Hobby

ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ,ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ

Το σημερινό θέμα είναι απλά υπέροχο! “Μπερδέψαμε” επίτηδες τον μοντελισμό με τις μινιατούρες, για να έχουμε περισσότερα “χρώματα” και εικόνες, αφού έτσι κι αλλιώς τα δυο είδη συγγενεύουν. Τόσο το ένα όσο και το άλλο έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά, ίσως το σημαντικότερο, είναι ότι απευθύνονται σε όλες ανεξαιρέτως τις ηλικίες, όπως επίσης και σε αρχάριους και σε προχωρημένους. Ειδικότερα ο μοντελισμός χρειάζεται χρόνο και υπομονή, αλλά το καλό είναι πως δεν είναι απαραίτητο να τελειώσεις με τη μία αυτό που φτιάχνεις. Δεν προλαβαίνεις τώρα; Το “παρκάρεις” και όταν ξαναβρείς ελεύθερο χρόνο, το ξαναπιάνεις. Τα “συναρμολογούμενα” που λέγαμε εμείς της γενιάς μου, όταν ήμασταν μικροί, εξασκούν το μυαλό και την καλλιτεχνική έφεση, ενώ παράλληλα δίνουν την ευκαιρία να μάθεις ιστορία, αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα αντικείμενα του μοντελισμού (κυρίως του στατικού), έχουν άμεση σχέση με συγκεκριμένα γεγονότα, ανθρώπους, αντικείμενα και εποχές. Οι πληροφορίες που συνοδεύουν κάθε μοντέλο που φτιάχνουμε (είτε μέσα στην συσκευασία, είτε εκείνες που από μόνοι μας θα ψάξουμε να βρούμε), βοηθούν στην γενικότερη καλλιέργεια και δίνουν τόσο στις μινιατούρες όσο και στον μοντελισμό, ένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Οι μινιατούρες και τα συναρμολογούμενα έχουν ιστορία πολλών αιώνων. Ήταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι οι πρώτοι που κατασκεύασαν μινιατούρες και από εκεί ακολούθησαν πολλοί άλλοι, ανάμεσά τους και οι αρχαίοι Έλληνες. Καθώς οι εποχές άλλαζαν, οι καλλιτέχνες παρουσίαζαν πραγματικά έργα τέχνης, όλο και πιο μικρά, αλλά και με περισσότερες λεπτομέρειες. Στη διάρκεια της Αναγέννησης ξεκίνησαν οι πρώτες συλλογές. Οι βασιλείς και οι αριστοκράτες αγόραζαν μινιατούρες κατά δεκάδες και στη Γαλλία, την Ισπανία και λίγο αργότερα στη Μεγάλη Βρετανία, διοργανώθηκαν και οι πρώτες εκθέσεις. Ακόμα πιο λεπτεπίλεπτες και απίστευτα ακριβείς αποδείχτηκαν οι μινιατούρες των Ρώσων και των Κινέζων καλλιτεχνών που άρχισαν να κατακλύζουν τις ευρωπαϊκές αγορές κυρίως μετά τον 17ο αιώνα. Πάντως τα συναρμολογούμενα, με την μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα, έκαναν την εμφάνισή τους από τις αρχές του περασμένου αιώνα και εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε μια βασική διασκέδαση των πιτσιρικάδων σε όλο τον κόσμο. Επίσης πολύ γρήγορα, μπήκαν μέσα στο “παιχνίδι” και οι μεγαλύτερες ηλικίες, είτε ως συλλέκτες, είτε ως κατασκευαστές οι ίδιοι μοντέλων, προφανώς πιο εξελιγμένων και πιο δύσκολων στην συναρμολόγηση από εκείνα που απευθύνονταν στα μικρά παιδιά

Τα “κιτ” συναρμολόγησης, τα κουτιά δηλαδή μέσα στα οποία βρίσκονται τα ασυναρμολόγητα μοντέλα, περιέχουν όλα τα κομμάτια για την συναρμολόγηση, οδηγίες και αυτοκόλλητα, ενώ ο μοντελιστής πρέπει να προμηθευτεί συμπληρωματικά τα χρώματα και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα αξεσουάρ για την ολοκλήρωση της συναρμολόγησης. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες μοντέλων, τόσο στο θέμα τους, όσο και στο μέγεθος της δυσκολίας στην κατασκευή τους. Θα βρείτε πλοία (επιβατικά, πολεμικά, όλων των εποχών και των σχεδίων), αυτοκίνητα (ατελείωτη η γκάμα), τρένα, αεροπλάνα (επιβατικά και πολεμικά), μηχανές, φορτηγά, όπλα, κανόνια, φιγούρες και διαστημόπλοια από γνωστές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, σπίτια, ακόμα και διοράματα, που είναι οι αναπαραστάσεις από ιστορικές σκηνές ή από την καθημερινή ζωή. Κάθε κιτ έχει πάνω του γραμμένη την κλίμακα, δηλαδή την σχέση του μεγέθους του μοντέλου με το πραγματικό μέγεθος. Αν δηλαδή, για παράδειγμα, δείτε πάνω σε ένα κιτ αυτοκινήτου το 1/24, αυτό σημαίνει ότι το κανονικό αυτοκίνητο είναι 24 φορές μεγαλύτερο από το μοντέλο που φτιάχνετε. Σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα μοντέλα, τα τρένα μετράνε όχι το κανονικό μέγεθος του βαγονιού, αλλά το πλάτος της σιδηροτροχιάς, δηλαδή την απόσταση ανάμεσα στις ρόδες του βαγονιού. Οι κλίμακες βοηθούν πολύ όσους επιθυμούν να έχουν μια σειρά μοντέλων με το ίδιο μέγεθος, ώστε να τις εκθέτουν σε κάποιο χώρο έχοντας ομοιόμορφη εικόνα.

Υπάρχουν δυο βασικές κατηγορίες μοντελισμού, ο στατικός και ο δυναμικός. Τα στατικά μοντέλα είναι ακίνητα και σε αυτά όλη η προσοχή δίνεται στην όσο το δυνατόν πιο πιστή αναπαράσταση της αρχικής εικόνας. Τα δυναμικά μοντέλα κινούνται με τηλεχειρισμό και επειδή ο πρωταρχικός στόχος είναι ακριβώς η κίνηση, δεν δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην εξωτερική εμφάνιση. Παρά το γεγονός ότι σε κάποια από τα καταστήματα που επισκεφθήκαμε, υπάρχουν τηλεκατευθυνόμενα μοντέλα, θα τα αφήσουμε εκτός κειμένου, αφού από μόνα τους αποτελούν μια τεράστια κατηγορία, οπότε θα τα “φιλοξενήσουμε” άλλη φορά. Πίσω λοιπόν, στα στατικά μοντέλα, των οποίων η τιμή μπορεί να ξεκινήσει από 3 και 5 ευρώ και να φτάσει ή να ξεπεράσει ακόμα και τα 2.000! Η τιμή έχει να κάνει φυσικά με το μέγεθος, τον αριθμό των κομματιών και την δυσκολία συναρμολόγησης, αλλά και από το υλικό που είναι φτιαγμένα τα κομμάτια ή ακόμα και από τα αξεσουάρ που θα το συνοδεύουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

portfolio.oneman.gr

Tags

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close