας πως η χώρα του δηλώνει έτοιμη για συνεργασία. «Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία εδώ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να τύχουν σφετερισμού τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρισκόμαστε και στο πεδίο και στο τραπέζι» είπε για την παρουσία του Γιαβούζ στο «οικόπεδο 8».

Ακόμη, μίλησε και για το project του αγωγού EastMed, τον οποίο χαρακτήρισε σαν «ένα πολιτικό παιχνίδι, που δεν έχει καμία τύχη να γίνει πραγματικότητα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως… «δεν πρέπει να είναι μια ένωση που αποκλείει. Είμαστε χώρα των Βαλκανίων και δίνουμε μεγάλη σημασία στη σταθερίτητα των αδερφών χωρών που βρίσκονται εκεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κρατά τις υποσχέσεις που τους έχει δώσει».

«Τώρα έχουμε κατάπαυση του πυρός. Χρειάζεται να τη στηρίξουμε. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να καταστεί βιώσιμη. Χρειαζόμαστε επιτάχυνση των πολιτικών διαδικασιών για να φθάσουμε σε μία μόνιμη λύση».

Επεσήμανε δε, ότι «θα πρέπει να προετοιμάσουμε τις διαδικασίες για τις εκλογές». «Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εκεχειρία και τη στήριξη της πολιτικής διαδικασίας».

Οι παραπάνω τουρκικές δηλώσεις έρχονται δύο ημέρες μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου υπήρξε συμφωνία για την άμεση κατάπαυση του πυρός, την αυστηροποίηση του εμπάργκο όπλων, αλλά και την αποχή της ξένης εμπλοκής στην εμφύλια σύρραξη.

Νέος γύρος εχθροπραξιών

Την ίδια στιγμή, με ανάρτηση του ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός γνωστοποίησε πως σύριοι τρομοκράτες μισθοφόροι εξαπέλυσαν επίθεση κατά θέσεων του στρατού του Χαφτάρ.

«Απαντάμε με πλήρη ισχύ» ήταν η απάντηση από την πλευρά του Εθνικού Λιβυκού Στρατού.

«Θωρακίζεται» και ο Χαφτάρ

Μάλιστα και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ σπεύσει να θωρακίσει τη γραμμή κρούσης του με 13.000 εθελοντές οι οποίοι ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους και με μετέβησαν στις πρώτες γραμμές.Μάλιστα, με νεότερη ανάρτηση του ανεπίσημου λογαριασμού του Εθνικού Λιβυκού Στρατού στο Twitter οι δυνάμεις του Χαφτάρ μετρούν περισσότερους από 174.000 μαχητές.

 

 

 

 

in.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close