Σημαντικές

Σήμερα παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο «Το Παραμύθι της Ανάσας»

Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ

​Στα πλαίσια της αντικαπνιστικής εκστρατείας και την εφαρμογή του σχετικού νόμου , ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία παρουσιάζει παιδική θεατρική παράσταση με τίτλο «Το Παραμύθι της Ανάσας» από την καλλιτεχνική ομάδα «Καρυδότσουφλο», το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 στις 12.00 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων ( Λεωνίδου 9-11).


Η θεατρική παράσταση αποτελεί μέρος του προγράμματος πρόληψης του καπνίσματος «ΠΑΡΕ ΑΝΑΣΑ» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας το οποίο έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές Α’βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης. Με επικεφαλής την πνευμονολόγο κ. Δήμητρα Μπουσίου, υλοποιείται στα σχολεία της Ελλάδος επί 8 χρόνια. Βασίζεται στις αρχές της βιωματικής μάθησης και αποτελείται από 23 διαφορετικές θεματικές ενότητες, προσαρμοσμένες στο ηλικιακό επίπεδο των παιδιών, που περιλαμβάνουν παραμύθια, αφηγήματα, διαθεματικά πεδία, παιχνίδια, τραγούδια και θεατρικά έργα.

«Το παραμύθι της Ανάσας» είναι μια συμβολική ιστορία που συνδυάζει τον ηθοποιό με την κούκλα για το κάπνισμα, τις παγίδες και τις εξαρτήσεις.
Ένα φανταστικό ταξίδι, στο Σώμα/ Κάστρο ενός έφηβου του Αντώνη, με οδηγό την πριγκίπισσα της Ζωής, την Ανάσα. Τα ναι και τα όχι, οι επιλογές, οι αποφάσεις, ο Βασιλιάς Νους, ανάμεσα στην Γνωστική και την Ανόητη Σκέψη.
Ο Καπνός Λ’ Απατεών πολιορκεί το Κάστρο. Είναι αποφασισμένος να πετύχει. Ο Βασιλιάς Νους τον διώχνει όσο εκείνος δίνει σκληρό αγώνα για να τον παγιδέψει. Θα καταφέρει τελικά να ματαιώσει τα πανούργα σχέδια του;

 

 

Η δασκάλα κυρία Αλίκη υποσχέθηκε να διηγηθεί στα παιδιά ένα διαφορετικό παραμύθι την τελευταία ώρα αντί για μάθημα. Ήταν το Παραμύθι της Ανάσας. Όπου όλοι, αγόρια και κορίτσια, είναι οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσες ενός μοναδικού κάστρου. Το όνομά του είναι Σώμα. Το Σώμα είναι ένα κάστρο με οχυρά, πύργους, προμαχώνες και πολεμίστρες. Πολεμίστρες όπως το δέρμα, τις μεμβράνες ή τις τρίχες. Αυτά αμύνονται απέναντι στους εχθρούς όπως οι ιοί, οι μύκητες, τα μικρόβια, τα καυσαέρια.

Υπάρχουν όμως και σοβαρότεροι εχθροί από αυτούς. Γι’ αυτούς το Σώμα-Κάστρο στέλνει τους πιο άξιους πολεμιστές του, τους Λευκούς Καβαλάρηδες. Βασιλιάς του κάστρου είναι ο νους, κόρες του οι σκέψεις, αμέτρητες. Η Άτακτη,  Τεμπέλα, η Φρόνιμη, η Άπληστη, η Ντροπαλή, η Δίκαιη, η Συμπονετική, η Ζηλιάρα, η Μοχθηρή και άλλες πολλές.

Στο Κάστρο υπάρχει μάγειρας με βοηθούς, υπάρχουν μουσικές και τραγούδια από την πιο περίφημη ορχήστρα του κόσμου, υπάρχει βροχή που πέφτει στη θλίψη, υπάρχουν πολλά.

Αλλά υπάρχει και μια πολύτιμη και ακριβή Νεράιδα που ζει στο κάστρο και δίνει ζωή σε όλους. Τη λένε Ανάσα. Κι αυτή η Νεράιδα, η τόση σημαντική, που κινητοποιεί τα πάντα στο Κάστρο, έχει έναν σημαντικό εχθρό: τον Καπνό. Τι συμβαίνει σε αυτήν τη μάχη; Πραγματικά… ο,τι και στη ζωή.

