Συνταγές & Άλλα

Συνταγες με Πράσα :γιαχνί (κλασικό) και ογκρατέν με λουκάνικο

Πράσα γιαχνί (κλασικό)

Υλικά (για 3-4 μερίδες)

  • 1,200  κιλό πράσα
  • 1 μάτσο σέλινο
  • 2-3 ντομάτες τριμμένες
  • 1-2 κ.σ. πελτέ
  • 2-3 πατάτες χοντροκομμές
  • 1 φλιτζ. λάδι
  • χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
  • πιπέρι-αλάτι

Εκτέλεση :

  • Καθαρίζουμε τα πράσα από τα εξωτερικά φύλλα και τα κόβουμε κομμάτια 3-4 εκ. χωρίς να τα σκίσουμε, τα πλένουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτό να στραγγίζουν.
  • Χοντροκόβουμε το σέλινο και ετοιμάζουμε την ντομάτα και τις πατάτες.
  •  Σοτάρουμε με το λάδι τα πράσα με το σέλινο 3’-5’ να μαραθούν, βάζουμε τις πατάτες την ντομάτα, τον πελτέ και λίγο νερό.
  • Τα ανακατεύουμε και τα ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά 30’ περίπου σκεπασμένα.
  • Τα αναχουμίζουμε 1-2 φορές κανονίζοντας το ζουμί να είναι ίσα-ίσα και κατά το τέλος βάζουμε το πιπέρι και το αλάτι.

Όταν τα πράσα και οι πατάτες τσιμπιούνται με το πιρούνι είναι ψημένα, ρίχνουμε το λεμόνι, το τραβάμε από τη φωτιά και το αφήνουμε 5’-10’ να μαρουβίσει.

(Στη χύτρα ψήνονται όλα μαζί σε 5’)

 

 

Πράσα ογκρατέν με λουκάνικο

dsc_0345_420_01
Ένα φαγητό εύκολο και μυρωδάτο!

Υλικά

  • 1,5 κιλο πρασα (κυριως το ασπρο μερος και λιγο απο το ανοιχτο πρασινο)
  • 2-3 χωριατικα λουκάνικα
  • 1 μικρη κρεμα γάλακτος λαιτ
  • 1/2 κεσεδακι γιαουρτι πληρες
  • 1 φλιτζάνι σκληρο τυρι τριμμένο
  • 2 κ.σ λάδι
  • Αλατι,πιπερι
  • Προαιρετικά:1 σκέλίδα σκορδο λιωμενη ή λιγη σκονη σκορδου

Εκτέλεση

  • Κοβουμε τα πρασα σε ροδελες 2 εκατοστων και τα ζεματαμε σε καυτο αλατισμενο νερο για 2-3 λεπτα.
  • img_3561_420Τα σουρωνουμε και τα αφηνουμε να στραγγιζξουν πολυ καλα. Αν θελουμε τα στεγνωνουμε και λιγο μεσα σε απορροφητικο χαρτι.
  • Σε αντικολλητικο τηγανι βαζουμε λιγο λαδι (2 κ.σ) και σοταρουμε τα λουκανικα σε φετακια ισα να παρουν ελαχιστο χρωμα και μετα τα βγαζουμε.
  • Στο ιδιο τηγανι σωταρουμε ελαφρα και τα πρασα.
  • Στρωνουμε σε ελαφρα λαδωμενο πυρεξ μια στρωση πρασα.
  • Ανακτευουμε την κρεμα με το γιαουρτι και τα λουκανικα και βαζουμε μια στρωση πανω απο τα πρασσα.
  • Αλατοπιπερωνουμε και πασπαλιζουμε λιγο απο το τυρι.
  • Αλλη μια στρωση απο πρασσα ,κρεμα ,λουκανικα και τελειωνουμε με το υπολοιπο τριμμενο τυρι.
  • Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 200 βαθμους με αντιστασεις πανω- κατω για περιπου μιση ωρα ή μεχρι να ροδισει η επιφανεια.

Μπορειτε στον πατο του πυρεξ να στρωσετε και μια σειρα τηανισμενες πατατες σε ροδελες για πιο πλουσιο αποτελεσμα.

Αν θελετε μπορειτε να αντικαταστησετε τα λουκανικα με μπεικον και την κρεμα γιαουρτιου με 2 φλιτζάνια μπεσαμελ αραιη.

Καλή επιτυχία!

 

 

.greekmasa.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close