Μια όμορφη ιστορία ευαισθητοποίησης των παιδιών γύρω από το ζήτημα της ανάσας και ασφαλώς των άμεσων παρενεργειών του καπνίσματος σε αυτήν και κατ’ επέκταση σε όλο το σώμα. Οι ισχυροί δεσμοί της Ανάσας -της Νεράιδας όπως την έχει τοποθετήσει πολύ σωστά η συγγραφέας, της βασίλισσας της ζωής όπως θα την έλεγα εγώ, ο καπνιστής- με όλες τις θεμελιώδεις και δευτερεύουσες λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος καταδεικνύονται με τρόπο ξεκάθαρο στην ιστορία. Το σώμα, οι λειτουργίες, τα όργανά του, οι πολέμιοί του, ζωντανεύουν με ιδιαίτερο τρόπο και γίνονται ιδιαιτέρως προσιτά στο παιδί αναγνώστη.

Είναι νωρίς να ευαισθητοποιήσεις ένα παιδί για το θέμα του καπνίσματος στα 5-7-9 του χρόνια; Ποτέ δεν είναι νωρίς όσο ποτέ δεν είναι αργά. Οι ανατολικές φιλοσοφίες έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στην ανάσα και στον τρόπο που αυτή λύνει τους γόρδιους δεσμούς του σώματος, καθοδηγεί τις λειτουργίες του, αναδεικνύει τα υγιή κομμάτια του. Εμείς, οι δυτικοί, μάλλον την έχουμε υποτιμήσει.

Το Παραμύθι της Ανάσας αποτελεί δράση του προγράμματος «Πάρε Ανάσα» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την πρόληψη της καπνιστικής συμπεριφοράς των μαθητών και εντάσσεται στις δράσεις του «Κοινωνικού Σχολείου» του Υπουργείου Παιδείας.

 

Η Δήμητρα Μπουσίου – Γεροστάθη γεννήθηκε το 1961 στην Πάτρα. Σπούδασε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας και ειδικεύτηκε στην πνευμονολογία. Εργάζεται ως γιατρός πνευμονολόγος από το 1990. Τα τελευταία οκτώ περίπου χρόνια δραστηριοποιείται στην διακοπή του καπνίσματος, με ιδιαίτερη ενασχόληση την καπνιστική συμπεριφορά των εφήβων. Μάσα στα πλαίσια αυτής της προσέγγισης, δημιούργησε ένα πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών του δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου με τίτλο «Πάρε Ανάσα» βασισμένο στην εικόνα, τα κόμικς, το χιούμορ και το θεατρικό παιχνίδι. Παράλληλα, έχει γράψει διηγήματα, παραμύθια (Ο Κρεβατόσαυρος και το κουκουβαγιάκι που φοβόταν το φως, Οι κούπες του Γιάννη), τραγούδια και θεατρικά έργα που παίζονται από μαθητές σχολείων.

Τραγούδι πάρε ανάσα

Πάρε Ανάσα βαθειά και ξεκίνα…….

Πάρε Ανάσα να φυσήξεις δυνατά, φου-φου
και το τύμπανο να παίζει η καρδιά, ντουπ-ντουπ
Μαύρα σύννεφα να διώξεις, βάρκες στο νερό να σπρώξεις,
ανεμόμυλους γυρίζεις στη σειρά

Με  Ανάσα δυνατή και καθαρή,
φύσηξα και κούνησα όλη τη γη, φου-φου
Τον αητό μου θα πετάξω,
σαπουνόφουσκες θα φτιάξω
και μπαλόνια θα φουσκώσω στη στιγμή

Πάρε Ανάσα να φυσήξεις δυνατά, φου-φου
με χορό, τραγούδι, γέλιο και χαρά, χα-χα
Στης ζωής σου το ταξίδι
πάρε  Ανάσα για να σβήσεις,
όσο γίνεται και πιο πολλά κεριά